Et framtidsrettet miljøprosjekt

En robåt med tre personer oppi.
Statsekretær Kjersti Bjørnstad og ordfører Mildrid Kattem Aune fikk skyss med Arild Haugen i robåt inn i kanalen, og fikk klippet snora.

Åpnet kanalen med snorklipping og salutt

Midt på dagen tirsdag samlet det seg mye folk til offisiell åpning av den nyrestaurerte kanalen i Rørdalen i Rindal. Blant gjestene var representanter fra Klima- og miljøverndepartementet og fra Miljødirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen sendte NRK Trøndelag direkte fra Rørdalen, hvor de snakka med initiativtaker Morten Muus Falck, grunneier Arild Haugen, Joralf Fjelle fra Rørvatnet Vel og Reidar Lindahl fra Vannmiljø AS om kanalprosjektet og åpningsarrangementet (innslaget kommer helt mot slutten av "God morgen Trøndelag"-sendinga). I radiosendinga forteller Morten Muus Falck at det i 2027 vil være hundre år siden de første bureiserne etablerte seg i Rørdalen. Fram mot jubileet har han et håp om at det blir mulig å restaurere resten av det 6 kilometer lange vassdraget gjennom Rørdalen.

God oppmøte

Midt på dagen var det klart for den offisielle åpninga av kanalen, et samarbeid mellom Rindal kommune og Rørvatnet Vel. Været var dessverre ikke det beste for et stort utendørs arrangement denne dagen, men oppmøtet var likevel bra. Turgåere fra turstigruppa i Rindal IL hadde lagt tirsdagsturen sin til Rørdalen, og elever fra sjette trinn ved Rindal skole hadde utedag ved Rørvatnet.

En amfibilemaskin som står på land.
Her er maskina til Vannmiljø AS, en amfibisk redskapsbærer som brukes til å klippe vannplanter eller rive dem opp med røttene for å åpne opp vatnet.

Det var satt opp et partytelt på badeplassen ved Rørvatnet, slik at i alle fall en stor del av de frammøtte fikk tak over hodet. I teltet ble det servert kaffe, saft og sjokoladekake.

Et telt/plasthall med bord og benker og en del folk.
Trivelig telt, med servering av kaffe, saft og sjokoladekake.

Ordfører Mildrid Kattem Aune og Morten Muus Falck, som er initiativtaker til prosjektet, ønsket alle velkommen. Muus Falck er biolog, og han har hytte ved Rørvatnet. Også i barndommen tilbrakte han somrene i Rørdalen, og målet med kanalprosjektet har vært å tilbakeføre kanalen mellom Rørvatnet og Litjvatnet til det den var før det grodde igjen for 20 - 30 år siden. Det ser det ut som de har klart.

Muus Falck fortalte litt om hvordan kanalprosjektet kom i stand, og hvordan det har blitt gjennomført. Det er lokale ildsjelder i Rørvatnet Vel som har fått dette til. En stor del av æren går også til entreprenørfirmaet Vannmiljø AS, som har gjort den største delen av del praktiske jobben. De er de profesjonelle på denne typen arbeid. 

Morten Muus Falck takket også alle som har bidratt økonomisk til å få realisert prosjektet, som vassområdeforvaltninga, Rindal Sparebank, Rindal kommune, og flere andre bidragsytere. 

Han viste en film som han har laget sammen med John J. Storholt, der han forteller om restaureringsprosjektet, og om de synlige resultatene man har oppnådd så langt. Blant annet har man sett en oppblomstring av plante- dyre- og fugleliv i området etter at store deler av kanalen ble åpnet opp i fjor sommer. Se filmen her:

Film av Morten Muus Falck og John J. Storholt

– Vi må restaurere ødelagt natur

Statsekretær Kjersti Bjørnstad deltok som representant fra Klima- og miljødepartementet. Hun henviste til FNs naturavtale, som ble inngått i 2022, der verdens land ble enige om å snu det alarmerende tapet av natur og nedbrytingen av økosystemer som vi ser i dag.  Også norsk natur bygges ned og fragmenteres i høyt  tempo. Skog, våtmarker og vassdrag forsvinner, og med dem mange arter. FNs naturpanel har påpekt at det er behov for en gjennomgripende, varig, samfunnsendring dersom vi skal nå målene i naturavtalen, påpekte hun.

Ei dame med mikrofon.
Statssekretær Kjersti Bjørnstad sa at kanalprosjektet er et godt eksempel på lokalt initiativ som vi trenger mer av i framtida.

Hun slo fast at det ikke lenger er nok å ta vare på den naturen vi har igjen, vi må i tillegg restaurere det som er ødelagt. Da er det behov for ikke bare store prosjekter i statlig regi, men også lokalt engasjement, som her i Rindal.

