Ullfrakken skal av mot varmere tider
Det lir mot vår og sauene forberedes på lamming.
I disse dager reiser saueklipper Mats Renander fra Rennebu
rundt til flere sauebruk i Rindal og klipper sau. Sauene klippes to ganger i
året, en gang på våren og en på høsten. Ved begge klippingene er det viktig at
sauen er tørr i ulla. Dette er en fordel både sauen, klipperen og ullkvalitet. På høsten klippes sauene som oftest samtidig som de settes inn for
vinteren. Klippingen på våren foregår
ca. 2 måneder før lammingen starter og samtidig som det blir varmere i været
utover våren.
Det er flere hensyn å ta hos sauene på denne tiden av året. De har kommet i perioden som heter høydrektighet eller siste trimester hvis man sammenligner med mennesker. For at sauene skal få mest mulig skånsom behandling under klipping er det viktig at saueklipperen er rolig, handterer dyra med respekt med tanke på lasten de bærer med seg.
Det er en spesiell teknikk som brukes når sauen skal klippes. Klipperen står som regel gjennom hele prosessen, mens sauen sitter blant annet på rumpa, ligger på ryggen og siden. Det er forbi at man skal behandle sauen på en respektfull måte, samt at klipperen får klipt hele sauen effektivt og ergonomisk. Et tett og sklisikkert underlag er ønskelig for klipperen.
Innleid klipper
Mange bønder klipper sauene sine selv, mens flere bruker innleid arbeidskraft. Mats Renander har klipt sau siden han var 15 år. I 2022 sluttet Mats i sin faste jobb og begynte som saueklipper på heltid. Han forteller at han har en rekord på 270 klipte sau på en dag, disse var i samme fjøs. Ved mye reising fra fjøs til fjøs blir antallet en del mindre. Mats sier at det artig å klippe sau, men hvorfor det er artig kan han ikke sette fingeren på. Sauer som er store og urolige er nok de tøffeste å klippe, mener Mats.
Mats har ei klippermaskin som går på strøm, samt ei mindre ei som går på batteri. Den minste egner seg best til fjøs hvor det er få sau og lavt under taket. Batteriklipperen kan klippe ca. 30 sau på et batteri.
For saueklippere som ønsker å konkurrere i klipping arrangeres det NM i saueklipping og ullhåndtering hvert år.
Hva gjøres med ulla når sauen klippes?
Man deler ulla på sauen inn i buk/lårull, og ull fra kroppen, altså fellen. Buk og lårull skal i en egen sekk ved sortering under klipping. Denne er oftest mer tovete og skitten siden den kommer fra buk og låret på dyret. Fellen er oftest av finere kvalitet, tykkere og det er denne ulla som det lages garn av. Når man skal sortere denne ulla, skal det legges et avispapir mellom ulla til hver sau. Dette er for å kunne vurdere hver fell sin kvalitet hver for seg. Det finnes flere typer kvalitet på ull. Siden det er mange raser innen sau vil det være forskjellig type ull. Et av avlsmålene til flere saueraser er ullkvalitet. Ulla fra svarte og gråe sauer vil bli sortert for seg selv. Dette er forbi at denne ulla er mindre verdt med tanke på garn. Ulla er vanskelig å farge, og kan bare brukes i den fargen som den er.
Ulla blir samlet inn fra hvert sauebruk i Rindal via Rindal sau og Geit. Deretter blir ullsekkene fraktet til Gol, hvor ullsorteringen foregår. Her vil hver enkel produsent få klassifisert ulla fra sine sauer og får betalt deretter. Tilbakemeldinger om god eller dårlig sortert og pakket ull vil komme fram i avregningen på ulla.