Treskifestivalen 2025
"Skjæbnen" er klare for Treskifestival
Programmet for Treskifestivalen er nå på det nærmeste klart, og siste tilskudd til programmet er visebandet Skjæbnen som skal spille på Etterpåskikonsert i Torshall lørdag 22.februar. Ellers kommer også i år treskimakerne Thomas Aslaksby og Ole Kristian Ødegård, og Thor Gotaas gir oss "Historien om norske ski"
Treskifestivalen 2025 starter på fredag med koking av tjære og breiing av treski på Rindal skimuseum med treskimaker Ole Kristian Ødegård. Deretter går det tradisjonelle fakkelrennet fra Rindal Skimuseum, via Tjønna, til Rindal sentrum, hvor festivalen høytidelig åpnes ved ordføreren i Rindal. Ole Kristian Ødegård starter fakkelrennet med salutt fra en ekte skiløperrifle frå 1799!
Åpningen etterfølges av Ski-quiz og Skipub på 3 Venner, med skimuseets eminente quiz-master Arne Berg.
Treskimakere og historien om norske ski
På lørdag er det Treskidag på Rindal skimuseum, med blant annet foredrag, demonstrasjoner og workshops med treskimakerne Thomas Aslaksby og Ole Kristian Ødegård. Thomas Aslaksby tar deg med på en spennende og lærerik reise i sitt foredrag om ski og skimaking, samtidig som han viser og forklarer, og du får også prøve deg som skimaker. På skimakerlåven vil Ole Kristian Ødegård jevnlig holde miniforedrag om de gamle nordiske skitypene, og vise fram eksempler.
Så vil det være Treskirenn og skileik på Tjønna, før det på kvelden er foredrag med Thor Gotaas i Torshall. Fra gammelt av lagde skimakere i bygdene ski. På slutten av 1800-tallet oppsto skiindustrien og det var rundt 63 norske skifabrikker i 1948, spredt over hele landet. Thor Gotaas prater om skienes historie og utvikling fra håndverk til storindustri.
Etter foredraget til Thor Gotaas er det konsert med visebandet Skjæbnen.
Uslipte edelstener fra folklorens mørkeste hjørner
Skjæbnen henter inspirasjon fra norske viser, folkemusikk og scenekunst. Nysgjerrige på menneskenes uskjønne sider, graver de frem uslipte edelstener fra folklorens mørkeste hjørner. De forteller historier fra alle tider og fletter sammen perspektiver fra da og nå. Publikum skal røres, og de skal røre seg.
Noen tekster er hentet fra tradisjonen, andre er egenkomponerte med evig-aktuelle temaer og humoristisk brodd. Bonderomantikk på kav trøndersk og samlivsråd fra Kvinneguiden.no kan forekomme.
Repertoaret til Skjæbnen er en blanding av egenkomponerte låter, folkemusikk og tonesettinger av norske diktere, som binder sammen musikernes bakgrunn i jazz, folkemusikk og teater i et upolert, lekent og rocka sound. Sentralt i musikken står de gode øyeblikkene og den gode stemningen, hvor gammel tradisjon møter kunstnerisk utforskerglede i et åpent og nært landskap – både musikalsk og mellommenneskelig.
Skjæbnen er en frekk og folkelig sammensmeltning av tradisjon og moderne.
- Vi gleder oss kjempemye til å spille på Treskifestivalen, og er klar for å servere en heidundranes etterpåskifest, seir Åsmund Mattias Smidt i Skjæbnen.
Bandet består av Ragnhild Risnes (vokal og gitar), Mona Krogstad (saxofon), Åsmund Mattias Smidt (trommer) og Tarald Kongshaug (bass). På treskifestivalen har de også med seg Ragna Rian (fele).
Skistue og tur på treski
Treskifestivalen avsluttes søndag med Skistue på Rindal skimuseum med utleie av treski, åpen skiutstilling og kafé. Her er det mulighet for å bli med på en tur på treski med skimaker Thomas Aslaksby. For søndagen vil det komme mer informasjon ved et senere tidspunkt.
Hovedutstillingen er åpen både under og etter Treskifestivalen
- Både under festivalen og ukene etterpå er det også mulig å besøke hovedutstillingen, sier Bodil Børset, avdelingsleder ved Rindal Skimuseum .
Her kan du lære om både skiene fra Rindals fire skifabrikker. Landsem ski, Troll ski, Rindalsski og Trollheimen ski. Om skiløperne som har vunnet både VM- og OL- mesterskap på Landsemski, vinnerskiene deres og premiene de vant.
Skimuseet har en utstilling med den imponerende premiesamlingen til verdens første offisielle verdensmester på treski, Sigurd Røen fra Rindal, med to gull i VM i Chamonix 1937.
- Vi har også en utstilling om Magne Myrmo, verdens siste verdensmester på treski, Magne Myrmo fra Rennebu som gikk på ski fra Landsem skifabrikk da han tok gull på 15 km i VM i Falun i 1974.
Glade for støtten
- Vi er utrolig glade for den prosjektstøtten vi har fått fra Rindal Sparebank på 50000.- kroner, og fra Rindal kommune "Tid til å leve" på 10000.- kroner, sier Bodil Børset.
- Det gjør det mulig for oss å kunne hente band som Skjæbnen, treskimakerne Thomas Aslaksby og Ole Kristian Ødegård, og ikke minst Thor Gotaas til årets Treskifestival. Samt å leie Torshall med alt av teknisk utstyr til større arrangementer.
- Vi samarbeider også med aktører som Rindal IL ski, blant annet teller treskirennet for barn lørdag som poengrenn. Dalalåven atelier, Kafé 3 Venner, Bakeriet Hæmstelt, Torshall BA, i tillegg til at en rekke frivillige støtter opp om arrangementet.
Hele programmet for Treskifestivalen finner du her:
Red.anm: Artikkelen ble oppdatert 8.januar med uttale fra Åmund Mattias Smidt i visebandet Skjæbnen.