Rindal Sparebank

Stor gave til Lokalt Løft
Rindal Sparebank har igjen avlagt et årsregnskap med et svært godt resultat. Også i år får flere lokale lag og organisasjoner betydelige gaver fra banken. Stiftelsen Lokalt Løft mottar fem millioner kroner, som går til stiftelsens arbeid for det lokale næringslivet.
Grunnlaget for at banken kan gi såpass store pengegaver er at de også i år har gjort opp et regnskap med et bra overskudd. Overskuddet før skatt var på 36, 9 millioner kroner, noe banksjefen Magne Bjørnstad er veldig godt fornøyd med. Han legger til at det riktig nok er gode resultater jevnt over i bankbransjen for tiden, så slik sett skulle det vel bare mangle at ikke også Rindal Sparebank har et bra overskudd.
– Vi driver ganske godt og nøkternt, og vi har heldigvis kunder som gjør opp for seg, så vi har lite tap. Men vi må uansett sette av kapital til eventuelle tap, sier Bjørnstad.
Mange søknader
Banksjefen kan fortelle at banken har mottatt hele 36 søknader om gaver i år. Det er litt flere søknader enn tidligere, og banken har også satt av et større beløp til gaver i år enn det som har vært vanlig. Det kommer inn søknader om støtte til drift, men også til bestemte prosjekter. Banksjefen forteller at de aller fleste søkere får en pengesum, men beløpsstørrelsen varierer. De fleste søknadene behandles av styret i banken, mens de største søknadene behandles av forstanderskapet.
I år "tjuvstartet" de med en ekstraordinær gave til Rindal IL. På idrettslagets årsmøte tidligere denne uka kunne banksjefen overrekke en sjekk på en million kroner, som skal gå til kjøp av Trollbanen i Rindal sentrum.
12 millioner på fire år
Stiftelsen Lokalt Løft har mottatt betydelige beløp fra Rindal Sparebank hvert år de siste åra. Fredag ble stiftelsens styreleder Birger Løfald invitert til banken for å motta en gavesjekk, som viste seg å være på hele fem millioner kroner.
De fire siste åra, fra 2022 til og med 2025, har banken bidratt med til sammen 12 millioner kroner til stiftelsen Lokalt Løft. Det utgjør et gjennomsnitt på tre millioner kroner årlig de siste fire åra.
– Det er et betydelig bidrag. Vi ønsker å bidra til lokal næringsutvikling, og det har vi valgt å gjøre gjennom Lokalt Løft, i nesten 25 år. For å få etableringer så trengs det betydelig kapital, og nå er Lokalt Løft såpass godt rigget at de kan gå inn i eksisterende bedrifter ved behov. Vi håper også på større nyetableringer, og at Lokalt Løft kan være med og bidra til det. Det er tøft å starte opp med noe helt nytt, og det krever mye kapital, sier Bjørnstad.
Birger Løfald skyter inn at det ofte vil være snakk om "toppfinansiering", eller risikokapital, som ellers kan være vanskelig å skaffe lokalt. Han synes det er helt fantastisk at stiftelsen nå har såpass mye kapital. Med dette får Lokalt Løft mulighet til å være en enda mer aktiv aktør i lokal næringsutvikling, og det vil styret i stiftelsen jobbe mer med framover.
Banksjefen påpeker at man må ha en del egenkapital for å kunne lånefinansiere en oppstart, og med dagens rentenivå kan det være tøft å få det til å bære seg. Innskudd av kapital fra Lokalt Løft kan være et kjærkomment, og kanskje også nødvendig, bidrag, i tillegg til tilskudd og lån fra Innovasjon Norge m.v.
Arbeidsplasser er grunnleggende viktig
Magne Bjørnstad trekker også fram Rindal kommunes Bygdevekst-prosjekt, med fokus på boligbygging. Han gjentar det han har sagt mange ganger før, at for å få folk til å bygge og bo i kommunen så må det være nok arbeidsplasser. Birger Løfald sier seg helt enig i dette. Arbeidsplasser er grunnleggende, og man må kanskje starte i den enden. Det er viktig for Lokalt Løft å bidra til flere arbeidsplasser, både gjennom videreutvikling av eksisterende lokale bedrifter og støtte til nyetableringer.
