LESERINNLEGG:

Håkon Fredriksen, Prosjektleder bygdevekst i Rindal kommune - arkivfoto

Informasjon fra prosjektlederen i bygdevekst

Jeg registrerer at det blitt stilt spørsmål om det er enkelt eller vanskelig å finne status for utviklingsprosjektene i Rindal kommune. Jeg tillater meg derfor å komme med en oppdatering.

Først, kommunikasjon er vanskelig og hvor mye og evt. lite man skal dele fra alle små og store prosesser er et viktig spørsmål som det ikke alltid er like enkelt å svare på. Folk er også forskjellige og det kan være stor forskjell på informasjonsbehovet og ønske man har om hvor oppdatert man ønsker å være. Når det er sagt er det viktig for oss (Rindal kommune) at de som lurer på noe får svar, og her kommer derfor et innspill til hvor man kan finne informasjon om det vi arbeider med. Vi kan helt sikkert bli flinkere til å legge ut statusoppdateringer for bygdevekstarbeidet bl.a. på kommunens hjemmeside. Dette tar vi som et godt innspill til vårt arbeid.

Først litt historikk:

Tilbake i 2021 og 2022 ble det gjennomført et betydelig utviklingsarbeid i Rindal som endte opp i utviklingsplanen Rindal inn i framtida, som ligger på kommunene hjemmeside og som ble vedtatt i kommunestyret i 05.10.2022. vedtatt-utviklingsplan-rindal-inn-i-framtida-5102022.pdf

En måned etter at dette ble vedtatt (og mye på grunn av arbeidet med denne utviklingsplanen) fikk Rindal bli en del av bygdevekst-satsingen til Regjeringen. Rindal og Holtålen ble plukket ut til å være en av 5 nasjonale piloter for bygdevekst. Framdriftsplanen for bygdevekstarbeidet var å få i stand en avtale med staten og andre (bl.a. Trøndelag fylkeskommune), og deretter lage årlige handlingsplaner på hva man ville arbeide med. Bygdevekstavtalen ble signert 3, juni i år av regjeringen ved kommunal- og distriktsministeren, fylkesordfører og ordførerne i Rindal og Holtålen. Bygdevekstavtalen går fra 2024 – 2027.

Informasjon om arbeidet:

Presentasjon av bygdevekstavtalen ble gjort i kommunestyret i mars 2024. Video og saksdokumenter fra framleggingen av avtalen finnes på kommune-tv og kommunens nettside:

Sak 1/24 https://rindal.kommunetv.no/archive/41 Sak 1/24

Videre er avtalen oppbygd med årlige handlingsplaner som er rammene for hva vi skal gjøre hvert år i avtalen. Disse skal justeres årlig. Dette er viktig for å kunne justere kursen og prioritere litt ulikt gjennom avtaleperioden.

Handlingsplanen for 2024 ble vedtatt i kommunestyremøte 20.06.24 og dette ble gjort i sak 23/24. Video og saksdokumenter fra framleggingen av avtalen finnes på kommune-tv og kommunens nettside:

Sak 23/24 https://rindal.kommunetv.no/archive/43

I prosessen med bygdevekstavtale og handlingsplan hadde vi en rekke møter med våren 2023 med bl.a. medlemsmøte i Rindal Næringsforum, landbruksnæringa i Rindal, Rindal pensjonistlag, Rindal FAU, Råd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne, arbeidsmøte med Formannskapet. I disse møtene var vi ute etter innspill til hva vi skulle løfte inn i bygdevekstarbeidet. I Rindal Næringsforum sitt møte ble det først og fremst poengtert at man skulle prioritere tiltakene som var kommet fram i arbeidet med utviklingsplanen «Rindal inn i framtida». Dette tok vi til etterretning.

Hva arbeider vi med?

Fra Rindal inn i framtida:

Punkt nr 1 i sammendraget av utviklingsplanen «Rindal inn i framtida» er «Et særskilt treårig samfunnsutviklingsprosjekt med en egen ansatt prosjektleder». Dette iverksetter vi gjennom bygdevekst hvor vi har egen prosjektleder som arbeider med nærings- og samfunnsutvikling gjennom bygevekstavtalen.

Lokalt samarbeid om boligutvikling:

Dette gjør vi gjennom bygdevekstarbeidet hvor vi samarbeider med Husbanken og de andre bygdevestkommunene i Trøndelag. Delmål en i bygevekstarbeidet er nettopp «Øke boligbygging og utvikle nye boligtilbud».

Rindal kommune har endret sin organisering rundt startlånarbeidet for å dra nytte av det vi gjør i bygdevekst. Videre har vi begynt med hjemmebesøk til 75-åringer, og vi har utviklet nye konsept for boliger med bl.a. økonomisk støtte fra Husbanken. Vi har også inngått en opsjonsavtale på ei tomt i sentrum med en lokal utbygger.

Videre fikk vi gjennom bygdevekstarbeidet sendt en søknad til Husbanken hvor vi fikk 2 mill. i tilskudd til HOV-bygget og vi har fått enøk-tilskudd fra Husbanken til noen eldre utleieboliger.

Vi har store ambisjoner i arbeidet og ønsker å få realisert noen nye boligkonsepter om ikke så alt for lang tid.

