Norske Lakseelver melder:

elv tatt fra høyt oppe
Surna.

Fredag kom Naturmeldingen – her er vurderingen

Meldingen tar innover seg at den norske villaksen er på vei til å bli utryddet. Men de konkrete tiltakene som må til for å redde villaksen er ikke nevnt.

–  Vi må sette vår lit til Stortingets behandling av statsbudsjettet for å få på plass en nasjonal kriseplan for å redde villaksen, samt at Havbruksmeldingen legger føringer for utfasing av åpne merder i lakseoppdrett og overgang til nullutslippløsninger, sier generalsekretær Torfinn Evensen.

Det eneste konkrete tiltaket som nevnes er en ny forskrift for å styrke beskyttelsen av Nasjonale laksevassdrag og Nasjonale laksefjorder. Dette for å gi de 52 nasjonale laksebestandene en særlig beskyttelse mot inngrep og virksomhet i vassdrag og i de nærliggende fjord- og kystområdene (s. 110). Dette vil være avgjørende for å redde villaksen i ikoniske vassdrag som Vosso, Lærdalselva, Surna, Rauma og Reisa. En ny forskrift må resultere i nye krav overfor oppdrettsindustrien og vannkraftbransjen skal villaksen reddes.

Villaksen er en rødlistet ansvarsart for Norge, og en av to arter med egen kvalitetsnorm. Forskerne er dypt bekymret og er enstemmige om at de største truslene mot villaksen skapes av lakseoppdrett; lakselus, rømming og sykdom (jfr. faktaboks i meldingen s. 34). Grunnen til dette er ene og alene produksjonen av oppdrettslaks i åpne merder i de norske fjordene. Klimaendringene forsterker den negative effekten av disse truslene. Det så vi med all tydelighet i år da 33 av våre mest ikoniske elver ble stengt.

Naturavtalen krever umiddelbare forvaltningstiltak for å stanse menneskeskapt utryddelse av kjente truede arter. Det eneste forvaltningstiltaket som monner for villaksen nå, er å sørge for at oppdrett kommer over i nullutslippanlegg. Politikerne må tørre å si at det ikke lenger skal være lov å drive oppdrett i åpne merder eller såkalte lavutslippmerder. Lavutslipp bare forlenger pinen.

Den foreslåtte innbytteordningen av åpne merder i nullutslippløsninger (kalt Miljøfleksibilitet) må iverksettes slik at Norge både kan redde villaksen og skape en framtidig bærekraftig oppdrettsindustri. Ballen ligger hos politikerne.

Naturavtalen innebærer også å eliminere påvirkningen fra fremmede skadelige arter. Norske Lakseelver krever at pukkellaksbekjempelsen må fortsette med uforminsket styrke og det vellykkede utryddelsesprogrammet for Gyrodactylus salaris må fullføres etter planen.

For å finansiere arbeidet med å sikre at det innen 2030 er iverksatt effektiv restaurering av minst 30 prosent av forringede økosystemer, mener Norske Lakseelver det må opprettes et fond for å restaurere ødelagt vassdragsnatur. Ett fond basert på ett øre per produsert KWH vannkraft vil bli tilført om lag 700 millioner årlig. Dette vil sikre langsiktig finansiering.

Powered by Labrador CMS