Operaen i Kristiansund og Stangvikfestivalens sommerakademi:
Opera til folket: Håper nysatsing vil bidra til økt rekruttering
Dyktige klassiske sangere fra hele landet fikk i år muligheten til å delta i en nysatsning for å fremme klassisk musikk: Operaen i Kristiansund og Stangvikfestivalens sommerakademi.
Akademiet er et samarbeid mellom Stangvikfestivalen og operaen i Kristiansund. Det arrangeres for unge sangere (17-30 år) med alle grader av erfaring innen opera og klassisk musikk.
Arrangementet har fått støtte fra blant andre Sparebank 1 Nordmøre, Kristiansunds Operafond, Talgø, Svorka, Coop, Sveen Auto, Møre og Romsdal Fylkeskommune og Surnadal kommunes næringsfond.
Ønsket er å rekruttere flere sangere som vil satse på klassisk sang og opera.
Tett oppfølging
På Stangvik Prestegård - Kulturspinneriet bor det nå seks sangere av både forskjellig alder og bakgrunn.
Disse får undervisning av erfarne kursledere om blant annet teaterimprovisasjon, samt individuelle og felles sangtimer med grundig oppfølging.
Sigrid Vetleseter Bøe er en av instruktørene. Hun er selv operasanger og kunstnerisk leder for Stangvikfestivalen, og synes det er flott å kunne gjennomføre dette opplegget.
– Årets akademi har vi planlagt i omtrent et halvt år. Kåre Bjørkøy, tidligere professor hos NTNU, ringte før jul og lurte på om et akademi kunne være av interesse for Stangvikfestivalen. Det syntes vi, og gjennom et samarbeid med operaen i Kristiansund fikk vi ressurser nok til å gjennomføre det, sier hun.
Vetleseter Bøe synes det har gått veldig bra så langt.
De påmeldte har allerede fått prøvd seg på både individuell og felles sangopplæring, fått oppvarting av italienske kokker som en del av opplevelsen, samt nytt badelivet i Stangvikfjorden i det fine sommerværet.
– Første dagen de var her fokuserte vi mest på det individuelle, i tillegg til det å bli godt kjent og trygge på hverandre. Det er ikke lett å utfordre sine egne oppfatninger og kunnskaper om et tema en bryr seg så mye om. Det kan bli veldig sårbart. Derfor er det viktig for oss å lage trygge rammer før man gjør aktiviteter i plenum.
Deltakerne på kurset har veldig ulik bakgrunn, der noen har sang som hobby, mens andre er i forskjellige stadier av utdanning innenfor emnet.
Håper på årlig tradisjon
Vetleseter Bøe forteller at planen er å få gjennomført akademiet hvert år, annenhver gang i Stangvik og i Kristiansund.
– Håpet er å få arrangert det i Kristiansund de årene det er festival her i Stangvik, med tanke på husrom. Det er jo ikke så mange hotell i Stangvik, ler hun.
Mange faktorer vil spille inn på hvordan opplegget blir til neste år, men drømmen er å få lagt en av konsertene som holdes på slutten av akademiet inn i festivalen.
Kapasiteten når det gjelder overnatting i Kristiansund vil også kunne åpne for flere akademideltagere.
Vetleseter Bøe avslutter med at de setter veldig stor pris på de som har vært med på å sponse arrangementet. Om de skulle sitte igjen med noe ekstra etter akademiet er ferdig, blir det lagt i sparegrisen til neste år.
Det blir holdt operakonsert i Bondehuset den 30. juli, der deltakerene av akademiet skal fremføre.