Rindal kommunes Kulturpris 2024

Ordfører Mildrid Kattem Aune delte fredag ut Rindal kommune sin Kulturpris for 2024 til representanter fra Willy Karlstrøm sine etterkommere.
Fra venstre: Ordfører Mildrid Kattem Aune, Bodil Børset og Ola T. Heggem, begge fra Rindal historielag, Ole Magne Ansnes, tidligere redaktør i Driva. Olaf Karlstrøm, Vegard Karlstrøm, Dagny Karlstrøm og barnebarn fra Willy Karlstrøms familie.

Velfortjent kulturpris til Willy Karlstrøm - en engasjert lokalhistoriker, forfatter og redaktør

Forsamlingshuset Torshall i Rindal var på det nærmeste fullsatt fredag kveld, da Rindal kommune og Rindal historielag arrangerte Kulturkveld med utdeling av Rindal kommunes kulturpris til Willy Karlstrøm - posthumt.

Publisert Sist oppdatert

Morten Møller ønsket de mange fremmøtte i Torshall velkommen til Kulturkveld med utdeling av Kulturprisen 2024. En Kulturkveld med flere innslag, men med kulturprisen for 2024 i sentrum, og med fokus på prisvinner Willy Karlstrøm.

Morten Møller, kulturleder i Rindal Kommune. ønsket velkommen til Kulturkveld med utdeling av Kulturprisen 2024

Leder for Rindal historielag, Ola T. Heggem, startet med å ta oss med på en reise gjennom Willy sine mange sine produksjoner som journalist og redaktør. 

-  Vi må starte opp med Gards- og ættesoge for Rindal, det er ikke noe tvil om at det er den aller, aller største, sier Ola T. Heggem. 

Han tok publikum igjennom forordet i de fire bindene som verket består av, med blant annet en presentasjon av styret for utgivelsen av gards- og ættesoga i perioden fra 1995 - 1998.

Lokalhistorikeren

Ola T. Heggem viste videre til de mange jubileumsbøkene som Willy har skrevet. 

- Jeg er ikke helt sikker på om vi har fått med oss alle, men vi har i hvert fall fått med oss noen, fortsetter Heggem.

Ola T. Heggem, leder i Rindal historielag, ga oss en gjennomgang av Willy Karlstrøm sine produksjoner og sitt engasjement i lokalsamfunnet.

Rindal skytterlag sitt 100års-jubileumsskrift fra 1983, IK Rindals-Troll 75 år fra  1994 og «Meieridrift i Rindal gjennom 100 år» fra år 2000 er alle jubileumsbøker som Willy Karlstrøm har skrevet.

Rindal kommune feiret 150- års jubileum i 2007. Til jubileet skrev Willy boka "Da va det nere på ", som dreide seg om at det var nær på at Rindal skulle bli en del av en større kommune i 1964.

Heggem nevner også "Rindalstrolle`, som bygger på "Trollposten" som Jon Sveen skrev i mange år, og som Willy Karlstrøm tok over i 1994. 

Han fortsatte med å vise bilder fra Rindalstrolle`. Ikke først og fremst for å vise hva Willy har skrevet, men for å vise hans store engasjement i IK Rindals- Troll.  Willy var blant annet i hovedstyret i idrettslaget, formann for fotballavdelingen, engasjert i de fleste roller og posisjoner i Småtrolluka, i tillegg til at han også var fotballdommer.

Videre var Willy Karlstrøm redaktør for Rindal Heimbygdlag sitt årsskrift, i perioden fra første utgivelse i 1984 og frem til 2003. Han var også med i oppstarten av Trollheimsporten fra 2000 til 2002, og som redaktør på heltid fra 2009. 

Willy Karlstrøm var rindalspatriot i positiv forstand, og var utrolig engasjert og interessert i det han drev med, fortsetter Ola T. Heggem. 

- Jeg er helt sikker på at det var mange meldalinger som syntes det var for mye rindalsstoff i Sør- Trøndelag da han var der, og jeg er like sikker på at det var mange surnadalinger som syntes det var for mye rindalsstoff i Driva da han var der, sier Heggem. 

Willy Karlstrøm var helt suveren når det gjelder produktivitet, fremhever Heggem videre. 

