Siste kapittel for Myllåromme'
I månedsskiftet september/oktober begynte damene i Myllåromme' å bake full fryserne. Å forberede julebaksten til utallige hus og hjem rundt omkring tar tid! Men det er noe som de tre har kost seg med; det er helt sikkert. De har holdt koken i 10-11 år, og nå legger de opp mens leken er god.
Starten
I anledning Myllåromme' sin siste innspurt, tok Trollheimsporten en prat med Laila Haugen.
–Dette er hobby. Selv om det er masse fløte, sukker og smør, er det ikke noe å bli feit av, ler hun.
Laila forteller om hvordan Myllåromme' startet, da hun og Gunhild Anne Hyldbakk kom i gang med bruktsalg - eller skraphandel som hun kaller det. Plassen de brukte, var et rom mellom huset og garasjen hjemme hos sistnevnte; derav navnet. Hun forklarer det som et loppemarked med stikkekaffe hvor de solgte småbrød.
–Det ble fort bare baking. Da ble Marie med også.
Tar tid og rom
Gunhild Anne Hyldbakk og Marie Lindvåg har hatt mange turer til Haugen, hvor trioen har bakt utallige julebrød, laaaaaangt over normalen!
Bakingen tar ikke bare mye tid, men også masse plass, og hele huset har stått til rådighet for å få all baksten ferdig til jul. Det har vært bakebrett så og si i alle rom, og det er mange prosesser før alt er i (kake-)boks. Og det vil også merkes at det vil bli betraktelig bedre fryseplass til eget bruk til neste jul.
Julebaksten de lager er til stor glede for mange familier i distriktet.
–Da er jeg ferdig med bakingen, hører de ofte kunder si lettet og fornøyd når de har handlet hos dem.
Trivsel
Haugen forteller at hun trives veldig godt sammen med sine to bakemakkere, og trekløveret har vært på utallige messer rundt her i distriktet og et par år uti Eide. Bare i år har de vært i Rindal, på Korsen og Myrvang, butikksenteret og uti Bøfjorden. Tidligere har de også vært på Helsetunparken på Sunndalsøra.
På messene møter de ofte de samme utstillerne og de samme kundene år etter år.
–Det er så mange trivelige folk vi har møtt, smiler hun.
Bedre tid
De tre damene har holdt på sammen til i fjor, men i år var det kun Haugen og Lindvåg som fortsatte. Nå velger de å avslutte Myllåromme'.
Selv jobber hun 100% i tillegg, så det har vært store muligheter for at noen av messene kunne krasje med arbeidshelger.
–Men jeg har vært heldig i år, smiler hun fornøyd.
Samtidig er hun ikke redd for at det skal bli kjedelig uten den enormt store julebaksten.
–Det blir veldig godt å få litt bedre tid før jul. Det er mye annet å finne på, og mye annet å gjøre. Jeg er "hævva på" turer og fjellturer, smiler hun.
Førjulsvinteren har blitt satt på vent, så det har vært lite av høstturer. Nå ser hun frem til å få øke antallet av de betraktelig fremover.
Og så er det en ting til hun er rask til å trekke frem:
–"Det et seg på" med barnebarn, sier bestemoren på bredt surnadalsk, og hun gleder seg til å få bedre tid sammen med alle barnebarna.
Trivelig folk
Haugen er fornøyd med bakerkarrieren, og sier de har hatt det gøy lenge.
–Det har vært populært. Folk har kommet tilbake år etter år, så det har sikkert vært stort sett greit, sier en beskjeden kakebaker, og legger til at folk synes det er godt å slippe å bake til jul.
På spørsmål om hva som kommer til å bli et savn, kommer svaret fort:
–Det er veldig artig messelivet, og så har vi det artig vi som baker sammen. Nå får jeg sett litt mindre til de jeg baker sammen med.
Til slutt benytter hun anledningen til en liten hilsen:
–Takk til alle som har kommet år etter år - takk til både gamle og nye kunder. Det har vært trivelig med mye folk, smiler hun førnøyd.
Trollheimsporten besøkte Myllåromme' i 2019. Her kan du lese mer om det.