Travle tider på Lia gard

Produksjonen av lutefisklefser er godt i gang på Lia gard. F.v. Bjørn Børset, Ola Moen, Monica Moen Kvendset og Åse Moen.

Baker tynnlefser til jul

På Lia gard i Surnadal er julestria allerede i gang. Monica Moen Kvendset og hennes gode hjelpere i full gang med å bake tynnlefser i store mengder. I dette bakeriet produseres bare korttidsholdbare produkter av naturlige råvarer, helt uten konserveringsmidler.

Publisert Sist oppdatert

Monica Moen Kvendset starta opp med gardsbakeri i 2020. I begynnelsen produserte hun bare smultringer og havrekjeks, men hun har utvidet sortimentet etter hvert. Nå har Lia gard mye forskjellig å by på på utsalgsdagene, både av ferske og av frosne varer. Tykklefser etter farmors oppskrift, skolebrød og smultringer selger alltid godt. Her får man også kjøpt grovbrød, kanelsnurrer, knekkebrød, havrekjeks, tynnlefser, donuts, sveler og flere forskjellige kaker.

To sammenbrettede tynnlefser.
Tynnlefser.

Tynnlefser på bestilling, og på Trollheimsmessa

Trollheimsporten tar turen innom bakeriet på en av de første lefesbakedagene denne høsten. Etterspørselen er økende, så Monica har bestemt seg for å begynne tidlig med lefsebaking i år. 

Det er nok først og fremst lefse til lutefisken folk etterspør, men potetlefser/tynnlefser kan også være godt til annen saltmat, som spekemat, og brukes i tapas, eller de kan smøres med smør og sukker, eller sirup, brukes som kaffebrød.

Monica forteller at hun vil ta imot bestillinger til utsalgsdagene før jul. Utsalget vil være åpent hver fredag i desember, fram til jul. Lia gard vil også være til stede på Trollheimsmessa i Rindal andre helga i november, så det blir mulighet for å få kjøpt frosne tynnlefser og mye annet godt der også.

Effektiv produksjon

Monica har tre faste hjelpere i bakeriet. Det er mor og far, Åse og Ola, og Bjørn Børset, som tidligere drev Børset Bakeri på Rindalsskogen. Børset Bakeri var et industribakeri, som produserte lefser, smultringer og formkaker i stor skala. Lia gard produserer alt dette, og mye mer. 

Produksjonen i gardsbakeriet kan vel sies å være en mellomting mellom et industribakeri og tradisjonell hjemmebakst. Arbeidsprosessen er effektivisert, men smak og ingredienser er som i god, gammeldags hjemmebakst. Alle de fire faste ansatte i gardsbakeriet har tidligere jobba på Børset Bakeri, så de har med seg mye kunnskap og erfaring derfra. De jobber på Lia gard annenhver fredag året rundt, og en del ekstra ved behov. I de travleste periodene er det enda flere som er med og baker, forteller Monica.

En mann som står og kjevler ei stor tynn lefse på et produksjonsbånd i et bakeri.
Lefsene trenger et par ekstra drag med kjevle for å bli tynne nok.

Midt på golvet i bakeriet står ei kjevlelinje. Den kjevler ut både tynne og tykke lefser, havrekjeks og donuts. Arbeidsoppgavene er fordelt. Én lager deig, én veier opp leiver, én kjevler og én steker. Det stekes to og to lefser om gangen. Deigen er veldig tynn og myk, og den kjevles ut med mye mel. Så brukes en metallring til å stikke ut en helt rund lefse, før den løftes med spø og stekes på takke på gamlemåten. Deigen er så tynn at lefsa bare så vidt henger sammen når den løftes over på takka. Ola og Bjørn har utvikla oppskrifta ved å prøve seg fram med forskjellige typer og mengder av mjøl. Det er naturlig nok fint hvetemel som fungerer best, forteller de.

En mann som står med ei trinse og en kost over et produksjonbånd med tynnlefser i et bakeri.
Overflødig mel kostes av.
En mann som står og steker store tynnlefser på to takker.
Lefsene stekes på vanlige takker, to om gangen.

Bare naturlige råvarer

Monica forteller at hun er veldig opptatt av kvaliteten på råvarene hun bruker, og det er bare naturlige råvarer. Hun har ikke sansen for lettprodukter, og bruker selvsagt ikke margarin, bare ekte smør. Når hun lager vaniljekrem bruker hun ekte vaniljefrø fra vaniljestenger. 

Alle bakervarene fra Lia gard er selvsagt også helt fri for konserveringsmidler. Det er det viktig å være oppmerksom på med tanke på holdbarhet, sier hun. Ofte lønner det seg å fryse varene, hvis de ikke skal spises med en gang.

Fordelen med frosne varer

Det er mye å gjøre nå på senhøsten, når det produseres store mengder lefser som skal fryses, slik at de blir holdbare til jul. Det er naturlig nok ikke mulig å bake nok lefser til alle rett før jul, så for å dekke etterspørselen er det helt nødvendig å bake mye i god tid, og så fryse lefsene. 

Monica har merket seg at mange kjøper ferske tynnlefser og fryser dem ned selv. På utsalgsdagene selger hun av og til både ferske og frosne lefser, men hun anbefaler å kjøpe dem ferdig frosset hvis man har tenkt å bruke dem i jula. I bakeriet går lefsene nemlig i fryseren så fort som mulig etter at de er stekt og avkjølt. Så hvis lefsene ikke rekker å tine på veien hjem, så blir kvaliteten i alle fall ikke dårligere om man kjøper dem ferdig frosset. Heller bedre. Når lefsene fryses helt ferske, da er det nesten like gode når de tines. Kort tid etter tining smaker de bedre enn lefser som er oppbevart i romtemperatur i et par dager. Det anbefales ikke å oppbevare tynnlefser i kjøleskap. Da blir de harde.

Frysing fungerer best på mange av produktene til Lia gard. Det gjelder ikke bare lefser.

ANNONSE:

BESTILLING, LIA GARD:

Ring Monica på tlf 41571278

Facebook:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100057087084660&locale=nb_NO

 

Lia gard er medlem i Trollheimsporten.

Powered by Labrador CMS