Heggem viste videre frem utklipp fra sitt private arkiv som viser allsidigheten til journalisten Willy Karlstrøm. Her var det blant annet bilder fra skirenn, fotballkamper, friidrett, jubileumsmarkeringer i idrettslaget, "Tråppstoldans" på Rindal bygdemuseum, åpning av Rindalstorget, valg og valgkamp, utdeling av kulturpriser, revy, krigshistorie, naturvern, rovdyr. Det aller meste fra Rindal , men også noe fra utenfor Rindal. 

Systematikeren

Bodil Børset, avdelingsleder ved Rindal Skimuseum og nestleder i Rindal historielag, viser til at de har fått overta arkivet etter Willy Karlstrøm. 

- Det er et veldig ryddig, fint og systematisert materiale, sier Børset. 

Her er det både ringpermer med foto negativer og 35 mm film negativer - hele 62 ruller. I tillegg til dette er det også et arkiv med et trettitalls "floppydisker", og dokumenter.

Bodil Børset viste oss eksempler fra Willy Karlstrøm sitt rikholdige arkiv.

Musikeren

Willy Karlstrøm var også med å starte musikkorpset Blæst´n i 1978, og spilte aktivt i 30 år. - på bass. Willy var aktivt med og bestemte "uniformen" til Blæst´n. Busserullen og dongeribuksa var korpset sitt kjennemerke i mange år, og korpset stilte i kveld i den opprinnelige bekledningen. 

Kveldens repertoar var bevisst satt samen av melodier som Willy likte, og her fikk vi første høre "Hildringstimen", av Erik Bye. Deretter fortsatte Blæst´n med "Trollheimen", hvor Hans Hyldbakk har skrevet teksten og Karstein Mauset har skrevet melodien. Ronny Kjøsen har arrengert stykket for Blæst´n. Som alltid vakkert fremført, med Olav Morten Tørset som solist.  Blæst´n avsluttet med "Visa från Utanmyra", av svenske Jan Johanson.

Blæst´n sitt repertoar var satt sammen av melodier Willy Karlstrøm likte.

Journalisten

Ole Magne Ansnes, tidligere journalistkollega av Willy Karlstrøm og redaktør i Driva, åpna med en hilsen til familien til Willy og en hyllest til Willy selv.

- Først må jeg si at kulturpriser, der er det veldig mange om beinet, innleder Ansnes.

- Ute i de forskjellige kommunene, og ikke minst i Rindal, er det mange som står på for kulturen og for bygda si. Det viser at denne prisen her henger høyt, og betyr mye. 

Ansnes forteller at Willy ville alt det beste for hjemplassen, men hadde også et blikk for verden rundt seg. Han var så heldig å få jobbe sammen med Willy Karlstrøm i seks år, og de hadde god kontakt og kom godt overens. Ansnes beskriver Willy Karlstrøm som ekstremt produktiv, oppfinnsom, kreativ og at han kom lett i kontakt med folk.

- I hans virke som journalist kom et nytt begrep inn i norsk medieverden, som Willy er opphavet til, forteller Ole Magne Ansnes videre. 

- Det snakkes om spaltemeter, men med Willy ble det hetende "Willymeter"

Ansnes forteller blant annet videre at Willy gjerne snakka om seg selv i tredjeperson.
"Send til han Willy, så skal det bli"

Som kollega var Willy fenomenal. Han inspirerte alle rundt seg., og bidro med godt humør.

- Og så hadde vi fotball til felles, fortsetter Ansnes. 

- Han var Leeds patriot, og jeg var Liverpool, sier han og viser at han har på seg Liverpool trøye til ære for Willy. 

Videre sier han at det handler ikke om Leeds eller Liverpool, men om lidenskapen du føler for å holde med en klubb. Der er de unge for dårlige i dag.

Anses påpeker at Willy aldri gjorde forskjell for folk. 

- Han var egentlig den perfekte lokal-journalist, sier Ole Magne Ansnes.

Det var ingen oppgave som var for liten for Willy, eller for stor, og for Willy stod dekning fra Rindal i førersetet. 

- Det er altså da kulturmannen og journalisten som skal hedres, avslutter Ansnes. 

- Og prisen den er så fortjent. 

Ole Magnus Ansnes avsluttet med å gratulere familien med Kulturprisen.

Mann ved talerstol
Ole Magne Ansnes, tidligere journalist og redaktør i Driva.

