Kammersmusikk er for alle
Hjemme på småbruket Trøa i Rindal har musiker-paret Marit Løfaldli og Ronny Kjøsen laget sitt eget lille konsertlokale. Nå vil de åpne dørene for alle musikk-interesserte gjennom ei rekke små eksklusive konserter med profesjonelle artister i ulike sjangere. Konsertserien har de kalt «Trøen kammersmusikk».
– Dette skal være konserter for alle, kall det gjerne et lavterskeltilbud. Ingen skal være redd for å ta turen. Man trenger ikke kunnskap om noe som helst for å komme hit på konsert, og det blir ikke stilt noen kontroll-spørsmål i etterkant heller, sier Ronny med glimt i øyet.
Alle som har lyst til å komme og høre musikk må absolutt møte opp, sier de to. Her blir det bare å sette seg ned ei lita stund og lytte. Konsertene blir sammenhengende uten pause, og vil vare i overkant av en time, anslår de.
Bygde nytt «fjøs»
Det er mange år siden Marit flytta hjem til Trøa, som er hjemplassen til faren hennes. Fjøset på småbruket var gammelt og slitent, så hun bestemte seg for å rive det og bygge et nytt bygg som skulle se ut som et lite fjøs, men mye mer anvendelig. I underetasjen er det garasje og vedskjul, og oppe på «låven» et kombinert yogaloft og musikkloft, med både flygel, trøorgel og et lite lydanlegg.
Marit er blant annet yogainstruktør, så hun praktiserer yoga her oppe. Hun forteller at rommet har blitt brukt til bursdagsfeiringer og andre sammenkomster, og ikke minst øving på sang og musikk. Det viste seg at det er fin klang og god akustikk i rommet, og dermed kom ideen om å bruke låven som et lite konsertlokale.
Intim opplevelse gir sterkere inntrykk
Marit og Ronny ser for seg å få plass til opptil 50 publikummere her inne på loftet. Det kan bli en ekstra fin opplevelse å sitte så nær innpå musikerne, da blir det gjerne sterkere inntrykk. Da vil man kanskje også sette pris på andre typer musikk enn det de har vært vant til å høre på før.
De ønsker også å ufarliggjøre de ulike musikksjangrene, og synes det er viktig at folk ikke er redd for å ta turen. Prisen på billettene bør heller ikke skremme noen, dette skal være tilgjengelig for alle.
Bredt spekter
Både Marit og Ronny driver med musikk på fulltid. Marit som lærer ved musikklinja ved Orkdal VGS, logoped og freelancesanger, og Ronny som musiker og komponist.
Etter mange år i musikkbransjen kjenner de begge veldig mange musikere, og de har ofte tenkt på å få i stand konserter med mange ulike artister og sjangere, både innen folkemusikk, klassisk musikk, jazz, med mer.
– Vi vil presentere musikk i forskjellige settinger og sjangre, men noe av musikken som presenteres har naturlig nok base i den norske tradisjonsmusikken, etter som vi begge har en fot planta i folkekulturen, sier han.
Rindal er en liten kommune og har naturlig nok ikke så stort konserttilbud, spesielt ikke konserter med «smalt» repertoar, påpeker de. Men selv om kommunen er liten, er omlandet ganske stort. Det er dobbelt så mange hytter som hus i Rindal, og kort avstand til Orkdal, Surnadal og Heim. Det er ikke umulig at en del hyttefolk vil sette pris på en opplevelse med «kammersmusikk» på tur til eller fra hytta.
– Hva er «kammersmusikk»?
– Det er vår tolkning av kammermusikk. Altså musikk spilt av små besetninger. Grunntanken med «Trøen kammersmusikk», er at publikum er nær musikken og nær musikerne. Rommet vi har her er perfekt til det, sier de.
Nykomponert musikk er også̊ en viktig del av konsertserien. Hver konsert som er planlagt har ny musikk skrevet av norske komponister til utøveren som en del av repertoaret, også Ronnys egne komposisjoner.
