Surnadal Hornmusikk med flott jubileumskonsert i Todalen Ungdomshus
Så smalt champagnekorken i Todalen ungdomshus og konserten var i gang. Champagnegaloppen av Hans Christian Lumbye var førte innslag i det som Einar Sødergren betegnet som en av Surnadal Hornmusikk sine to planlagte jubileumskonserter som dessverre ble 2 år forsinket som en følge av koronaen. Men, de som har ventet på disse konsertene har ikke ventet forgjeves og ble definitivt ikke skuffet.
Hornmusikken var i Bøfjorden på fredag kveld for første gang, mens de på lørdag kveld gjestet Todalen. Gjester i på begge konsertene var Surnadal skolekorps.
Dessverre kjente ikke Bøfjordingene sin besøkelsesplikt, da det var et labert oppmøte der, men i Todalen møtte mange opp og ble møtt med et sprudlende hornmusikkorkester og et engasjerende skolekorps, som holdt en storstilt og engasjerende konsert.
Neste innslag var Vitae Lux av Frode Alnæs. Einar forteller at Frode var med og spilte gitar sammen med hornmusikken på jubileumskonserten på kulturhuset i Surnadal i januar på denne melodien. Frode var i sin tid elev ved NOFO i Surnadal, hvor han skrev denne melodien som 17 åring, og som han da kalte på humoristisk vis for «Gutten skeit i vaffeljernet».
Videre forteller Einar at korpset signaturmusikk er film- og musikal-musikk, og vi får i neste innslag høre John Williams tema fra Indiana Jones filmene. Dramatisk lydbilde som fremføres godt. Vi får så en filmmusikal perle «Singin’ in the rain» av Nacio Herb Brown, hvor både orkesteret og Einar byr på seg selv. På jubileumskonserten i januar var det et fint dansenummer i tillegg til musikken her. Neste innslag var fin symfonisk musikk. Janitsjarmusikk. Einar påpeker at de var litt for få musikere til at man skal få bra effekt av slik musikk, 40 musikere minst, men de klarte å få frem eminent musikk fra «Fantasi over et dansk tema».
Flott svevende tema hvor vi for å være litt opprømte flyter over Todalslandskapet. Nasjonalromantisk musikk med mollstemt trollmusikk fra selve Trollheimen, hvor man kan tenke seg Toåa i vårflom, og som tilslutt stille renner ut i Todalsfjorden en stille lørdagsvårkveld i april.
Så får vi en storbandssviske «McArthur park» av Jimmy Webb, som Einar betegner som et flott arrangement, og som orkesteret avsluttet første del av konserten med bravur.
Vi fikk 5x5 sjarmerende innslag av Surnadal skolekorps med dirigent Torgeir Andresen. Torgeir sier at de ble litt amputerte i kveld da bare 8 ungdommer stilte opp, men du verden for en fin sammensetning og lovende musikalske ungdommer dette er.
I fløyterekka var det kun en fløytist i kveld, men hva gjør vel det når denne ene spilte så bra! En hjertesak for Torgeir er at man kan fokusere på rekrutteringen til skolekorpset i Surnadal, slik at alle lovende musikere i kommunen og omegn kan samles i ett større skolekorps, eksempelvis Surnadal skolekorps, for på den måten å oppnå større musikalske opplevelser. Torgeir påpeker at man i skolekorpset skal kunne ha stor takhøyde, spille alle former for musikk, hvor musikkglede settes i høysetet fremfor stivbente former.
De skal ha det gøy og by på seg selv, noe de utvilsomt gjorde i kveld hvor høydepunktet var innslaget «Bæ, bæ». Her fremføres taktfull glad og fin musikk hvor man kan høre små-sauene breke i bakgrunnen, og vi fikk følelsen av «mye ull» i kroppen. Bra! Slik blir det bra underholdning av.
Avslutningen til skolekorpset var fine «Happy», her i korpssammenheng. Utrolig fin taktfull musikk av en sang som egner seg til alle typer arrangement.
Surnadal Hornmusikk bør ikke engste seg for rekrutteringen etter min mening, for her er det talenter. Korpsleder Ragna Marie Mauset forærte en pengegave til Surnadal skolekorps for anledningen.
Surnadal Hornmusikk fortsetter så med storstilt sfærisk filmmusikk av John Williams, her med musikk fra «Star Wars» filmene. «May the force be with you» sier Einar med et glimt i øyet, i det orkesteret spilte opp. Et mektig storstilt lydbilde.
I neste innslag får vi høre vår egen norske store trubadur Jan Eggums «En natt forbi», arrangert for hornmusikk. Her får vi et fint soloinnslag på AuPhonium ved Frode Sætherbø, som for anledningen ble overrekt en humørfylt fødselsdagspresang.
Deretter fikk vi høre filmmusikk fra Sør-Italia. Musikk ispedd sol og lidenskap fra kjærlighetsfilmen «Il postino», postmannen, av Luis Bacalow. Christian Madaus sitt fine soloinnslag på c-fløyte eller tverrfløyte brakte oss i sydlandsk stemning. Flott musikk og som Einar påpekte, en fin film. Så var vi satt tilbake til filmmusikkens 20-tall, stumfilmens tidsalder, hvor musikken ble spilt i selve kinolokalet til filmene. Glad musikk.
Neste innslag var tema fra James Bond filmene. Totalt 23 filmer har blitt spilt inn og dette temaet som vi her fikk høre er gjennomgangstemaet fra filmene. Dramatisk fint spennende tema som ble godt fremført.
Deretter kommer Ennio Morricones «Gabriels Obo», et vart og fint arrangement over filmmusikken fra «The Mission». Her spilte Gudbjørn Moen klarinett og setter oss i skikkelig fin kveldsstemning.
Så kommer finalen med kanskje verdens mest kjente og berømte marsj som Einar sier det. Nemlig «Stars and stripes forever». John Philip Sousas berømte marsj. En verdig avslutning på en storflott konsert i Todalen ungdomshus, sammen med Surnadal Hornmusikk og Surnadal skolekorps. Her spilte Ane Forslund pikkolofløyte på eminent vis.
Jeg tror folk kjente på at det å kjøre hjem etter endt konsert i Todalen lørdag kveld var som en dans gjennom filmmusikkens tidsalder, lett til sinns etter gode og glade musikkopplevelser. Men «Bæ,bæ» med ungdommene altså!
Takk for fin musikk!