Surnadal Næringsforening og Sparebank 1 Nordmøre

Sparebank 1 Nordmøre inviterte fredag til næringslunsj i banken sine lokaler på Skei. Foran fra venstre: Rune Solli, Marte Nærbøvik og Solvår Halset. Bak fra venstre: Allan Troelsen, Ole Magnus Løwe (alle fra Sparebank 1 Nordmøre), Håkon Henden og Erlend Henden fra MøreTyri, og Birger Johnsen fra Strengen AS. Stian Ullestad fra Svorka deltok også, men er ikke med på dette bildet.

Innholdsrik næringslunsj

Fredag inviterte Sparebank 1 Nordmøre og Surnadal Næringsforening til næringslunsj i lokalene til Sparebank 1 Nordmøre. Det ble en innholdsrik samling med flere aktuelle temaer.

Publisert Sist oppdatert

I underkant av femti deltagere, fra bedrifter og kommuner, var møtt frem til næringslunsj hos Sparebank 1 Nordmøre, i bankens lokaler i Surnadal fredag.
Allan Troelsen, administrerende direktør i Sparebank 1 Nordmøre, ønsket alle velkommen og orienterte om dagens program, mens banksjef for Bedriftsmarked, Ole Magnus Løwe, ledet oss igjennom programmet. 

Ole Magnus Løwe, banksjef Bedriftsmarked, ledet oss gjennom programmet.

 - Vi skal ha respekt for en 190-åring

Sparebank 1 Nordmøre ble stiftet 5.april 1835, og har i 2025 190 årsjubileum. 

- Vi skal ha respekt for en 190-åring, sier Allan Troelsen.
Banken er i dag den 12. største i Norge, har 60 000 kunder og omlag 230 ansatte.

Allan Troelsen, adminstrerende direktør i Sparebank 1 Nordmøre ønsket velkommen, og holdt en orientering om status for Sparebank 1 Nordmøre


Troelsen fortsatte med å orientere om strategihuset og konsernet Sparebank 1 Nordmøre, og utviklingen de siste ti årene. Offisielle resultat og regnskapstall for 2024  kommer 12.februar. 

Troelsen orienterte videre om bankens bidrag til å skape attraktive lokalsamfunn, og aktive arbeid mot svindel og  hvitvasking. Han informerte også om utviklingen for bankens egenkapitalbevis. Nesten 40% av kapitalen i banken er eid av omlag 2000 eksterne eiere, gjennom bankens egenkapitalbevis. Egenkapitalbeviset hadde i 2024 den høyeste avkastningen noensinne. 

- Vi skal gjøre bygda mer synlig

Birger Johnsen orienterte videre om eierstruktur, styre og ansatte i Strengen AS. 
Strengen AS skal være bindeleddet  mellom regionens bedrifter, både med hverandre, og med virkemiddelapparatet og offentlig sektor, og skal også være en igangsetter. Noe av formålet med Strengen er å gjøre regionen mer synlig, forteller Johnsen. Strengen har siden sist etablert en avtale med Surnadal kommune, her er hovedområdene reiseliv og entreprenørskap i skolen. 

Birger Johnsen, daglig leder i Strengen AS

Surnadal og regionen rundt står overfor flere utfordringer. Løsningen på disse er økt samarbeid, øke synligheten til Surnadal og omegn, å arbeide målrettet mot å gjøre regionen mer attraktiv og ta godt vare på de som er i bygda, sier Johnsen videre.

Strengen har flere prosjekter på planen, et av de er å etablere en ny robot- og automatiseringslab ved Surnadal Vidaregående skole. Her er det invitert til et eget frokostmøte.

Strengen As er også i  prosess med en avtale med Surnadal Næringsforening.

Har hatt suksess med digital markedsføring

Erlend Henden tok tilhørerne gjennom historien og utviklingen av familiebedriften MøreTyri, på Vågland, som driver tjære og oljeproduksjon. Bedriften ble etablert i 1998. Bedriften begynte å bruke sosiale media til annonsering og gikk i fra en produksjon på 4000 liter terrassebeis årlig til en produksjon på 110 000 liter iløpet av ti år. 

Håkon og Erlend Henden fra MøreTyri fortalte om sin suksess med annonsering i sosiale medier.

