Gode råd fra Rindal Sparebank:
Nye pensjonsregler gjelder fra årsskiftet – Vi oppfordrer alle til å ta en gjennomgang av pensjonen sin
Reglene for innskuddspensjon ble endret fra 1. januar i år. Dette er en god nyhet for alle som jobber i små stillinger, for nå får alle opptjent innskuddspensjon fra første krone. Pensjonsrådgiverne i Rindal sparebank oppfordrer kundene til å ta grep om sin egen pensjon, og gjerne ta kontakt hvis de lurer på noe.
Tidligere har innskuddspensjonsordningen omfattet alle ansatte over 20 år i minst 20 prosent stilling med sparing for lønn over 1 G (Grunnbeløp: kr 106.399 pr 01.05.2021). Etter årsskiftet er aldergrensen satt ned til 13 år, med sparing fra første lønnskrone, og alle har rett til innskuddspensjon, uavhengig av stillingsprosent.
Det er fastsatt overgangsregler som gir arbeidsgiverne tid frem til 30. juni med å tilpasse sine pensjonsordninger til de nye reglene, og dette vil ha tilbakevirkende kraft til 1. januar.
Får betydning for mange
Minimumssatsen for innskuddspensjon er 2 prosent, men mange bedrifter setter av mer enn det, sier Arnhild Foseide Fagerholt, som er rådgiver i Rindal sparebank. Hun understreker at det vil være stor forskjell på om man bare har minimumssatsen på 2 prosent, eller om man har mer.
Hun forteller at det tidligere har vært frivillig for bedriftene om de ville sette av mer en 2% i pensjon til ansatte, og sparing fra første krone. Reglene for innskuddspensjon har blitt forandret flere ganger siden 2006, da den obligatoriske ordningen ble innført.
– I Rindal er det mange bedrifter som setter av mer enn 2 prosent pensjon, og også mange som allerede starter med innskuddspensjon fra første krone. Men noen bedrifter har ikke dette, så en del arbeidstakere vil plutselig få et løft nå. Mange med små stillinger, som tidligere ikke har vært med i ordningen, vil komme inn i den nå, sier hun.
Ina Hamnes, som også er rådgiver i banken, påpeker at mange kombinerer to eller flere små stillinger, eller kanskje jobber litt i tillegg til trygd, alderspensjon eller i kombinasjon med studier og skolegang.
Anbefaler å begynne å spare tidlig
Rådgiverne understreker at det er viktig å være klar over at man ikke lenger kan basere seg bare på Folketrygden. Ansvaret for pensjon har etter hvert blitt lagt mer over på bedriftene og private, og i motsetning til ytelsene fra Folketrygden har disse pensjonsordningene blitt stadig bedre.
– Vi vil oppfordre folk til å sette seg inn i pensjonsordningene sine, og tenke framover. Vi anbefaler også å begynne med pensjonssparing tidlig, sier Fagerholt.
Hun er også pensjonsrådgiver for næringslivet, og hennes oppfatning er at bedriftene opplever at de ansatte ikke bryr seg så mye om pensjon.
– I forbindelse med lønnsforhandlinger verdsetter ansatte ofte lønnsøkning høyere enn bedre pensjonsordning. Men det kan være lurt å tenke lenger framover. Man må huske at en god pensjonsordning kan være veldig mye verdt på lang sikt, sier hun, og fortsetter:
– Hvis man får pengene i egen lomme, da bør man ta ansvar og være flik til å spare selv.
Rådgiverne minner om at det å basere seg på Folketrygden blir som å få lønn bare annenhver måned, altså omtrent halvparten av det man får utbetalt som lønnsmottaker. Dette er ekstra viktig å tenke på for de som ikke har innskuddspensjon, som selvstendig næringsdrivende, for eksempel.
– Man kan se for seg å være frisk og sprek, og plutselig ha fri hver dag, men få lønn bare annenhver måned, sier Ina Hamnes. Det kan være noe å tenke på.
Må ta ansvar selv
Hamnes påpeker at de som er unge i dag får enda mindre fra Folketrygden når de går av med pensjon, enn de som er alderspensjonister nå.
– Vi snakker mye om pensjon, for vi vil at folk skal tenke enda mer på det. Mye blir lagt over på arbeidsgiver, og det er også opp til hver enkelt å oppdatere seg på pensjonsordningene, sier hun.
Det er smart å ta stilling til dette allerede når man er ung, siden det har så mye å si for framtida.
– Hvis man begynner å spare 500 kr pr måned allerede tidlig i 20-åra, så kommer det etter hvert opp i betydelige beløp. Da har man ordnet seg en ganske bra tilleggspensjon, sier Fagerholt.
– Det er stor forskjell på det en på 22 år tar stilling til med tanke på pensjon, i motsetning til en på 55 år. Den som ikke har så mange år igjen til pensjonsalderen må ta mye større grep for å få samme effekt, supplerer Ina Hamnes.
Pensjonister er ofte friske og spreke. Kanskje ønsker man å reise litt. Da kan det være greit å ha litt penger i bakhånd.
Stadig endringer i pensjonsordningene
Nå er det innført en del endringer for bedriftene, og Arnhild Fagerholt anbefaler både bedrifter og private å ta kontakt for en gjennomgang. Da kan man få hjelp til å legge en plan for pensjonsordninger og for egen pensjon.
Det skjer stadig endringer i pensjonsordningene. I fjor kom bestemmelsen om egen pensjonskonto, der pensjonsbevis fra tidligere arbeidsgivere ble samlet på en konto hos det pensjonsselskapet der man for tiden har sin aktive innskuddspensjonskonto. Dette gir bedre oversikt, og sparer administrasjonskostnader.
De nye reglene som ble innført i fjor innebærer også at hver enkelt arbeidstaker selv kan bestemme i hvilket pensjonsselskap de vil ha pensjonen sin hos.
Reduserer risikoen når pensjonsalderen nærmer seg
Arbeidstakeren kan selv i stor grad bestemme graden av risiko på denne sparingen. Høy risiko gir som kjent normalt høyere avkastning over lang tid, derfor kan dette passe for unge arbeidstakere, som skal spare til pensjon i mange år framover. Når man nærmer seg pensjonsalder kan det være greit å sette ned risikoen. Det sammen gjelder hvis man ikke liker å se at verdien varierer mye.
Uttak av innskuddspensjon spres over årene etter at man har gått av med pensjon, tidligst fra 62 år. Pensjons skal utbetales i minimum 10 år.
– Vi skjønner at dette ikke er veldig enkelt for alle, men alle kunder er velkommen til å ta en prat med en av oss rådgivere, sier Fagerholt.
Pensjonsrådgivernes viktigste budskap til alle er å ta grep om egen pensjon. Det er kanskje nok å sette av en time i året, men det er lurt å skaffe seg full oversikt og opprette en pensjonsspareavtale, om man ikke allerede har det.