Olav forbereder ny sesong og har junior-VM i Italia i tankene
Olav Fugelsøy ble dobbelt juniornorgesmester i Alta i fjor. Stortalentet fra Øvre Surnadal fulgte opp med en ny god sesong sist vinter. Olav som fyller 18 år om noen få dager, er godt i gang med oppkjøringen til en ny sesong.
Det blir hans første i 19 og 20-årsklassen, og forhåpentligvis en av hans beste sesonger så langt i karrieren. Selv om det vil bli betydelig vanskeligere å hevde seg til vinteren enn det har vært. For han skal konkurrere med de som er ett år eldre, og det innebærer at han vil få flere tøffe konkurrenter.
-Jeg er beredt til å ta den utfordringen. Jeg har visst at det kom til å bli slik. Hovedmålet mitt blir å fortsette den fine utviklingen jeg har hatt de siste årene. Jeg har lyst til å være med å kjempe om en junior-VM-plass. For å gå meg inni den diskusjonen er jeg nødt til å slå juniorlandslagsløperne i uttakingsrennene, sier Olav tre måneder før det braker løs.
Trener ofte i Trondheim
Han er klar på at det er en god del som ikke er på juniorlandslaget som er kapabel til å kjempe om junior-VM-plass. Det er først i år at han som har representert Norge i Nordisk Juniorlandskamp, er gammel nok til å være med om en junior-VM-plass. Det er imidlertid langt mer realistisk å håpe på junior-VM-plass i 2026 og det siste året han konkurrerer i juniorklassen.
Det året arrangeres juniorverdensmesterskapet for øvrig i Granåsen og Trondheim. Det blir som hjemmebane å betrakte for Olav ettersom han gjennomfører de fleste treningsøktene i det løypenettet. Han har de to siste årene gått på skigymnaset på Heimdal, og det tredje og siste året der tar han over to år. Det med tanke på å få optimalisert treningshverdagen.
Bedre til trening og skole
-Jeg får bedre tid til både trening og skole når jeg tar det siste året over to år, sier den målbevisste tenåringen som også har oppholdt seg en del i storbyen i sommer. Selv om han alltid synes det er godt å komme heim til Øvre Surnadal. Det er først og fremst de gode rulleskiforholdene i Granåsen-området som gjør at han tilbringer mye tid der.
-Jeg får fokusert hundre prosent på trening og restitusjon når jeg er i Trondheim. I sommer har det blitt mye trening. Det ble det også på den internasjonale juniorcampen på Lillehammer i forrige uke. Vi hadde blant annet en femtimers løpetur en av dagene. Jeg bestemte meg allikevel for å gå noen av rennene i Toppidrettsveka. Mest fordi det er fine gjennomkjøringer og god trening, sier Olav til det lokale nettstedet.
Lærte mye av forrige sesong
Han lærte mye av forrige sesong og det som var den andre på juniornivå. Først og fremst at det er viktig å få lagt inn treningsperioder. Det gikk bort mange dager til ingen nytte da han la ut på en lang reise til junior-VM-uttaket på Hovden i Setesdal. Det var nesten 30 minusgrader der, og han og konkurrentene måtte reise heim fra Aust-Agder uten å ha fått konkurrert. Det ble dermed en skikkelig bomtur for de mange løperne.
-Hvor sterk er du nå sammenlignet med i fjor på samme tidspunkt, Olav?
-Jeg føler at jeg har tatt sterkere og er bedre nå enn jeg var for ett år siden. Selv om det er mengdetreningen som har førsteprioritet på vårparten og gjennom sommeren og første del av høsten. Så blir det litt høyere intensitet på øktene etter hvert, sier han som gleder seg til sesongen er i gang. Det er imidlertid mange treningstimer som skal bokføres innen den tid.
Fikk internasjonale impulser
Hele 98 langrennsløpere fra 15 forskjellige nasjoner var samlet under den 13. utgaven av Equinor international junior camp.
– Dette er en fantastisk uke i flotte omgivelser her på Sjusjøen, hvor alt er lagt til rette for en juniorsamling på tvers av landegrensene, stråler Brit Baldishol.
Hun er leder bredde, utvikling og anlegg i Skiforbundet langrenn. Brit er ansvarlig for samlingen og sprudler av energi når vi tar en prat om aktivitetene på Sjusjøen.
– Det er langrennsglede uansett hvor jeg snur meg her oppe. Det går i sprintøkter, lange løpeturer, rulleskiøkter, teknikk, intervaller med spretten skigang og selvfølgelig sosiale aktiviteter på ettermiddager og kveldstid. Det skjer så mye spennende. Vi blir så mye bedre kjent på tvers av landegrensene med en slik samling. Det er viktig å lære om andre treningskulturer og få innsikt i hva andre har fokus på. Vi har alle noe å strekke oss etter for å bli enda litt bedre på ski, sier Baldishol.
Landslagstvillinger stilte opp
– Tiril og Lotta Udnes Weng var innom tidlig i uka. De er så flinke til å lære bort til yngre utøvere. Og så har vi hatt besøk av paralympics-legenden Brian McKeever, som med sine 17 PL-medaljer strutter av erfaring. Sjur Røthe og Sjur Ole Svarstad har også vært her, mens doktor Remi Andersen har pratet om et meget viktig tema – nemlig søvn. Og VM-sjef Åge Skinstad kom også innom oss. Jeg er utrolig takknemlig for at så mange tar turen innom oss og bruker tid på juniorløpere fra 15 nasjoner og rundt 30 trenere, sier Baldishol.
– Vi har vært med på denne samlingen selv da vi var juniorer, og husker godt at datidens landslagsløpere deltok. Vi ønsker å opptre minst like bra. Det er inspirerende for oss å se alle som holder på med langrenn og kommer hit fra hele verden for å trene. Vi ble selv kjent med mange av dem vi nå konkurrerer mot i World Cup da vi var med på samlingen. Kanskje har vi også noen tips å gi ti år etter at vi selv var med, sier Lotta og Tiril Udnes Weng som har verdensmesterskapet i Trondheim som hovedmål.