Kulturvøkku: Optimistkveld i Torshall

Tre menn på scenen, to med gitarer.
Odd Arne Halaas, Jonas Skybakmoen og Jo Sverre Sande var tre av aktørene på årets Optimistkveld.

- Alle bygder og kommuner skulle hatt en optimistkveld

Dette var konferansier Odd Arne Halaas sin åpningsreplikk til et stort og lydhørt publikum i Torshall under Optimistkvelden torsdag. 

Publisert Sist oppdatert

Torshall var fullsatt for andre gang denne uka da Rindal Næringsforum og Rindal kommune inviterte til Optimistkveld under Kulturvøkku. Kvelden kunne by på et variert program, med optimisme, humor og kreativitet i fokus. Her kunne en hente inspirasjon, og kanskje mot til å gå egne veier og skape verdier med det en har til rådighet rundt seg.

- Væt mor dåkkår at de e her?

– Væt mor dåkkår at de e her, utbrøt konferansier Odd Arne Halaas da han så den fullsatte salen i Torshall.

– Fole interessant. 

– Alle bygder og kommuner skulle hatt en slik kveld.

Halaas ledet publikum elegant, og med en god dose underholdende historier, gjennom det to timer lange programmet. Han var ikke redd for å fortelle om både seg selv, familien og andre mer eller mindre kjente personer. 

En mann som står på en scene og snakker.
Odd Arne Halaas har mange fornøyelige historier å formidle.

Et av mange tema han tok opp var forskjellene mellom sunnmøringer, romsdalinger og nordmøringer, og deres særegenheter, på en svært humoristisk måte.

Han la også inn noen ord til ettertanke, blant annet dette:

– Vi må klappe hverandre litt på skuldra, heie hverandre fram, og tåle at naboen gjør det bra.

En mann med trekkspill på scenen.
Odd Arne Halaas fremførte "Ein farfar i livet". Publikum hadde nok tålt et par trekkspilltoner til...

Halaas viste også at han er en habil musiker som kan både synge og traktere et trekkspill, da han fremførte Odd Nordstogas "Ein farfar i livet"

Journalist, pønker og rocker

Første foredragsholder, Jonas Skybakmoen, tok tilhørerne igjennom sin reise, før han til slutt endte opp med å kjøpe et gammelt småbruk i Meldal. 

Skybakmoen har vært journalist i Dagbladet, og er nå ansatt som kommentator i Adressavisa, samtidig som han er en aktiv musiker, kjent som vokalist og gitarist i rock/punk-bandet Johndoe. Han har også vært deltaker i Stjernekamp på NRK TV.

En mann som står på en scene og snakker.
Jonas Skybakmoen

– Æ e et levende bevis på at en bygutt kan flytte på bygda, sa Skybakmoen. 

Det begynte med at han og kona tilbrakte stadig mer tid på konas families småbruk i Snillfjord, og Jonas sin families hytte på Nerskogen. Der følte han at han fant roen, og da fant han også igjen både kreativiteten og inspirasjon til å skape og skrive sanger igjen. En gang de var på vei til hytta på Nerskogen fikk de øynene opp for Meldal, som ligger midt mellom Snillfjord og Nerskogen. De bestemte seg, til manges store overraskelse, for å flytte fra Oslo til Meldal.

Da paret flytta inn i et gammelt falleferdig småbruk i Meldal ble de utrolig godt mottatt. De fikk mange nye venner, og har beholdt de vennene de hadde i Oslo og Trondheim også, fortalte han.

Skybakmoen beskrev ulikheter mellom by og land, blant annet at dugnad betyr noe helt annet i Meldal enn Oslo. Når det var dugnad i Oslo gjaldt det å ligge lavt og komme seg unna, men i Meldal stiller man opp og bidrar, nesten som på refleks, sa han.

Han fortalte også at han har lært en del ting etter at han flyttet til Meldal. En av disse lærdommene er at "Ting betyr noe". Når man bor på 55 kvadrat i Oslo blir man mest opptatt av å bli kvitt ting, men når man bor på landet har man plass til mange ting. En av hans første investeringer han som gårdseier hadde, var å kjøpe seg et slagverk. Dette hadde han ønsket seg dette lenge, man hadde ikke hatt plass. Han monterte dette i stua og slo seg løs. En nabo som gikk forbi ble nok ganske skremt, tror han. Det ble nok noen små kultursjokk begge veier.

Med så mye lagerplassen han har fått på gården, har han begynt å ta vare mange ting, og prøver også å forhindre at andre kaster ting. Med sin nye entusiasme har han tatt med seg ikke mindre enn tre store, rustne griller fra idrettslaget, to gamle slitte stoler fra foreldrenes hytte på Nerskogen, og gått til innkjøp av en gammel traktor, en Ford 3000, fra Rindal. 

Skybakmoen viste at han har god fortellerkunst og formidlingsevne. Han ga tilhørerne en god blanding av humor og alvor, til ettertanke. 

Hvis man vil ha en endring i livet, da kan man ikke sitte passiv og vente på hjelp, man må ta tak i det og gjøre noe sjøl.

