
Stor oppslutning om den store klesbyttedagen
Hvorfor bytte klær?
Klesindustrien står for mer av verdens klimagassutslipp enn fly- og skipsfart til sammen. Bruker vi klærne våre lenger, kutter vi utslippene – det er produksjonen som forurenser mest. På klesbyttedagen kan vi fornye garderoben uten å øke utslippene – og den store klesbyttedagen ble altså arrangert i Surnadal lørdag 26. april, på Frivillighetssentralen.
Det viser seg at åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko, som de ikke benytter. Samtidig er det mange som ikke er klar over hvor mye klærne våre belaster miljøet. Spesielt produksjon og transport av klærne våre er veldig forurensende, og krever mye ressurser. Etter hvert så har tonnevis av klær og sko byttet eiere under klesbyttedagene. Folk har fått øynene opp rundt problematikken, og man ser at klesbytting har stor betydning for miljøet rundt oss.

Naturvernforbundet i spissen
Naturvernforbundet har arrangert «Den store Klesbyttedagen» siden 2016. Dette er et nasjonalt arrangement, der man oppfordrer frivillige i det ganske land til både å arrangere og å delta på klesbytting. Alle som ønsker, kan arrangere en klesbyttedag i sitt nærområde. Det er ingen behov for påmelding, men hvis du melder deg på, sikrer du at ditt arrangement kommer med på felles markedsføring og kart. Naturvernforbundet kan bidra med nyttige tips og råd. Eksempelvis har de maler for skilt, lapper og annet materiell som alle er velkomne til å skrive ut og bruke fritt.
Hva skal skje med brukte klær?
Fra og med januar i år skal tekstiler kildesorteres, og alle kommuner er pålagt å ha et system for å samle inn tekstilavfall. Hvordan dette praktisk blir ordnet varierer fra kommune til kommune. Tekstiler er klær, sengetøy, gardiner, duker, puter, dyner og lignende. Dette skal leveres atskilt fra restavfall. Tekstiler som er ødelagte, utslitte eller har flekker som ikke går bort i vask, kan nå bli resirkulert. De kan enten repareres, endres eller gjenvinnes og bli til nye tekstiler. Tekstilene skal være tørre når de leveres.
Åpner for mange muligheter
Konseptet med byttedag for klær kan åpne mange muligheter til inntekter for forskjellige lag. For idrettslag eksempelvis kan dette være veldig inkluderende, sosialt og spore til bærekraftansvar i særklasse. For barn og unge i voksealder må treningstøy og drakter ofte byttes lenge før de er utslitte. En byttedag i idrettslaget er enkelt å arrangere og enkelt å delta på. Dette kan også kombineres med bytte og salg av utstyr.
Nyttige lenker til å arrangere
klesbyttedager:
https://naturvernforbundet.no/tipsliste-til-arrangorer/
https://naturvernforbundet.no/materiell-3/
https://naturvernforbundet.no/tips-til-deg-som-vil-arrangere-klesbyttedag/

Hva så med byttedagen i Surnadal?
Jo – vi tok turen til Frivillighetssentralen i Surnadal, og her kom det folk stadig vekk med klesposer. Folk så på innkomne klær, klær ble byttet, og folk gikk fornøyde ut dørene etterpå. Tydeligvis et veldig godt tiltak, som ble godt mottatt.
