Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet

Klarer du deg en uke uten mobil og bredbånd?

Klarer du deg en uke uten internett og mobil?

Ekstremvær og planlagt vedlikehold er hovedgrunnene til at vi mister mobil- og internettilgang. Har du tenkt over hva du skal gjøre om du ikke kan ringe eller få tak i informasjon slik du pleier? Her får du fem tips på “ekom-prepping”.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka sendes de nye egenberedskapsrådene ut til alle i Norge. Rådet fra myndighetene er blant annet at vi skal ha mat og vann til å klare oss på egenhånd i en uke. Men har du tenkt på hvordan du skal forberede deg på at du ikke har tilgang til internett eller kan ringe og sende meldinger fra mobilen under en krise?

 – Mange av oss har blitt gode på å lagre vann og mat i kjelleren, og å følge myndighetenes råd for egenberedskap, men vi tror kanskje færre forbereder seg på hva de kan gjøre for å sikre tilgangen til mobil og internett når for eksempel uværet rammer eller krisen treffer, sier sikkerhetsdirektør Svein Scheie i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i en pressemelding.

Mann med telefon
Sikkerhetsdirektør Svein Sundfør Scheie

Nylig publiserte Nkom årets risiko- og sårbarhetsanalyse som blant annet viser at Norge står ovenfor flere trusler mot den digitale infrastrukturen i Norge. En økning i antall cyber- og innsidetrusler, sabotasjer på norsk infrastruktur og GNSS-forstyrrelser i Finnmark er noe av det som kan påvirke nordmenns tilgang på mobil- og bredbåndsnett.

– Vi klarer oss fint uten sosiale medier en stund, men i en krisesituasjon er det spesielt viktig at vi kan snakke sammen, og at vi også har tilgang til informasjon fra media og myndigheter, fortsetter sikkerhetsdirektøren.

Her er 5 ekom-beredskapsråd: 

  1. Lad opp mobiltelefonen din, datamaskinen, powerbanken, elbilen og fyll på tanken hvis du har en bil som går på drivstoff. Da har du alternative strømkilder hvis det skulle oppstå et strømbrudd. 

  2. Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører - så mister ikke alle i husstanden dekningen dersom det oppstår en feil i ett av mobilnettene. Mange mobiltelefoner har også mulighet for å ha to eller flere SIM-kort/eSIM. 

  3. Ha en DAB-beredskapsradio som går på batteri tilgjengelig. Nødnummeret vil fungere så lenge én operatør fortsatt har dekning. Og selv om det er utfall hos din operatør, så kan du sjekke med naboen som kanskje har en annen tilbyder som ikke er rammet. 

  4. Husk at du kan bruke wifi på mobil til å ringe hvis eksempelvis mobilnettet er nede. Dersom strømmen er slått ut, men fibernettet fortsatt er oppe og går, kan du koble ruteren og modemet ditt på en UPS-enhet slik at internett fortsatt fungerer. 

  5. Myndighetene har sørget for at det i flere kommuner i landet er sikret tre døgn reservestrøm til enkelte basestasjoner rundt for eksempel kommunehus eller kommunesenter. Dit kan du dra om du har mistet mobildekningen der du bor, og trenger dekning for viktig kommunikasjon. Her kan du se en oversikt over hvor i landet Nkom har etablert forsterket ekom.

Ekom-prepping 

Da ekstremværene «Hans» og «Ingunn» traff Norge, sto flere områder i landet med enten veldig redusert eller ingen dekning. I slike situasjoner kan det være greit å ha gjort en skikkelig “ekom-prepping” i forkant. 

– Under ekstremvær er strømmen ofte det første som går. Hvis du har kjøpt inn en UPS-enhet, som er et bærbart batteri hvor også ruter og modem kan kobles til, har du nett selv om strømmen går, råder sikkerhetsdirektøren. 

Les mer om egenberedskapsuka på DSB sine nettsider

Powered by Labrador CMS