Leverte underskrifter til kommunedirektøren

Ildri Bolme og Kristoffer Krokstad leverte et brev med 46 underskrifter til kommunedirektør Mons Otnes (t.v.) Grunneierne som har skrevet under på brevet vil ikke ha nasjonalpark i Trollheimen.

Vil ikke ha nasjonalpark i Trollheimen

Onsdag ettermiddag fikk kommunedirektøren i Rindal besøk av to grunneiere, som overleverte et brev og underskrifter fra flere grunneiere som ikke vil ha nasjonalpark i  Trollheimen. 

Publisert

Bakgrunn for saken:

Rindal kommune skriver på sin hjemmeside at Statsforvalterne i Møre og Trøndelag har fått i oppdrag å avklare om det er lokal aksept for å starte arbeidet med å utrede utvidelse og sammenslåing av hele eller deler av Trollheimen landskapsvernområde og Innerdalen landskapsvernområde. Endring av verneform fra landskapsvernområde til nasjonalpark skal også i så fall utredes.

Det skal være lokal aksept fra kommunene for at eventuelle nye verneprosesser for nasjonalpark skal startes opp. Dette gjelder også ved endring av verneform fra landskapsvernområde til nasjonalpark. Kommunene er derfor spurt om å sende sin tilbakemelding til Statsforvalteren i Trøndelag innen 1. november 2024, etter forutgående behandling i kommunestyret.

Kommunene skal i første omgang bare ta stilling til om det kan åpnes opp for å innhente kunnskap slik at eventuelle konsekvenser med endring av verneform og/eller utvidelse kan utredes. Det er altså ikke noe ja eller nei til endring av verneform nå.

46 underskrifter mot nasjonalpark

I den forbindelse har flere grunneiere gått sammen om et brev, som de nå har levert til Rindal kommune. Det samme brevet med alle underskriftene blir også sendt til Statsforvalterne i begge fylkene, sier Ildri Bolme og Kristoffer Krokstad. De to er representanter for grunneierne, og henholdsvis styrerepresentant og vararepresentant i grunneierlaget i Folldalen. 

I brevet skriver grunneierne at de ikke aksepterer oppstart av en verneprosess. Til sammen 46 grunneiere har skrevet under brevet. Disse er grunneiere i det eksisterende verneområdet, eller i områder som vil kunne bli berørt ved en eventuell utvidelse av vernet område.

Sammen med brevet leverte grunneierne et kart, der eiendommen til grunneierne som har skrevet under er markert med mørk farge. De har vært i kontakt med de aller fleste av de berørte grunneierne, og de aller fleste av disse er mot endring av verneform, fortalte de. Et par av grunneierne er nøytrale i spørsmålet, og det er også markert på kartet.

Bolme og Krokstad sier de synes dagens verneform fungerer fint, og de ønsker derfor ingen endring på dette. Det betyr at de heller ikke ønsker at saken skal utredes, og de synes det er best at prosessen stoppes så fort som mulig. Grunneierne presiserer at ingen har noe ønske om å ødelegge naturen i området, og de vil heller ikke motarbeide turisme og friluftsliv, men de er tydelige på at de fortsatt vil ha full råderett over sine egne eiendommer. 

Kommunedirektør Mons Otnes tok imot brevet fra grunneierne. Brevet og underskriftene vil bli lagt fram for kommunestyret ved videre behandling av saken. Saken skal opp i kommunestyrene i alle kommunene som er berørt av spørsmålet om mulig endring av verneform i Trollheimen.

Åpnet møte om mulig endring av vern

Rindal kommune inviterer alle interesserte rindalinger til et åpent møte om  mulig endring av vernet for Trollheimen i Attanova, Rindalshuset, tirsdag 17. september kl 18.00. Inge Hafstad fra Statsforvalteren i Trøndelag kommer dit for å orientere.

Powered by Labrador CMS