Vårsøghelga 2022:
Henning ble hyllet av sine egne - Æn kjølin kveld!
3. mai fylte komponist, artist, musiker, professor og surnadaling Henning Sommerro 70 år. Vårsøghelga inviterte til fest i en utsolgt storstue på Surnadal kulturhus søndag kveld, hvor programmet var topphemmelig på forhånd.
Sommerros 60-årsdag ble markert med storstilt feiring i en fullsatt Surnadal idrettshall 28. mai 2012, der blant annet Famntak, Edvard Hoem, SKRUK, Hildegunn Eggen, Trondheim Blaasekvintett, John Pål Inderberg, Torstein Snekvik, Karianna Sommerro og Hans Rotmo hyllet jubilanten.
Ti år senere var flere av disse tilbake på scenen for å hylle sin kollega, venn og familiemedlem.
Jostein Ansnes og Trygve Brøske ledet publikum gjennom kvelden med stødig hånd, og kunne presentere lokale, regionale, nasjonale og internasjonale kulturaktører på rekke og rad.
Ansnes innledet festkvelden med å takke Henning.
- Henning har vært en stor inspirasjonskilde for mange, og er uten tvil Surnadals aller største kulturambassadør. Han har vært et stort idol for oss som representerer den yngre garde, og vi har mye å takke han for, sier Ansnes.
Daglig leder i Vårsøghelga, Anders Larsen, fikk æren av å åpne konserten med å spille en sats fra Sommerros hyllest til musiker Ole Andreas Lindemann, som var født i Surnadal i 1769.
Musikalsk festaften
Saxofonist John Pål Inderberg er selvskreven gjest i bursdagen til Henning. Duoen er et fast innslag på Kleivakvelden, og Inderberg har blitt et navn som er godt kjent i Surnadal. Under søndagens feiring spilte han sammen med en kvintett fra Trondheimsolistene. Kvintetten bestod av Marit Aspås, Rolf Hoff Baltzersen, Gjermund, Rannveig Ryeng og Sigmund Tvete Vik.
- Det er en ære for oss i Trondheimsolistene å få lov til å være her i kveld. Vi har gjort mye utrolig sammen med deg, hvor et av de absolutte høydepunktene var å få spille på torget i Betlehem. Det er noe jeg personlig aldri vil glemme, sier Tvete Vik.
Hedda Moen Gjerstad representerte de mange unge musikktalentene som er elever på Surnadal og Rindal kulturskole. Hun spilte piano og sang «E Slåttåtæja» på en fremragende måte.
Brøske introduserte neste artist som «Eidsvolls svar på Sommerro».
- Det er ikke så mange slike typer igjen i landet vårt, sier han.
Musikeren Brøske siktet til var Stian Carstensen. Han var elev på jazzlinja, og fikk Henning som lærer da kirkemusikk ble tema.
- Jeg spilte gitar på skolen, fordi jeg syntes det var flaut å spille trekkspill. Henning oppmuntret meg til å fortsette med trekkspill, og jeg husker han sa han kunne bli like rørt av svensktopper som symfoni, smiler han.
Carstensen fremførte sin helt egen versjon av Vårsøg, før han sang en mildt sagt utradisjonell kjærlighetsvise om Laila Bertheussen og Tor Mikkel Wara.
Videre viste sopranen Victoria «Benitodatter» Nava en utrolig stemmeprakt når hun fremførte et stykke fra operaen «Skjebnens makt.»
Som for ti år siden bidro Henning Sommerros datter, Karianne, med flere sanginnslag i løpet av konserten. Det er vanskelig å være uenig med Jostein Ansnes i følgende:
- Hun er nok det beste du har produsert!
Henning-stipend
Ordfører i Surnadal kommune, Margrethe Svinvik, overrakte gave til jubilanten.
- På 60-årsdagen din fikk du din egen byste i kulturhuset. Hva kan overgå det? Jo, vi har bestemt at vi oppretter et «Henning-stipend» på 25 000 kroner som skal gå til ung kunst og kultur i kommunen. Pengene skal fordeles de neste fem årene til unge talent som driver med kunst, musikk, dans, litteratur og annet som kommer inn under kategorien kultur. Vi håper du vil samarbeide med oss om å finne talentene og sette kriteriene for stipendet. Om fem år har vi planer om å fylle på med nye 25 000 kroner, sier Svinvik.
Konserten innehold også innslag fra gitarist og orkdaling Gunnar Andreas Berg, spellemannsprisvinner og pianist Håkon Skogstad og musiker og øvre surnadaling Gøran Bolme.
- Jeg er nok her som et alibi for mangfoldet, og representerer øvre surnadalinger uten musikalsk utdanning, sier Bolme til latter fra publikum.
Den lokale kulturen var også representert ved danseinnslag fra Mira Husby Bævre og Gunn Mari Våbenø, som fremførte en egenkomponert dans. Begge har vært elever ved Trøndertun folkehøgskole inneværende skoleår.
Famtak gjorde comeback for anledningen, og viste gode, gamle takter. Visegruppa bestod av Tone Søyset Døving, Anders Larsen, Jostein Ansnes og Trygve Brøske.
I løpet av kvelden ble flere digitale hilsninger presentert på storskjermen i Storstuå, hvor kolleager og venner gratulerte Henning med dagen. Blant annet fikk den ferske 70-åringen hilsen fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
Rørende hilsen fra Røsbak
Forfatter Ove Røsbak fremførte en rørende og god takketale til sin venn og kollega Henning Sommerro.
- Jeg vil takke for den beste kameraten av dem alle. En lang, hengslende, mager type med briller, mokasiner og med mørke krøller. Gårdbrukersønnen fra Surnadal, som ofte kommer slentrende meg i møte midt på Trondheim Torg , og smiler skjevt og ønsker velkommen til Norges hovedstad, sier Røsbak.
Den skotske prisvinnende duoen, Christ Stoet og Catriona Mackay, fikk æren av å avslutte den storslåtte feiringen i Surnadal kulturhus.
Hovedpersonen oppsummerte kvelden enkelt og greit.
- Æn kjølin kveld!