Her blir Aslaug surnadaling nummer 1000 med koronavaksine
Aslaug Elly Betten ble fredag innbygger nummer 1000 i Surnadal kommune, som har fått koronavaksine. Rundt klokka 11.00 satte Bodil Nes vaksinen, som Betten fortalte at hun hadde gledet seg til.
– Dette blir veldig bra, jeg har ventet på det, sa Betten til Trollheimsporten, før hun gikk inn i Svorkasalen for å få sin første av to vaksinedoser.
1945-modellen var aldri i tvil om at hun ville ta vaksinen, og hun er klar på at hun mener vaksinering er det som må til for å få slutt på pandemien.
– Jeg kvir meg ikke for et nålestikk. Det er kjempebra at det blir satt vaksiner, for koronaen har blitt langvarig. Det har begynt å blitt litt "drygt", sier hun.
Med ballong og Twist ble vaksinert innbygger nummer 1000 feiret, og etter at Nes hadde satt dosen var Aslaug godt fornøyd:
– E kjent nå 'kje nå, e.
Rundt 350 fullvaksinerte
Vaksinekoordinator Gunn Heidi Ansnes forteller at kommunen fredag skal sette rundt 60 doser til etter Aslaugs, slik at man passerer 1000 personer med god margin.
Hun anslår at det per i dag er 350 fullvaksinerte surnadalinger. Hver fredag vaksineres innbyggere i Surnadal kulturhus, og i ukene framover økes antallet doser Surnadal mottar betraktelig.
– Antallet er nesten doblet fra påske til neste uke. Fredag 16. skal vi sette 186 doser, som er ny rekord på én dag for oss, sier Ansnes.
Aslaug Elly Betten sier til Trollheimsporten at hun synes det er veldig bra at antallet vaksinedoser Surnadal kommune nå får, øker.
– Det er veldig bra, synes jeg. Det er en slik økning som må til, sikkert, sier hun.
Neste uke er det gruppe 4 på myndighetenes prioriteringsliste, som vil få tilbudet. Det betyr, konkret, personer født i 1946-56.
– Vi forholder oss til årstall i stedet for alder. Da glipper ikke de som fyller år tidlig på året, sier Ansnes.
Hun forteller at kommunen henter listene over årskull fra folkeregisteret, og at de starter på toppen av lista, som ikke er sortert verken etter årstall, alfabetet eller andre ting.
– Dermed er det ikke så mye vits i å spekulere når man vil få tilbudet innenfor sitt årskull, men vi håper at det nå framover skal gå så fort at det ikke har så mye å si, sier hun.
Få takker nei
Måten innkallinga gjøres på, er at Ansnes starter med å kalle inn like mange personer, som kommunen mottar doser. Deretter er det det erfaringsmessig 5-10 prosent av de som får tilbudet, som ikke svarer.
Grunnene til det kan være flere, blant annet at telefonnummeret fra folkeregisteret er feil, eller at tekniske problemer gjør at man ikke får meldingen.
Da tar kommunen kontakt for å hjelpe til, og Ansnes forteller at de ved vaksineringsdag er veldig nær 100 prosent oppslutning - grunnet en god del manuell booking.
– Mange opplever nok c19.no-systemet som litt ukjent, men vi oppfordrer folk til å prøve selv, og så ta kontakt med oss hvis noe stopper. Det er veldig lite feil man kan gjøre ved å prøve selv, det er ikke slik at man mister plassen sin hvis man trykker feil.
Vaksinekoordinatoren forteller også at de opplever at svært få takker nei til vaksinen.
– Flertallet sier ja, så har vi en bitteliten andel, som enten sier nei eller vil vente, sier hun.
Ansnes er tydelig på at kommunen anbefaler alle å ta vaksinen, men at de ikke kan tvinge noen.
– Vi er ikke politi, vi er tilbydere, men oppfordrer alle til å vaksinere seg.
Roser innbyggerne
Vaksinene som kommer til Surnadal tas ut av fryser for transport hver mandag, og kommer fram onsdag. Det betyr at Surnadal i teorien kan sette vaksiner onsdag ettermiddag, samt torsdag og fredag.
De nærmeste ukene kommer kommunen til å fortsette å bruke fredagene som vaksinasjonsdag.
– Så lenge vi har kapasitet til å sette alle dosene vi får på én dag, gjør vi det, sier Ansnes.
Hun forteller at det per i dag ikke er bestemt hva som skal gjøres med dose 2 av AstraZeneca-vaksinen, for de av surnadalingene som har fått dose 1.
– Det skal tas en avgjørelse neste uke, så det må vi ta stilling til da. Akkurat det er veldig typisk under koronaen, det "Det må vi ta stilling til da". Vi må bare snu oss rundt når avgjørelsene tas, sier Ansnes.
Hun roser surnadalingene for den positive innstillinga i forbindelse med vaksinasjonsprosessen.
– Vi har så flotte folk i Surnadal. Folk er fleksible, og gjør virkelig en god dugnadsinnsats.