– Det tror jeg er meninga med livet. Og den finnes på bygda, sa han.

To menn som står på en scene og snakker.
Halaas og Skybakmoen.

Rindal Sparebanks motivasjonspris.

Rindal Sparebanks motivasjonsprosess ble utdelt til en overrasket Camilla og Birgitte Stokke fra 3Venner. Saken er omtalt i egen artikkel på Trollheimsporten.

To damer og to menn på en scene.
Camilla Stokke og Birgitte Stokke var overrasket, glade og rørt over prisen, som de fikk tildelt av banksjef Magne Bjørnstad og styreleder Per Kristian Øwre i Rindal sparebank.

Opplevelsesskredder

Camilla Hyttebakk entret scenen med et "ta da" og fortalte om sitt nye karrierevalg som nytilsatt opplevelsesskredder i Rindal. Hun tok for seg alle severdighetene Rindal har å by på. Pessmymær-telling, badenymfe-kikking, utleie av gamle Landsem-ski, allsang på grensen, sakte-TV, troll og moskus, for å nevne noen. 

Ei dame i rart kostyme på scenen.
Camilla Hyttebakk som "opplevelsesskredder".

- En hver bygd med respekt for seg sjøl, må ha et eget spel. I Rindal må det bli spelet om NM-lapskausen frå 1979, dens reise fra ingredienser til at alt ble oppspist i 2007, mente opplevelsesskredderen.

Ei dame med skidress og slips på scenen.
Opplevelsesskredderen hadde mange kreative forslag til aktiviteter for å sette Rindal på kartet.

Er det så farlig da, om man ikke lykkes

Ingrid Erøy Fagervik er journalist og gründer. Hun har blant annet jobbet som nyhetsanker i TV Norge. I 2018 kjøpte hun og ektemannen en gammel skole på Seløy i Nordland, som de renoverte. de satset på flerbruk. Den gamle skolen har blitt en kulturell samlingsplass for befolkningen på øya, restaurant og overnattingssted. Familien skulle først prøve å bo på øya i ett år, i et gammelt ombygd båtbyggeri. Etter det bestemte de seg for å bli boende der.

Paret liker hardt arbeid og lange dager, noe annet ville være utenkelig med så store renoveringsprosjekt. 

Ei dame foran en stor skjerm på scenen. På skjermen vies bilde av henne selv, henne mann og to barn, med havet i bakgrunnen.
Ingrid Erøy Fagervik fortalte om da familien flyttet til Seløy

Fagervik fortalte om livet som gründer på den lille øya og hvordan man med litt mot til å satse kan oppnå det man drømmer om. De startet med å se hva de hadde rundt seg, så begynte de å jobbe med det, dette har ført til tilbud om dykking i sjøen og yoga på stranden, blant annet. Familien tok også med seg det de savnet fra bylivet, som kunst og kultur, og laget kaffebar i den gamle skolen på Seløy.

Fagervik fortalte entusiastisk om sine opplevelser til et lydhørt publikum i Torshall.

– Er det så farlig om man prøver og det ikke går da? spurte hun. 

– Går det ikke, så er det bare å prøve igjen på annen måte.

Fagervik beskriver også en sterk dugnadsånd på øya, som gjorde det mulig for dem å ferdigstille sitt prosjekt akkurat i rett tid til åpningen. De trengte ikke å spørre om hjelp fra naboene, en gang: 

– Vi ser at dette blir for travelt, vi kommer og vasker!

Hun forteller at hun er litt skap-pessimist, mens mannen hennes er optimist. Sammen er de et veldig godt team, og det er en av grunnene til at de får det til, mener hun. De vil det samme og utfyller hverandre. 

Ingrid Erøy Fagervik avsluttet med å invitere alle som ønsker en unik opplevelse til å ta turen innom Skolo på Seløy.

Musikalsk avslutning

Jonas Skybakmoen og Rindals egen Jo Sverre Sande avsluttet en særdeles vellykket Optimistkveld med å fremføre tre av Jonas sine egenproduserte låter. 

Skybakmoen uttalte at det er en ære for han å få spille sammen med Jo Sverre, og Jo Sverre svarte at han synes det er veldig komfortabelt å slippe å synge alle sangene selv. De er to av fem musikere i Birkeland, bandet som er navngitt etter plassen Skybakmoen bor på. Jonas og Jo Sverre samarbeider godt, en talentfull duo som vi håper å se mer til fremover. 

To menn som spiller gitar og synger på scenen.
Jonas Skybakmoen og rindalingen Jo Sverre Sande, som er med i Skybakmoens band Birkeland.
To menn som spiller gitar og synger på scenen.
En godt samstemt duo.
En mann på en scene som leser fra en plakat, to menn med gitar ser på han og ler.
Odd Arne Halaas fikk to dialektplakater som takk for jobben på Optimistkvelden. En plakat med hans egen Eidedialekt, og en med Rindalsdialekt, så klart. Han lurte litt på ordet pøngelh^k, hva det kan bety. Kunne det være en man ikke vil møte ute kl 3 om natta? Han fikk vel bekrefta at det i alle fall ikke er helt feil.
Powered by Labrador CMS