- Det er viktig å være synlig i den digitale verden, sier Håkon Henden i sin fremstilling av hvordan de hadde lykkes med å bruke sosiale media for å synliggjøre produktene til bedriften i markedet.

- Spar på energien

- Spar på energien, men ikke ødelegg komforten, oppfordrer Stian Ullestad, konsernleder salg, i Svorka energi i sin orientering om ENØK og gode tips til nærigslivet.

Stian Ullestad fra Svorka Energi AS ga råd og tips i forhold til energiøkonomisering


En betydelig andel av energiforbruket går til oppvarming, forteller Ullestad.  Han ga flere gode råd for å spare energi, uten at det går utover komforten. Noen av rådene er å investere i energieffektive varmepumper, senke temperaturen på rom som ikke brukes og tidsstyring av temperatur. 

Videre anbefalte han å bytte til energisparende led-lys, en myk oppstart av anleggene, det vil si; ikke start alle maskiner samtidig, og  lad bilen når det er strømmen er billigst. Det er også mulig å benytte solenergi, og gjennom det bli din egenstrømprodusent. Og ikke minst, velg bærekraftig. 

Noe av dette fordrer investeringer. og her er det mulig å søke ENOVA om støtte. Svorka Energi har også energirådgivere som kan bistå om ønskelig, avslutter Ullestad.

Nettsvindel - hvordan unngå det ?

- For å unngå svindel, er det viktig å forstå svindelen, sier Marte Nærbøvik,  Fagansvarlig betaling bedriftsmarked i Sparebank 1 Nordmøre.

Dame står foran i møterom og holder foredrag
Marte Nærbøvik, Sparebank 1 Nordmøre

Norge er et attraktivt sted for svindlere. Blant annet fordi vi har midler på konto, vi er i stor grad digitaliserte og det er tillit i samfunnet, fortsetter hun.

Inntjening på nettsvindel er større enn inntjening på narkotikahandel i dag, og økonomisk tap på nettsvindel er på 930 millioner kroner.  

Nærbøvik gikk igjennom hvordan svindlere forsøker å lurte privatpersoner gjennom sosiale medier, på telefon, epost, sms og på bruktmarkedsplassen. Hun gikk også igjennom forskjellige svindelmetoder som bedrifter har, og kan bli utsatt for.

- 70 prosent av alle nye nettsider er lagd for å lure deg, sier Nærbøvik.

Marte Nærbøvik avsluttet sin presentasjon med å minne om mantraet til Finans Norge: 

- Stopp- tenk - sjekk !

Markedstemperatur

Siste post på programmet på fredagens næringslunsj var Rune Solli, direktør bedriftsmarked i Sparebank 1 Nordmøre, med en markedstemperatur på næringslivet i Norge.

Ledigheten er fortsatt lav, og det er fortsatt en robust husholdningsøkonomi. Rentekutt er utsatt, men det forventes en 0,25 prosent nedgang fra Norges Bank i mars. Siste renteendring i Norge var 14.desember i 2023.

Det er stor variasjon mellom bransjer og regioner. Av regionene er region Nordvest den nest mest positive i landet. Det er positiv utvikling innen olje og gass, og eksport innen eksempelvis havbruk. Det er mer bekymring innenfor byggebransjen.

Omsetningsveksten i Møre og Romsdal gikk noe ned i 2023, det vil si en lavere vekst enn i 2021 og 2022. 

Eiendomsprisene i fylket stiger, men omsetningstiden går litt opp. Bankene forventer noe økt etterspøsel etter boliglån Husholdningene har stigende positive forventninger til økonomien. 

Rune Solli, Direktør Bedriftsmarked, og Solvår Halset, bedriftsrådgiver landbruk ga tilhørerne temperaturen i markedet.

Solli fortsatte med et dypdykk innenfor hver av bransjene, med unntak av  landbruksbransjen, hvor  Solvår Halset, bedriftsrådgiver landbruk i Sparebank 1 Nordmøre, holdt en orientering. Innen landbruksbransjen forventes det blant annet en økt etterspørsel etter melk. 

Solli avsluttet med å vise topp 10 bedrifter i Surnadal etter omsetting. Her er Piplife Norge AS på topp, etterfulgt av Midt-Norsk Olje AS og Agri Mdt- Norge AS.

Powered by Labrador CMS