Statssekretæren påpekte også at det er viktig å gi barna gode naturopplevelser, for også å gi dem lyst og engasjement til å ta vare på naturen når det blir deres tur til å ta beslutningene. Derfor mener hun at restaureringen av denne kanalen er en viktig investering i framtida, og hun tror at det vil kunne være til stor inspirasjon for framtidige naturrestaureringsprosjekter. Hun takket alle de involverte for den store jobben de har gjort, og gratulerte alle med et godt gjennomført prosjekt.

Prosjektet har skapt stor begeistring

Dordi Kjersti Mogstad og Jo Halvard Halleraker fra Miljødirektoratet tok også ordet og takket hjertelig for invitasjonen. De sa at dette prosjektet har skapt stor begeistring hos Miljødirektoratet, på tross av at de ikke kunne bidra økonomisk denne gangen. De får nemlig svært mange søknader fra mange gode prosjekter hvert år, så det er hard kamp om midlene. Men dersom prosjektet i Rørdalen blir videreført så kan det vel hende at det blir sendt en ny søknad til direktoratet...

To personer med mikrofon foran en forsamling, og en som sitter bak dem og lytter.
Dordi Kjersti Mogstad og Jo Halvard Halleraker (t.h.) fra Miljødirektoratet. Til venstre initiativtaker Morten Muus Falck.

Representantene fra Miljødirektoratet benyttet anledningen til å slå et slag for artsmangfold. I området i Rørdalen har det vært meldt inn registrering av mange ulike arter til Artsdatabanken. Særlig har det vært registrert en del fugler og øyenstikkere her. Dordi Kjersti Mogstad oppfordrer gjerne enda flere til å registrere Artsobservasjoner hos Artsdatabanken. Det er verdifull informasjon for framtida, sa hun. 

Et tips kan være å bruke Artsdatabankens Artsorakel, en app som kan være til hjelp for å finne ut hvilke arter man ser, hvis man får tatt bilder av dem. Det er moro både for store og små.

Åsa Fredly, som er vassområdekoordinator for Nordre Nordmøre vannområde, har vært en viktig støttespiller for Rørvatnet Vel i gjennomføringen av prosjektet, og bidratt med faglige råd hele veien. Selv om Rindal er en del av Trøndelag, så tilhører den Møre og Romsdal når det gjelder vassområdeforvaltning. Det har sammenheng med nedslagsfeltet som går ned i Surna og ut i Møre og Romsdal. Ifølge Morten Muus Falck var det helt avgjørende for prosjektet å ha vassområdeforvaltninga med på laget.

Magnar Dalsegg har i mange år vært politisk representant i Nordre Nordmøre vannområde, som ligger under Møre og Romsdal fylkeskommune. Han har også vært leder i vannområdeutvalget, og har bidratt for å få midler til kanalprosjektet.

Et foregangsprosjekt

Ordfører Mildrid Kattem Aune sa at dette kanskje er det største miljøprosjektet i Rindal noen gang, og understreket at det er profesjonelt gjennomført. Hun sa at hun er stolt av dette prosjektet, og takket initiativtakerne for det de har fått til. 

– Dette vil bli et foregangsprosjekt for andre, sa hun. 

Ei dame med mikrofon.
– Vi er veldig stolte av dette prosjektet, sa ordfører Mildrid Kattem Aune.

Området ved Rørvatnet har vært et flott fritidsområde i mange år, og nå har det blitt enda bedre, med enda flere muligheter for aktiviteter, påpekte Aune. Hun avsluttet med å overrekke Morten Muus Falck en velfortjent blomsterbukett.

En mann med gitar foran en mikrofon.
Karstein Mauset sang og spilte to egenkomponerte sanger.

Et par innslag av Karstein Mauset ble det også tid til. Han sang "Trollheim" og "Myrull", begge opprinnelig dikt om natur, som han selv har satt melodi til.

Snorklipping og høyt smell

Så bar det ut til kanalen og snorklipping. Tilskuerne samlet seg ved gapahuken i Vaulen, inne i kanalen. Statssekretær Kjersti Bjørnstad og ordfører Mildrid Kattem Aune fikk båtskyss inn i kanalen, og statssekretæren klippet snora. Til og med en aldri så liten salutt var lagt inn i programmet. Da snora skulle klippes hørtes et kraftig smell, visstnok fra en gammel kanon, på trygg avstand, selvfølgelig.

En liten robåt med tre personer i på ei elv.
Båten nærmer seg den røde snora.

Snorklipping til stor applaus.

Mange mennesker som står på ei lita brygge.
Stor mottakelseskomite på brygga ved gapahuken i Vaulen.
En robåt med tre personer om bord som har lagt til ei lita brygge. Flere mennesker står og tar imot dem.

Ved Vaulen, inne i kanalen, er det bygget en liten gapahuk med bålplass, og ei lita brygge som man kan fiske fra. Et fint og barnevennlig turmål.

Mange mennesker som står ved en gapahuk.
Koselig gapahuk med bålplass ved Vaulen, inne i kanalen.

-

Powered by Labrador CMS