jente holder bok
Julia viser stolt fram den nye boka i Ville Poter-serien som hun har vært med på å forme.

Julia (11) fikk gi navn til ulven i favoritt-bokserien sin

Da Julia sendte inn fanbrev til forfatter Victor Nordahl, hadde hun ikke forventet den responsen hun fikk. Noen brev fram og tilbake førte til at både ulven Oskar, og tegningene til Julia fikk en plass i den nye boka i serien "Ville Poter".

Publisert Sist oppdatert

Julia Krajewska elsker dyr og tegneserier! Da hun fant bokserien Ville Poter i 2023 ble hun helt hekta. Fanbrevet til Julia utviklet seg til å bli et samarbeid med barnebok-forfatteren. "To sjeler og en tanke!" som Victor Nordahl skriver om han og Julia i boka.

Da den siste boka i serien kom i september, feiret hele skolen med bokslipp i kantina. Victor selv hadde spilt inn en video til Julia som ble vist for skolen.  
Se videoen og bilder fra bokslippet nederst i artikkelen.

Oppvekst og autismediagnose

Julia er 11 år og går i 6. klasse på Todalen og Stangvik oppvekstsenter. Familien flyttet til Norge fra Polen i 2013 da mamma Justyna var gravid med Julia.

Julia var en rolig baby, frisk og rask. Da hun var omtrent 1,5 år gammel merket foreldrene at hun ikke hadde så mange ord, og at de ikke fikk ordentlig blikkontakt med henne. Julia reagerte lite på kontakt med de rundt seg, også når gjester kom på besøk.

Da Julia var litt over 2 år fikk hun autismediagnose. Siden den gang har foreldrene lest seg mye opp på autisme, og har helt fra start vært åpen med både Julia og alle rundt om diagnosen.

– Det var viktig for oss at hun skulle ha et vanlig liv, og være med på aktiviteter sammen med andre barn, forteller Justyna.

Til tross for at Julia er sensitiv på lys, lyd og nye inntrykk, har hun klart seg veldig bra. Justyna forteller at de har fått utrolig god hjelp på barnehage og skole. 

– Vi ønsker å snakke om autisme! Vi vil vise at barn med spesielle behov også har sine drømmer, enten de er små eller store. Vi som foreldre bør følge dem og lære av våre barn, og se verden åpent og ærlig, sier mor.

Interessen for dyr

Helt fra barnehagealder har Julia hatt en stor interesse for dyr. Hun ville ofte lese om dyr og natur.

Også på Barne-TV var det mest interessant med programmer som handlet om dyr, og ikke de som kun hadde mennesker med.

Julia har et stort behov for hvile og alenetid, og mye av denne tiden bruker hun til å lese og lære om dyr. Hun liker å tegne og skrive, og høre på lydbok. 

maleri av barn av rev med to bøker på siden.
Julia tar mye inspirasjon fra bøkene hun leser. Her er et maleri av en rev som Julia har laget.

De to første bøkene

Lærer og koordinator Hanne Berit Mikkelsen og Julia fikk hjelp av lærer Britt Mossing til å finne ei bok på skolebiblioteket som handlet om dyr. Hun fant i ei bok som handlet om rever, og det var boka "Ville Poter" som er skrevet av forfatter Victor Nordahl.

Julia ble helt forelsket i boka fra første stund, og leste den om igjen og om igjen, både på skolen og hjemme. Julia var også interessert i å søke etter serien og forfatteren på nettet, og fant på den måten ut at bok nr. 2 i serien var på veg ut.

Ventetiden på boka ble lang, og Julia tenkte mye på hva som skulle skje videre med revene i serien. Hun brukte mye tid på å se for seg hvilke retninger historien kunne ta.

Hanne Berit trekker fram dette som en stor styrke Julia har. Nettopp evnen til å være nysgjerrig og undre seg over hva som kan skje videre. Hun sier at det kan være inspirerende for andre elever.

Det ble stor glede da den andre boka i serien endelig kom sommeren 2023, og den ble akkurat like populær som den første.

jente leser i bok
Julia bruker mye av fritiden sin på å lese bøker om dyr og natur.
jente med bok
Ville Poter har inspirert Julia til å fortsette med sitt eget kreative arbeid.

Lager egne tegneserier

Bak i bøkene har Nordahl skisser av karakterene i boka, og det har inspirert Julia mye. Hun har brukt og bruker fortsatt mye tid på å tegne egne karakterer, og lager til og med sine egne tegneserie-hefter.

I tegneseriene sine har hun hentet mye inspirasjon fra Victor Nordahl og Ville Poter. Både karakterene og hendelser i tegneseriene til Julia har ofte elementer hentet fra bøkene.

Dette er også en evne som Julia har som Hanne Berit trekker fram som svært positiv.

  – Det å ta ideer og inspirasjon fra andre kan berike og utvikle egen kreativitet og skaperevne, sier Mikkelsen.

Julia produserer mange tegninger og tegneserier, noe blir til et ferdig produkt, og annet blir ikke det. 

– Det er også greit! Ikke alt blir ferdig eller slik man hadde tenkt, men kanskje kan man ta med noe av det videre, sier Hanne Berit.

Mamma Justyna forteller at Julia blir glad i folk som er villig til å bli med inn i hennes verden. Hun vil takke ansatte i barnehage og skole og spesielt Hanne Berit som har hjulpet med å styre henne inn på riktig veg og latt henne blomstre innen de tingene hun er interessert i. 

