En bijobb som redaktør og daglig leder i Driva
Lun humor og gode historier
Frykter det er en ny bok på vei.
Svein Sæter har lang erfaring med å lose forfattere gjennom en fin reise i deres forfatterskap, han får frem gode historier og er lyttende. I Kallastuå, på selveste Vårsøghelga har han invitert med seg Tommy Fossum for å snakke om hans bøker. Sæter åpner med å fortelle at Fossum har en birolle som redaktør og daglig leder i Driva, han har tre barn og kone, samt at han har skrevet ca 10 bøker. Når Sæter lurer på hvordan dette er mulig, forklarer Fossum dette med at han har en tålmodig kone.
Fossum forteller at han tidlig i kontakten med sin kone hadde sagt til henne at hun om hadde noen formening om et A4 liv, så kunne det ikke bli dem to. Hun skal senere ha sagt: "Det, unge Fossum, det har du holdt, ja." Det kan sies at han stadig lever under press, med så mange jern i ilden. Han har de siste årene gitt ut omtrent en bok i året, i tillegg til redaktørjobben.
Da Fossum startet med boken om lakselorder og ladyer, hadde han egentlig ikke tro på at noen ville kjøpe boken. Han syntes likevel at temaet var spennende, og gikk i gang med arbeidet. Til slutt trykket han opp 1000 eksemplarer. I dag kan han informere om at han selv er tom for bøker, og jobber med å kjøpe noen tilbake. Videre sier han at om han visste hvor mye arbeid det var med dette, ville han sikker ikke ha begynt med boka. Han beskriver en fasinasjon over folket som kom og satte sitt preg på vårt lokalmiljø, samt britenes analyse av Norge på den tiden.
– Her var det mange personligheter, og de fleste som kom var velstående personer fra England og fremst i verdensøkonomien, sier Fossum.
En av de mest kjente her i distriktet er nok Lady Arbuthnott, som hadde tilholdssted på Elverøy i Sunndal. Boka "Barbara" handler om henne. De som har sett musikaloppsetningen om henne vil kanskje se at boka har en litt annen historie enn oppsetningen.
Fossum har også skrevet om de første som bosatte seg i vårt distrikt, i boken "Folk og villrein. Han er medforfatter i en bok om Kronprinsesse Mette-Marit. Sist nå har han skrevet Sunndal sin historie i boka Hundre år i Sunndal". Man kan trygt si at han har mange tema å skilte med, men engelsktiden fra 1850 og frem til midten av 1900 tallet er kanskje det han kan mest om.
Midt under samtalen med Sæter blir Fossum utkalt til intervju med NRK som venter utenfor. Sæter går da gjennom flere av bøkene og viser frem boken "Hundre år i Sunndal".
Det kan påstås at Fossum har et travelt liv og at timene på dagtid ikke alltid har strukket til. Da barna var små jobbet han på dagtid som journalist i Adresseavisen, tok seg tid til å være sammen med dem på ettermiddager og frem til leggetid. Da la han seg sammen med dem og sovnet. Når han da våknet ved midnatt, kunne han starte på jobben med å skrive bok.
Planen videre er å skrive om utvandringen til Amerika. Dette er et tema han startet med i studietiden, men ikke ble helt ferdig med. Det er i denne sammenhengen han "frykter" at det blir en ny bok. Så får vi se om tiden strekker til også til dette prosjektet.