Involverer seg i Royalsaken: – Det skulle bare mangle at vi engasjerer oss
Talgø MøreTre fikk besøk av topper fra både Fellesforbundet, Fagforbundet og Møre og Romsdal Arbeiderparti onsdag. Nå vil de engasjere seg i den såkalte Royalsaken.
De siste ni månedene har den såkalte Royalsaken fått stor oppmerksomhet innen trelast- og byggevarebransjen i Norge. Som en av landets ledende produsenter av royalbehandlet kledning, er Talgø MøreTre blant bedriftene som virkelig har fått føle saken på kroppen.
Tidligere har Senterparti-politikerne Jenny Klinge og Trygve Slagsvold Vedum engasjert seg i saken, og onsdag fikk bedriften besøk av en delegasjon med Per Vidar Kjølmoen, Mette Nord og Jørn-Henning Eggum i spissen. Kjølmoen er listetopp for Møre og Romsdal Ap i mandagens Stortingsvalg, Nord er leder i Fagforbundet og Eggum forbundsleder i Fellesforbundet.
– Det gjør voldsomt inntrykk å høre historien til Talgø MøreTre. Det er en bedrift som føler seg overlatt til seg selv. Én ting er at de har en sak, som er vanskelig, men de får ikke en gang komme til bordet for å diskutere saka. Det synes jeg er for dårlig, sier Kjølmoen.
Han mener at man må prøve å løse denne saka politisk.
– Det er snakk om 120 arbeidsplasser i Surnadal, så det er en utrolig viktig bedrift – ikke bare for Surnadal, men for hele Nordmøre. Da skulle det bare mangle at man også politisk prøver å bidra til å løse saka på en best mulig måte.
– Må fortelle oss hva vi har gjort feil
Terje Talgø, Bjørn Harald Hauglann og Audun Moen Skei hadde da fortalt Kjølmoen og de andre besøkende om det Talgø MøreTre opplever som manglende samarbeidsvilje fra både direktorat og statsråd. I slutten av juni kom nyheten om at Talgø MøreTre saksøker staten.
– Det er ikke noe vi synes er gøy å gjøre, og det sitter langt inne. Vi har ikke noe ønske om å ende opp i en rettssak med staten, vi ønsker en minnelig løsning, som bevarer norske byggetradisjoner og er god for alle parter, sier Bjørn Harald Hauglann.
– Vi har prøvd så godt vi kan å nå gjennom, uten å bli hørt. Vi har purret og purret, men har fått ett eneste, lite møte via Microsoft Teams, sier Audun Moen Skei.
– Jeg tror ikke det var mye over fem minutter, og vi satt igjen med å føle oss dummere etter møtet enn før. Det er ikke godt nok. Vi forlanger å bli hørt. De har fortalt oss at vi har gjort feil, men de må også fortelle oss hva, sier Hauglann.
Kjølmoen vil ikke love noen automatikk i at det blir en løsning på saken dersom det ender med rødgrønn regjering etter mandagens Stortingsvalg, men er klar på at Ap skal kunne gjøre en bedre jobb enn det som er gjort i saken så langt.
– Om ikke annet, tror jeg vi skal klare å få til møteplasser, slik at de får lagt fram saka si – og ikke Teams-møter på fem minutter, der folk ikke er interesserte i høre på Talgø MøreTre. Det er snakk om 120 arbeidsplasser i Surnadal, så det er utrolig viktig – ikke bare for Surnadal, men for hele Nordmøre, sier Ap-listetoppen.
– Er royalkledning et problem, er all annen behandlet kledning også det
Royalprodusert trekledning har vært den kategorien trelast med størst økning ti år på rad, og saken med krav om branntesting kom som lyn fra klar himmel for Talgø MøreTre.
– Hele verdikjeden påføres helt unødige problemer, kostnader og forsinkelser, og vi møter ingen vilje til løsning. Statsråd Nikolai Astrup sier de ikke kan gå på kompromiss med sikkerhet, men det er akkurat det de gjør, når de tar bare royalbehandlet kledning, mens de ikke gjør noe med de andre. Er royalkledning et problem, er all annen behandlet kledning også det, sier Hauglann, og fortsetter:
– Da snakker vi om 2,2 millioner hus i Norge, som må skifte kledning. Med en snittpris på 350 000 kroner per hus må jeg snu iPhonen min på langs for å få fram hele tallet på hva det vil koste. Det vil nemlig koste 770 milliarder kroner. Derfor tror vi at noen går med bind for øynene og ikke ønsker å se hele problemet. At et direktorat nesten velger å stikke hodet i sanden og ikke gå løs på denne saken, som de burde gjort, bekymrer oss.
Audun Moen Skei peker på at testmetoden, som i dag benyttes i forbindelse med brannklassifisering, opprinnelig er beregnet på innvendig panel.
– Direktoratet har sagt at, i manko på bedre løsning, skal den testen også brukes på utvendig kledning. Men det kommer jo andre ting inn i bildet for innvendig enn utvendig kledning, blant annet med røyk, og at man må komme seg ut av huset. Når man benytter den samme testen på utvendig panel blir det helt feil, sier han.
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn-Henning Eggum, stilte under besøket spørsmål om hvilke konsekvenser Terje Talgø ser for seg at Royalsaken vil ha for lokale arbeidsplasser på kort sikt.
– Her ved Talgø MøreTre har vi 120 ansatte, og kledninga er 35-50 prosent av omsetninga. Så da kan man tenke seg hvilke konsekvenser det har. Vi har en ryggrad, som gjør at vi kan tåle det, men vi tåler det ikke ut og bort, svarer Talgø.
Ken Marius Pedersen fra Talgø MøreTre skyter inn:
– Nå har vi vært inne i en sesong, der alle har villet ha terrassebord, og der prisen har gått opp. Når denne nå er ferdig, er det jo vanligvis kledninga vi har brukt å leve av.
– Ja, vi jobber med prosjekter for eksempel tre-, seks- og ni måneder fram i tid. Når vi da er i dvale i ni måneder på grunn av denne saken, er aktuelle prosjekter ferdigprosjekterte, med andre materialer. Så det blir et hull og et etterslep på oss her. Vi har ikke sett det enda, men det er en konsekvens som ligger foran oss, som vi er litt usikre på, sier Bjørn Harald Hauglann.
– Et bransjeproblem
På spørsmål fra Eggum, som oppfatter hele saken som et bransjeproblem, og ikke noe som bør gjelde bare Talgø MøreTre, svarer han bekreftende:
– Det har vi sagt fra dag én. Her i Norge har dette blitt en sak om royalkledning, mens det i Sverige er en bransjesak. Vi har forholdt oss til lover og regler, og får ikke vite hva de mener vi har gjort feil. Vi kaller det royalsaken, men det er et bransjeproblem, både i Norge - og nå også i Sverige.
Talgø bekrefter overfor Fellesforbundet-lederen samtidig at Talgø MøreTre føler at deres egen bransjeforening ikke har talt deres sak i Royalsaken.
– Så det er en splittet bransjeforening, det er det du sier? spør Jørn-Henning Eggum.
– Ja, svarer Talgø.
– Vi har ikke følt at vi har fått noe hjelp der. Vi føler at nye forståelser oppnås uten at vi får komme til orde, og da kommer vi ingen vei, sier Hauglann.
Forbundsleder Eggum vil nå involvere seg i saken.
– Jeg har stor forståelse for det dere har presentert, så må vi i Fellesforbundet selvfølgelig sette oss mer inn i saken. Men dette er en stor arbeidsplass, en hjørnesteinsbedrift, så det skulle bare mangle at vi engasjerer oss, sier han.