Innholdsrik kunstlørdag
Lørdag åpnet Surnadal kunstforening det tradisjonsrike utstillingen Lauvfall. Det er 14. gang utstillingen blir arrangert, og 20 år siden første utstilling. Samme dag åpnet utstillingen "Rabarbra og Akvedukt" på Surnadal Billag.
I år er det 20 år siden vi i Surnadal kunstforening arrangerte den første Lauvfall-utstillingen. Samme år ble Surnadal kulturhus åpnet, og vi var glade og stolte av å kunne presentere utstillingen i det splitter nye og flotte huset! Tidligere hadde vi gått «på legd» og stilt ut på ulike steder, som for eksempel på Nofo, kommunehuset, Fokus-bygget og gammelbanken på Skei. Nå hadde vi tilgang til et fast lokale som var bygget for formålet.
I de første åra arrangerte vi Lauvfall hvert år, men vi så fort at det var såpass arbeidskrevende, i tillegg til de tre andre faste utstillingen vi har hvert år, at vi landet på annethvert år. Med pandemi som satte hinder for oss og tvang oss til å hoppe over utstillingen, blir dette altså den 14. utstillingen av Lauvfall.
Klimaendring og kulturlandskap
Lauvfall er en juryert utstilling. Det vil si at kunstnerne sender inn bidrag (maks tre arbeider), og en jury av profesjonelle kunstnere avgjør hvem som får være med. 43 kunstnere sendte inn til sammen 125 bidrag, og rundt 25 arbeider, fordelt på 20 kunstnere, gikk gjennom nåløyet denne gang er:
Gørild Bruaset, Katrine Bulling, Lisbeth Edvardsen, Per Ellef Eltvedt, Signe Halle, Turid T. Helgesen, Cecilie Hole, Vera Husby, Sissel Johansen, Håkon Sandmo Karlsen, Åse Lyng, Hilde Betten Pedersen, Anne M. Rognskog, Vilde Rudjord, Guri Seljebø, Tora Seljebø, Siri Skjerve, Bjarne Stenberg, Sissel Storslett og Gudrun Stølan.
Nytt i år er at vi delte ut et arbeidsstipend på 5000,- kroner til en av utstillerne. Juryen valgte Hilde Betten Pedersen som mottaker av stipendet.
-Gjør samfunnet levende
Siden det altså er 20 år siden Kulturhuset ble åpnet, hadde vi lyst til å gjøre en liten markering rundt det også. Dermed inviterte vi Bergsvein Brøske, som var ordfører i 2002, til å åpne utstillingen. Bergsvein mintes at han var med og la ned grunnsteinen for 23 år siden på det som skulle bli Surnadals storstue.
-Det ble et fantastisk hus som har tjent bygda godt i 20 år, sa Brøske. Kunst og kultur er viktig, det er med å gjøre samfunnet levende. Vi kan nesten gå så langt som å kalle det limet i samfunnet.
Bergsvein Brøske mintes også om at han åpnet den 5. utstillingen av Lauvfall. Da var det kunst i Møre og Romsdal som var temaet.
I år er det frivillighetens år, og Brøske anmodet publikum om å gi en applaus til alle som bidrar med frivillig arbeid. Han påpekte at frivillig arbeid er en faktor som er med på å gjøre ordskiftet i samfunnet mykere som en motpol mot det raske tempoet og harde ordskiftet som sosiale medier har skapt.
Rabarbra og vann på Surnadal Billag
Etter åpningen inviterte vi kunstnere, jury og medlemmer i kunstforeninga på tapas på Hammerstuene.
Etterpå var det klart for en ny utstillingsåpning. Denne gangen på Surnadal Billag.
Utstillingen «Rabarbra og akvedukt» med kunstnerne Cecilie Nissen og Tine Aamodt. Denne utstillingen er den del av et større prosjekt, som består av følgende innhold: åpent atelier og kunstnersamtale med Jon Arne Mogstad, maleri-workshop som er åpen for alle, med utstilling etter endt kurs, og foredrag med Svein Sæter med temaet vann. Han fortalte blant annet om sin reise til Etiopia, der vann er en knapphetsressurs, og tok oss så tilbake til elva Søya under uværet Gyda, der det ikke var knapt med vann.
Utstillingen består av to separate utstillinger som er et samarbeid mellom Tine Aamodt og Cecilie Nissen. Begge er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim på 90-tallet. Tema for utstillingen er vann, tilfeldigheter, dynamikken mellom mennesker og landskapet rundt oss, og menneskelig påvirkning.
Tine Aamodt hadde tatt for seg temaet vann gjennom å føre vann gjennom akvedukter, som var bygget både ute og inne på atelieret. Akveduktene er en måte for menneskene å styre vannet på, gjennom å lede det dit de ønsker.
Cecilie Nissen har latt seg inspirere av rabarbraplanten, som er en innført art, men som nå er så vanlig at vi regner den som en naturlig del av vårt kulturlandskap.
Tine Aamodt og Cecilie Nissen har også hatt et samarbeidsprosjekt med 6. klasse, der elevene har vært på Billaget og malt, både i grupper og individuelt. Maleriene var også stilt ut på Billaget.