Ett år med korona:
– Vi må være ærlige: dette er steintøft
Koronapandemien har gjort det svært krevende for Eva Husby og Ann Iren Pettersen Brøttemsmo å drive Kokkens Spiseri. Nå satser de stort på utkjøring av mat, og oppfordrer folk til å benytte seg av lokale tilbud, før det er for seint.
I begynnelsen av mars 2020 skrev Eva Husby under leiekontrakten som konstaterte at Café Dan ble erstattet av Kokkens Spiseri. 12. mars kom nasjonale koronarestriksjoner, beskrevet av statsminister Erna Solberg som de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.
Det førte til at Husby, datteren Ann Iren Pettersen Brøttemsmo og de andre ansatte måtte starte med å kaste hele varelageret, som de tok over etter Café Dan, på grunn av holdbarhet. Åpning av den nye kafeen ble utsatt til 1. mai.
– Til sammen har vi måttet kaste over 200 kilo matvarer, på grunn av at vi har måttet holde stengt i perioder. Vi har vært maksimalt uheldige, sier Husby.
Hun slår fast at, selv om kafeen har mange faste kunder, som er på plass hver eneste dag, er ikke dette alene nok til å få det til å gå rundt.
– Vi har ikke mulighet til å arrangere store selskaper, og koronarestriksjonene gjør det håpløst å arrangere buffeter. Vi skjønte at vi kom til å ha underskudd fra starten av, men er nå kommet til et punkt der vi ikke tåler å gå sånn lenger.
Siden Kokkens Spiseri startet opp i 2020, kunne de heller ikke søke koronamidler som kompensasjon for tapt inntekt, siden ordningen baserer seg på tidligere omsetningstall. Firmaet var heller ikke kvalifisert til å få støtte fra Innovasjon Norge.
Støtte frå SuSu-samarbeidet og midler frå næringsfondet til Surnadal kommune var dermed eneste mulighet for Kokkens Spiseri.
– Og der har vi fått beskjed om at det var en engangsutbetaling, så vi kan ikke søke der igjen. Vi faller dermed mellom absolutt alle stoler, det er nesten godt gjort, sier Eva Husby.
God kontroll på renhold og smittevern
Hun forteller at de etter nedstengningene i mars 2020 pinte seg fram til sommeren, med røde tall.
– For å si det sånn: på 17. mai hadde vi rundt 30 personer innom her i løpet av dagen. Og vi prøvde oss på tacobuffé ganske tidlig: vi gjorde klar masse mat og fire ansatte, og så kom det 13 stykker.
Kokkens Spiseri har også måttet legge de store planene de hadde for uteområdet sitt, «Polplatået», på vent.
– Vi har alle rettigheter her, og hadde tenkt å arrangere store grillfester på «Polplatået», men muligheten bød seg aldri. I tillegg så vi for oss å ha åpent med servering av mat og drikke under blant annet Laksedagene, som ble avlyst, sier Husby.
En god sommer og fellesferie gav grunn til optimisme, men på høsten ble det imidlertid rolig igjen. Det samme gjentok seg en gang til: et oppsving før jul ble fulgt av at det ifølge Husby var «helt dødt» i januar.
– Jeg tror kanskje folk hele veien har tenkt at vi snart er ferdige med koronaen, og at de derfor venter med å gå ut og spise.
Nå oppfordrer Husby og Brøttemsmo surnadalingene til å benytte seg av de lokale tilbudene, også under koronapandemien.
– Hvis man venter med å bruke spisestedene til pandemien er over, har man kanskje ikke spisesteder å gå til. Hele bransjen sliter, sier Husby, og fortsetter:
– Vi må være ærlige: dette er steintøft. Koronaen stoppet alt. Folk har sluttet å gå ut, og eldre, som vi har mange av her, er redde for å bli smittet. I tillegg fører smittevernreglene til at vi har færre bord, og dermed lavere kapasitet.
Gjennom mange år som eier og driver av Føniks Vask og Rens, har Husby god kontroll på renhold og desinfisering.
– Ja, det kan vi, så her er det trygt å komme innom. Tryggere enn på Kokkens Spiseri, med tanke på smittevern, får du det ikke, sier hun.
– Liker ikke å gi opp
Selv om det er utfordrende tider, har Eva Husby tenkt å kjempe for Kokkens Spiseri, som har sju ansatte, fire av dem fast, med nebb og klør.
– Jeg liker ikke å gi opp. Vi har lagt ned mye jobb her, og blitt glad i plassen. Vi har dyktige ansatte og kunder vi har blitt så glade i - som kommer til oss og sier at de ikke vet hva de skulle gjort nå under koronaen uten Kokkens Spiseri, sier hun, og fortsetter:
– For mange er dette den eneste plassen folk møtes, og vi har folk som står utenfor og venter når vi åpner om dagene. Det vil, for å si det rett ut, være for jævlig å ta fra folk dette tilbudet.
Og Husby og Brøttemsmo er klare på at de har tro på at Kokkens Spiseri skal komme seg over kneika.
– Hvis det bare tar seg opp litt, klarer vi å holde det gående. Vi har for eksempel en del bedrifter, som jevnlig bestiller lunsj til alle ansatte hos oss. Det setter vi pris på. Vi er optimistiske, men vil ikke risikere å sitte igjen med voldsom gjeld, sier Husby, som forteller at de allerede har måttet låne mer penger flere ganger.
I den sammenhengen roser hun Surnadal Sparebank, og deler i tillegg ut ros til huseier, Alti Eiendom.
– Surnadal Sparebank har vært helt supre. De har vist stor forståelse for den vanskelige situasjonen vi er i, og hjulpet oss med å tilpasse lån. Og huseier har bygget ut kjøkkenet og gått ned på husleia. Uten det, hadde vi vært stengt nå, sier hun.
Satser på utkjøring av sildball og elgkarbonader
Kokkens Spiseri har truffet godt med flere av nysatsingene sine. I oktober lanserte de tapas-varianten Helgakosposen, og spiseriets amerikanske vafler har også slått an.
Nå går, eller rettere sagt kjører, Kokkens Spiseri nok en gang nye veier, i et forsøk på å øke omsetningen.
– Vi har investert i spesialskap til å ha i bil, slik at vi kan kjøre ut mat – ikke bare til bedrifter og i forbindelse med større bestillinger – men enkeltporsjoner og -retter til enkeltpersoner. Jeg tror det er første gang noen har prøvd det i Surnadal, sier Husby.
Hun legger smilende til at selv om folk er redde for å gå ut og spise, skal de få slippe å være uten sildball på tirsdager.
– Folk her i bygda kan nesten ikke leve uten sildball.
I første omgang blir det utkjøring på tirsdager, i området mellom Øye bru og Ørabrua. Maten - enten sildball eller elgkarbonader - må bestilles senest mandag klokka 15.00, og kundene kan velge mellom to ulike tidspunkter for levering.
– Levering kan bestilles enten i restauranten, på telefon eller via nettbutikk, sier Husby.
En annen nyhet de tilbyr kundene sine, er muligheten til å handle plukk-og-miks-taco og -tapas via nettbutikk.
– Da bestiller man bare ønsket mengde av de ulike enkeltdelene. På den måten kan en familie der de voksne vil ha tapas og barna taco lett få det de vil ha, og samtidig kontrollere prisen selv.
Hun legger ikke skjul på at de nå satser tøft for å snu en negativ trend.
– Skal man gå ned, skal man gå ned med flagget til topps. Men jeg må understreke at vi ikke skal ned, da, sier Eva Husby, og smiler.