Fikk støtte fra Norsk kulturfond
Å lage en konsert for 20 - 50 personer med profesjonelle musikere er selvsagt ikke noe som bærer seg økonomisk, så det hadde vært umulig å sette i gang et slik prosjekt uten støtte i bunnen. Når de inviterer musikere hit så er det viktig at de som kommer får skikkelig betalt. Det skal ikke være en dugnad. Derfor sendte Ronny en søknad til Norsk kulturfond i fjor, hvor han skisserte en serie med konserter. Nylig fikk han melding om at søknaden ble innvilget, og da var det bare å snu seg rundt og organisere konsertene så fort som mulig. Tre av arrangementene rekker de å få gjennomført i vårhalvåret, tre til høsten, og så avslutter de med en julekonsert i desember.
Den første konserten i vår er med stryketrio og trekkspill. Neste konsert blir «Snirkelsongar» med munnspill, trøorgel, kontrabass og sang. «Snirkelsongar» er innom både visesong, folkemusikk og jazz, forteller Ronny. Vårens siste arrangement blir en solokonsert med Mattis Kleppen. Han spiller slåtter fra Telemark, afrikansk musikk og blues på el-bass.
Til høsten vil Marit og Ronny selv lage et arrangement med yoga og tilhørende levende, spesialkomponert musikk med trekkspill og kontrabass. Marit har satt sammen et enkelt yoga-program, som også nybegynnere skal kunne følge, og Ronny har komponert rolig musikk til dette. Konseptet har vært testet hos Bakken Helse, der Marit er instruktør, og senere på Vårsøghelga i fjor. Tilbakemeldingene er at dette er en opplevelse som gjør inntrykk. Marit presiserer at det heller ikke er et krav at man må delta på yoga-øvelsene. Man kan velge å sitte eller ligge rolig og bare lytte til musikken. Her vil det naturlig nok bli færre billetter tilgjengelig enn på de andre konsertene, siden yoga-mattene krever litt plass.
Til en av høstens konserter får de besøk av det de kaller kremen av norske folkemusikere, Bjørn Kåre Odde på fele, kåret til årets folkemusiker i 2019, og Ole Nilssen på trekkspill, kåret til årets unge folkemusiker i 2018.
Det blir også en konsert med StormDuo, en trekkspill-duo som blant annet skal spille et verk som Ronny har komponert, noe folkemusikk med mer. En annen konsert blir med « Klaviaturkameratene », klassiske stykker for piano og fløyte. Da skal flygelet innvies, forteller de.
Konsertserien avsluttes med en julekonsert i desember.
Profesjonelle artister og kvalitetsmusikk
Marit forteller at de gleder seg til å prøve ut lokalet, som er ganske annerledes enn kirka, grendahusa og kinosalen, som vanligvis blir brukt til konserter i Rindal.
Hun håper at folk stiller med et åpent sinn, og at de som kommer hit som publikum føler seg trygge på at de får en fin opplevelse, selv om de kanskje ikke har hørt om musikerne før. Dette er profesjonelle artister og kvalitetsmusikk, så hun er sikker på at mange vil bli positivt overrasket.
– Det er jo fint for oss å få de konsertene vi selv kunne ha tenkt oss å gå på, arrangert hjemme hos oss selv, smiler Ronny.
Gardsbakeriet Hæmstelt står for salg av fersk bakst og kaffe på konsertene.
I første omgang vil de prøve seg litt fram med det nye konseptet, og de ser ikke bort fra at de vil fortsette med noe lignende til neste år også.
Siden det er begrenset med plass på låven, så skjer billettsalget på nett på forhånd. Dette blir annonsert, blant annet på Trollheimsporten.
Det er begrensa med plass på gardstunet i Trøen, så publikum bes om å parkere ved Røde Kors-huset, rett nedenfor gården, og spasere opp til låven. Dersom det blir fullt der nede så kan man kjøre opp og parkere på gardstunet, sier Marit.
VÅRPROGRAM:
2/5 – Åpningskonsert - Trio no Treble & Ronny Kjøsen
Stryketrioen Trio no Treble og Ronny Kjøsen spiller Ronnys komposisjoner og arrangement av folkemusikk inspirert av klassisk musikk.