– Når man treffer riktig person, kan det få fram mange muligheter! sier Justyna.

mange ark på seng
Julia tegner mye og lager egne tegneserier.
tegning av to dyr
Julia henter inspirasjon fra blant annet Ville Poter til å lage sine egne karakterer.
tegning av rever

Heftet om Robin

Etter de to første bøkene var interessen for å få vite mer fortsatt stor hos Julia, og de søkte seg fram til at det fantes et hefte om en av karakterene i serien, "Robin". Dette heftet fantes det bare 50 eksemplarer av, og Deichman bibliotek i Oslo hadde bare ett eksemplar, med over ett års ventetid.

Hanne Berit og Julia spurte biblioteket i Surnadal, og de ville gjerne hjelpe til med å skaffe heftet. 

Biblioteket i Surnadal er veldig behjelpelig om man kommer med ønsker eller vil ha tips om bøker tilpasset alder. Dette bidrar til økt leseglede for mange!

De tok kontakt med Victor Nordahl, og han sendte hele heftet på PDF, så Julia skulle få lese det. Julia ble så glad og rørt over tanken på at Victor hadde sendt heftet bare for henne. Heftet hadde ikke farger, men da fargela Julia selv!

Fanbrevet

I en norsktime på skolen skrev Julia et langt brev for hånd som hun sendte til Victor. Der skrev hun hvor mye hun likte bøkene og karakterene, og fortalte at hun selv tegner og skriver tegneserier. Hun sendte også med noen av tegningene sine i brevet.

Siden hun hadde fått vite at det skulle komme en tredje bok, hadde Julia et forslag om at det skulle vært med en ulv, som er favorittdyret til Julia. Hun hadde også et navn klart til denne ulven, Oscar.

Svaret fra Victor

Etter en stund kom det et svar fra Victor Nordahl, som skulle komme til å bety mye for Julia. Her er noe av det Victor skrev:

 

Det første jeg vil si er tusen, tusen, TUSEN takk for det hyggelige brevet og de flotte tegningene dine, Julia! Det var kjempehyggelig og tegningene fine er helt fantastiske! Du er kjempeflink!

Jeg elsker fortellinger med dyr og mener det er noe man aldri kan få nok av! Spesielt historier der ulver er med!

Jeg leste med interesse et av forslagene sine. Det som gjaldt ulven Oscar. Jeg må si at det var veldig gøy å lese! Fordi jeg allerede hadde planlagt at Ty og Lukas skulle møte en ulv i bok 2 som de to kommer til å hjelpe. Så her er greia ... Den ulven har ikke et navn ennå ... Så hvis det er greit for deg så vil jeg veldig gjerne at den ulven skal hete Oscar!

 

Svaret fra Victor rørte både Julia, foreldrene og de ansatte på skolen. Julia sa at hun skalv inni seg, og kunne ikke tro at han skrev til akkurat henne. Det ble dans og hopping i sofaen av glede.

Bokslipp på skolen

Både ansatte på skolen, klassekamerater og øvrige elever er glade i Julia og stolte av det hun får til. 

På mandag samlet hele skolen seg i kantina for bokslipp og feiring av utgivelsen av boka. Hanne Berit fortalte om reisen til Julia fra hun fant den første boka og til nå.

dame snakker foran mange elever
Hanne Berit fortale hele historien om Julia og Ville Poter til elevene på skolen. Mange ble inspirert og ville låne bøkene etterpå.
tre barn skåler med brus og kake
Hele skolen samlet seg i kantina for bokslipp med kake og brus!

Victor har ikke bare tatt med karakteren til Julia i boka, men også skrevet noen ord om samarbeidet bakerst i boka, og til og med tatt med tegninger som Julia har tegnet av karakterene.

tekst og tegning på bokside
Julias egne tegninger og brevet hun sendte er med bakerst i boka, sammen med en tekst av Victor om samarbeidet deres.

Samarbeidet med Victor har betydd mye for Julia og foreldrene, og det beviser at barn med spesielle behov kan nå langt ved å følge sine drømmer. Julia er til stor inspirasjon for andre! Siden hun først fant bokserien har hun blomstret innen historiefortelling, tegning og skapende arbeid.

Det at vi er forskjellige er også noe Victor Nordahl selv vektlegger i bøkene sine. Karakterene i bøkene har ulike personlighetstrekk, som ikke alltid passer med den typiske beskrivelsen av det dyret de er. De har sine styrker og interesser, akkurat som oss mennesker.

Selv om Julia allerede hadde rukket å lest den tredje boken flere ganger før bokslippet, ble det er stor overraskelse for henne at Victor hadde spilt inn en videohilsen til henne. 

Video: Victor Nordahl

jente blant flere barn
Julia ble overrasket og glad da hun så at Victor hadde spilt inn en video til henne!

Vil inspirere andre barn

Julia blir selv inspirert når hun hører om andre barn som har autisme og som klarer seg bra. Bokslippet på skolen er et godt eksempel på hvordan Julia også inspirerer andre barn rundt seg.

– Vi er veldig stolte av henne. Hun viser oss at selv med autisme kan man gjøre det man elsker og følge sine drømmer, sier mor.

Hun forteller at til tross for begrensningene og de daglige utfordringene knyttet til autisme går Julia gjennom livet med hodet hevet, og sammen fokuserer de på de positive egenskapene hun har.

– Hun er en liten kriger! sier hun.

Foreldrene håper at Julias historie kan være et eksempel på at når man har fantastiske mennesker rundt seg, kan man bryte ned samfunnets grenser.

– La oss være tolerante, for alle har rett til å være lykkelige mennesker!

Powered by Labrador CMS