Kulturprisen 2024

Ordfører Mildrid Kattem Aune viste til det er mye som er sagt om prisvinneren i løpet av kvelden, og det har vært en grundig gjennomgang av det Willy Karlstrøm har gjort for Rindalen.  

Aune redegjorde videre for begrunnelsen for tildelingen av Rindal kommunes Kulturpris til Willy Karlstrøm.

-  Det er med stor respekt at vi tildeler årets Kulturpris fra Rindal kommune til Willy Karlstrøm, og ber Willy sine etterkommere om å komme opp og ta imot prisen, avslutter Mildrid Kattem Aune.

Begrunnelsen for tildelingen kan leses i faktaboksen nederst i artikkelen.

Ordfører i Rindal, Mildrid Kattem Aune, delte sammen med leder for driftsutvalget, Anne Løseth, ut Rindal kommunes kulturpris for 2024.

Etter utdelingen avslutta Blæst´n med "Hjemlengsel" en russisk marsj fra Tsar tiden.

Rindal kommune sin kulturpris- begrunnelse

Mye er sagt om årets prisvinner allerede i kveld, og vi har fått en grundig gjennomgang av hva som ligger bak årets tildeling av Rindal kommune sin kulturpris. Likevel tar vi den formelle begrunnelsen for årets tildeling.

Det er første gang at prismottager er blitt offentligjort i god tid før utdeling, og første gang at prisen blir tildelt posthumt. Dette gjør årets tildeling noe spesiell, men vi har fått ei fin ramme rundt utdelingen.

Rindal kommune sin kulturpris ble delt ut første gang i 1982, og er blitt utdelt totalt 19 ganger. I kriteriene står det bl.a. at «Kulturprisen kan tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som hører hjemme i Rindal kommune, og som har vist vedvarende evne og vilje til å yte aktiv og engasjert frivillig kulturinnsats innen kulturlivet i Rindal».

Kulturprisen blir utdelt annet hvert år.

Årets prisvinner Willy Karlstrøm mottar årets kulturpris først og fremst for sitt arbeid gjennom å ha vært forfatter og redaktør av en rekke lokalhistoriske bøker, skrifter og ulike utgivelser. Arbeidet med oppdatering av Gards- og ættesoge for Rindal i perioden 1995-1998 står i en særstilling i omfang, men Willy har også stått bak sentrale utgivelser fra lokalsamfunnet vårt gjennom bl.a. Rindal skytterlag sitt 100års-jubileumsskrift, IK Rindals-Troll 75 år og «Meieridrift i Rindal gjennom 100 år». Ikke minst bør den historiske reportasjeboka «1964 – de va nere på» nevnes. Det er en meget grundig dokumentasjon og gjennomgang av de politiske hendelsene i 1964 hvor det var en rekke kommunesammenslåinger, men hvor Rindal ble «redda» med knappest mulig margin. Boka ble gitt ut i forbindelse med Rindal kommune sitt 150årsjubileum i 2007.

Willy var sentral i arbeidet med Rindal heimbygdlag sitt årsskrift, hvor han var redaktør i perioden fra første utgivelse i 1984 fram til 2003 og bidro også med artikkelstoff. Han var også redaktør i IK Rindals-Troll sin medlemsavis «Rindals-Trolle» i flere år.

Dette arbeidet er viktig dokumentasjon til kommunens kultur- og lokalhistorie, og vil være av stor betydning når ei eventuell Bygdehistorie for Rindal skal skrives.

Willy var pressemann i alle år, og jobbet som journalist i både avisa Sør-Trøndelag og Driva – viktige lokalaviser for Rindal og ikke minst var han redaktør i vår egen nettportal Trollheimsporten fra 2009. Med sitt store engasjement for Rindal ble det produsert mye stoff som er en viktig del av historien vår.

Selv om det er som lokalhistoriker og skribent Willy får årets kulturpris, var han også aktiv på andre kulturområder. Willy var en av de som var med å stifte musikkorpset Blæst`n i 1978, og ble en av de ivrigste musikantene i korpset. Hans engasjement innen idretten, og spesielt fotball, bør også nevnes. Han var både spiller, trener og dommer i sportsklubben Troll – og senere IK Rindals-Troll.

Det er med stor respekt at vi tildeler årets Kulturpris fra Rindal kommune til Willy Karlstrøm, og ber Willy sine etterkommere om å komme opp og ta imot prisen.

Powered by Labrador CMS