Har du alltid lurt på hvordan et trekkspill og en stryketrio klinger sammen? Nå har du sjansen til å finne ut av akkurat dette! Trio no Treble og Ronny Kjøsen legger for første gang ut på turné sammen! Det blir en times konsert med variert program, både sammen og hver for seg.
Trio no Treble er i utradisjonell tro en trio med bratsj, cello og kontrabass! En trio uten diskant, kun mørke røster og dyp klang.
Trioen består av: Lars Marius Hølås – bratsj Eivind Rossbach Heier – cello Jostein Bolås Brødreskift – kontrabass
Trio no Treble ble stiftet sommeren 2017, og har siden oppstarten spilt flere suksessfulle konserter i Trøndelagsregionen, rundt i Norge, og i Serbia. De har også vært festivaltrio på Festspillene i Helgeland, samt spilt egne konserter på Hamar og Operaen i Oslo, for å nevne noen. Våren 2021 var de scenemusikere under oppsetningen av Czardasfyrstinnen ved Operaen i Kristiansund, og operaen i Stjørdal. I november skal de på turné i Sverige. De er kjent for sin lekne tilnærming til både folkemusikk, klassisk musikk, samt sine spreke tolkninger av ny popmusikk!
20/5 - “Snirkelsongar” – Sondre Ferstad, Heidi Skjerve, Morten Berger Stai og Vegard Bjerkan.
«Snirkelsongar» er ei samling små finurlege melodiar skrive av munnspelar Sondre Ferstad. Musikken er lågmæl, intim og melodiøs, og er bygd opp rundt trøorgelet, som bind han saman med sin mjuke lyd og knirkande pedaltrakking. Musikken har referansar til salmar, visesong og folkemusikk. Heidi Skjerve og Maren Barlien har skrive tekstar om det nære og vare.
3/6 - Mattis Kleppen -plateslipp “Svartufsen”
Etter 1 soloalbum og 3 Resjemheia-album med det særegne utrykket basert på musikk fra Telemark, Mali og Mississippi, har Mattis Kleppen akkurat gjett ut en oppfølger til soloplata. Den har fått navnet ”Svartufsen” etter Eivind Grovens springar.
Mattis Kleppen har turnert Norge og Europa de siste åra, og han har fått både Folkelarm pris for plata ”Bassgitar” og vunnet åpen klasse på Landskappleiken 2019 sammen med hardingfelespelemann Ottar Kåsa.
Særegen bassgitarspilling og musikk slik du har kanskje aldri har hørt det før.
Mattis Kleppen – bassgitar og vokal
HØSTPROGRAM:
Datoer er ikke satt.
Yoga & Musikk – Med Marit Løfaldli/Ronny Kjøsen/ Morten Berger Stai – enkle yogaøvelser til Ronnys komposisjoner. – Få billetter.
StormDuo – Ásta Soffía Þorgeirsdóttir og Kristina Farstad, accordion.
Duoen fremfører blant annet Ronnys bestillingsverk «Nordsjøhistoriar» og folkemusikk, varietemusikk og trekkspillklassikere. Alle trekkspillinteresserte bør kjenne sin besøkelsestid denne kvelden.
Halldis Flakne & Line Eian (flygel) Bjørnhild Roel (fløyte)
– Klassiske stykker for piano og fløyte. Denne kvelden skal vi ha flygelinnvielse og kose oss med klassisk musikk.
Bjørn Kåre Odde (fele), Ole Nilssen (trekkspill) – Folkemusikk med vingespenn.
Ole - årets unge folkemusiker 2018 og Bjørn Kåre - årets folkemusiker 2019, kommer hit til oss å spiller folkemusikk og nye kompisjoner av norske komponister, blant annet et nyskrevet stykke av Jorun Marie Kvernberg. Dette blir en happening!
«Folkelig jul» - julekonsert med Ingrid Storlimo, Marit Løfaldli, Øyvind Smidt og Ronny Kjøsen