Sett fra bankens ståsted er det bra med økt aktivitet innenfor det lokale næringslivet, og nyetableringer som kan bli nye kunder for banken på sikt. Det er en vinn-vinn-situasjon, som det har vært noen eksempler på i årenes løp, påpeker banksjefen.
Engasjerer seg i lokalt næringsliv
Pr i dag er Lokalt Løft medeier i ni lokale bedrifter. Det er El-Watch AS, iTrollheimen AS, Pemasol Trøndelag AS, RBL AS (Rindal bil- og landbrukssenter), RBL Eiendom AS, Sunna butikkeiendom AS, Thams Innovasjon AS, Trollheimsporten AS og Trollheimstunet AS. Styrelederen kan røpe at det jobbes med mulig engasjement i flere bedrifter fortløpende.
Når Lokalt Løft går inn i en bedrift med kapital, så er det normalt med en forutsetning om at stiftelsen skal ha med en person i bedriftens styre. De tror det er viktig å bidra i styrearbeidet, om det så bare er for å se sakene fra en litt annen synsvinkel. Det kan være en fordel med litt bredde i representasjonen i en bedrifts styre, for å få flere konstruktive innspill og diskusjoner.
Utgangspunktet er at Lokalt Løft skal være med på eiersida i en begrenset tidsperiode, for så å selge seg ut med litt avkastning, selv om det ikke har latt seg gjøre i alle tilfeller.
Styret i Lokalt Løft består av fem personer, der to oppnevnes av Rindal Sparebank, to oppnevnes av Rindal næringsforum, og en oppnevnes av Rindal kommune. De som sitter i styret har ikke godt betalt for det. Det går i stor grad på idealisme og dugnadsånd.
I desember i fjor arrangerte Lokalt Løft et gratis styrekurs for kvinner, for å gjøre kvinner tryggere på å ta på seg styreverv, etter hvert som det blir strengere krav til kjønnsfordeling i styrene i flere bedrifter. Det var mange deltakere på kurset.
Stort sett lokale bidrag
Rindal Sparebank har i disse dager sendt ut et brev til lag og foreninger som får tildelt større gavebeløp, og disse vil få tildelt en gavesjekk ved en tilstelning om et par uker. Øvrige gavesøkere får overført gavebeløpet på sin konto før påske, og til sammen blir det utdelt gaver på ca. kr 850.000 kroner med stort og smått.
I tillegg har banken flere store sponsoravtaler. For regnskapsåret 2024 deler banken ut gaver og sponsormidler på til sammen ca 7,6 millioner kroner. Dette er i svært stor grad lokale bidrag, samt en avtale med Charlottenlund sportsklubb i Trondheim, for å være synlig i markedsområdet der.
Støttet et foregangsprosjekt
Banksjefen nevner at Rindal Sparebank tidligere har gitt bidrag til blant annet kanalprosjektet i Rørdalen. Bankens bidrag var med å utløse at prosjektet kom i gang, og prosjektet har i ettertid vekket nasjonal interesse. Naturrestaurering er et stadig mer aktuelt tema, både nasjonalt og internasjonalt. Så her har Rørdalen Vel satt i gang et foregangsprosjekt, og banksjefen understreker at man også her er avhengig av ildsjeler, folk som går i bresjen og får ting til å skje.
Stolt sponsor
Banken støtter ikke minst lokal idrett i Rindal, og de er særlig stolt av de fire unge idrettsutøverne som de har individuelle sponsoravtaler med; Magnus Øyen og Sebastian Børset i friidrett, og Mali Eidnes Bakken og Erik Løfald i langrenn.
Magnus Øyen er den som har gjort seg aller mest bemerket, med helt fenomenale prestasjoner, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Han er rangert som en av de tre beste i Europa på alle distanser over 8oo meter i sin årsklasse i fjor. Mali Eidnes Bakken hevder seg også godt nasjonalt, og tok nylig NM-gull i klassen U23.