Nye former for markedsføring og omdømmebygging:

Dette er også et viktig punkt i Rindal inn i framtida og vi har laget en ny hjemmeside for tid til å leve. www.tidtilaleve.no

Hvorfor har vi det? Jo, det er det flere grunner til.

1. Gjennom spørreundersøkelsen i 2021 kom det fram at jobb og bolig er de viktigste faktorene for flytting (sikkert ikke overraskende). Vi har laget en ny hjemmeside som fokuserer på dette gjennom overskriftene bo, jobbe og leve. I tillegg har vi et punkt på lese.

2. Vi har vi forsøkt å samle en oversikt over alle nettsidene i Rindal som også var et ønske fra arbeidet med Rindal inn i framtida. Når man er inne på den siden skal man finne mye av det som rører seg i Rindal, og informasjon på nett som, hvilke boligtomter har vi ledige, hvilke boliger ligger på finn.

3. Under jobbe har vi fire linker til jobbannonser:

a. Finn.no (ledige stillinger i Rindal)

b. Trollheimsporten

c. NAV

d. Rindal kommune (ledige stillinger i Rindal kommune)

4. Under leve skal du finne mye av det du kan gjøre i Rindal og derfor er det link til kulturboksen, medlemsregisteret på Trollheimsporten og mye mer.

5. Til slutt under «lese» ligger det 35 artikler om mulighetene som finnes i Rindal som er presentert gjennom ekte historier med ekte mennesker.

I både 2023 og 2024 har Rindal kommune sammen med flere bedrifter fra Rindal deltatt på bolig- og hyttemessa i Trondheim. I 2024 fikk vi i kommunen nyttiggjort oss arbeidet vi har gjort siden forrige messe med bl.a. ny nettside for «tid til å leve», nye bilder fra kommunen for å nevne noe.

Møtested ungdom var også et viktig punkt i «Rindal inn i framtida». Dette er realisert gjennom ombyggingen i Rindalshuset, og et viktig tiltak for at det skal være bra for ungdommene våre å bo og leve i Rindal!

Videre har vi arrangert Optimistkveld sammen med næringsforumet og Rindal Sparebank med lavere budsjett enn den tidligere Optimistkonferansen, og den 17.10 blir det lokal yrkesmesse på Rindal Næringspark med over 20 lokale bedrifter. Dette er viktige markedsførings- og rekrutteringstiltak av og for rindalssamfunnet. Yrkesmessa arrangeres i samarbeid med Indre Nordmøre opplæringskontor, Rindal Næringsforum og med støtte fra Lokalt Løft.

Mobilitet – buss og taxitilbud er viktig for oss.

Vi fikk en negativ overraskelse fra Møre og Romsdal fylkeskommune høsten 2023 gjennom sterk prisstigning på bussturer til Trøndelag, når de endret soknestrukturen sin fra 01.11.23. Gjennom arbeid mot, og dialog med Trøndelag fylkeskommune og ikke minst politikerne på fylkestinget i Trøndelag ble vi innlemmet i trøndelagstakst, og har nå gode priser på buss til Orkanger og Trondheim gjeldende fra 01.07.24.

Flere sier at dette skulle bare mangle, og ja det skulle det kanskje, men jeg våger påstanden om at dette hadde jammen ikke blitt av seg selv. Det tok 5 år før vi ble innlemmet i trøndelagstakst og takket være fylkespolitikerne i Trøndelag kom dette nå på plass.

Taxitilbud har vært en het potet i Rindal siden omleggingen i 2020. Her har drosjemeldingen kommet våren 2024, og vi har sendt inn høringsinnspill sammen med de 5 andre bygdvekstkommunene i Trøndelag.

01.10.24 hadde vi et digitalt møte med bl.a. finansstilsynet hvor vi diskuterte utlånsforskriften sammen med lokalbanker i Trøndelag. Innspill fra dette møtet var med i høringsuttalelsen fra de seks bygdevekstkommunene i Trøndelag.

Både høringsuttalelsen for Utlånsforskriften og drosjemeldingen ligger under saksdokumentene til Formannskapsmøtet 04.10.24.

Høring utlånsforskriften:

Høring - videreføring og endring av utlånsforskriften - regjeringen.no

Høring drosjemeldingen:

Høring - NOU 2024:15 - En bedre regulert drosjenæring - delutredning II fra Drosjeutvalget - regjeringen.no

NHOs Kommune-NM og andre målinger

NHO sitt kommune-NM og andre målinger er selvsagt viktig for Rindal kommune som alle andre kommuner å følge med på. Det gir oss viktige innspill på hva som er utfordringsbildet vårt.

Vi mener det er en balansegang på hvor mye vekt man skal legge på alle målingene. En viktig del av det er å ikke bare se på de målingene som gir positive utslag og ikke bare på de som gir negative indikasjoner. Vi må tørre å gå inn i realitetene i de ulike undersøkelsene.

Vi skal straks i gang med å arbeide med handlingsplanen for 2025 for bygdevekst. Delmålene ligger fast, men vi vil ta en status på tiltakene og justere de etter det som er viktig for oss.

Vi vil gjerne ha innspill til konkrete tiltak som bør gjøres framover for å skape bygdevekst. Vi trenger også i år å få innspill fra ulike organisasjoner og politiske organer i arbeidet med å lage handlingsplaner for 2025.

 

Rindal 10.10.24

Håkon Fredriksen

Prosjektleder bygdevekst i Rindal kommune

Powered by Labrador CMS