Midt-Norge Gjeterhundlag
Konkurrenter fra flere fylker på Eidet på søndag
Hunder og førere fra flere fylker var på Eidet i Surnadal søndag da Midt-Norge Gjeterhundlag arrangerte konkurransene distriktsprøve klasse 1 og 2.
God dugnadsånd
Det var salg av blant annet svele, grillpølse og sjokolade. Ungdommer satt ved en benk og spilte kortspillet Boms av siden av en bålpanne med svartkjel og i lyden av plystring og rop som «venstre» og «ligg». Noen stod og såg på konkurransen, mens noen beskuet det hele fra en campingstol med saueskinn som underlag i høstkulden. Dette foregikk på Nordholten på Eidet, ved Kavlvegen kultursti og med Skarfjellet i bakgrunnen.
–Det er veldig bra aktivitet her. Alt er basert på dugnad. Det er godt samhold og folk vil hjelpe til. Dugnadsånda er alfa og omega for lokale lag og organisasjoner, uten den blir livskvaliteten på bygda dårligere, sier leder Irene Røe Vaagan og fortsetter:
–Her er det tre generasjoner som konkurrerer og deler erfaring sammen. Det er unikt. Det sosiale er også veldig viktig oppi det hele.
Jobb og fritid
Det er bredt spekter på hvor lenge hundene og førerne har vært med. Dette er konkurranse for nye og erfarne, gamle og unge. Mange drar rundt på stevner. Noen kommer fordi de ønsker å bruke hunden til gjeting, mens andre er med for hobbyens skyld.
En ekvipasje består av hund og fører. De må sammen ha bestått minst en gjeterhundprøve for å bli godkjent til gjeting.
Løypa
For å utføre konkurransene må det sauer til. Det var førti sauer på Nordholten søndag, hvor de brukte fem om gangen.
Gjennom et godt samarbeid mellom fører og hund skulle ekvipasjen føre fem sauer gjennom en løype på en bestemt måte. Føreren skulle stå på startplassen og sende ut hunden for å hente sauene et godt stykke unna og komme med dem til føreren som fremdeles sto på samme plass. Sauene skulle ledes mellom to porter på turen dit.
Så skulle fører gå fra startplassen og hunden skulle få sauene mellom to andre porter. Deretter skulle sauene gå etter fører mellom de neste to portene og videre til kveet, den lille inngjerdingen på slutten av løypa.
Der åpnet føreren grinda, og uten å slippe den eller tauet som var festet i grinda, skulle sauene inn i inngjerdingen.
Alt dette skulle skje innen en angitt tid.
På klasse to var det samme rute, men da måtte føreren stå på startplassen under hele konkurransen og sammen med hunden få sauene gjennom løypa gjennom kommunikasjon med hunden derfra. Det var lengre avstand til sauene på klasse to og tiden var kortere.
Dagens sjarmtroll
Jippi var dagens yngste publikum. Den blå og hvite Border collien kommer fra Sverige og flyttet inn til matmor Laila Halset Ulvestad for to uker siden. Valpen på bare ti uker er alt veldig flink til å både sitte og ligge på kommando. Om hun er ivrig med sauer, blir hun kanskje den kommende stjernen?