En jerv som løper over ei snøkledd vidde.
Jerv

Oppfordrer til innsamling av jervebæsj

Det gjennomføres årlig en nasjonal innsamling av skit og hår fra jerv i Norge, fra 1. januar til 1. juni, og publikum inviteres til å bidra.

Publisert

Du kan bli med på overvåkingen av jerv i 2024

– Innsamling av skit og hår for DNA-analyser er en god metode til å overvåke jervene i Norge, uten at vi trenger å være i kontakt med dem. Vi håper publikum vil bidra i den nasjonale DNA-overvåkingen av jerv, sier Jonas Kindberg, leder av Rovdata.

Ta med en ren plastpose

Rovdata oppfordrer publikum som skal ut på tur i det nye året om å ha med seg en ren plastpose i sekken.
Hvis du finner en skit i tilknytning til et jervespor, så kan du bruke posen til å plukke opp en liten bit av skiten.
Prøven overleveres til en lokal rovviltkontakt (lenke) i SNO.

Når du skal samle inn en skitprøve, så er det viktig at du ikke er borti skiten av hygieniske årsaker.

– Vi råder publikum til å bruke samme metode som ved opplukking av hundeskit. Stikk hånden ned i plastposen, plukk opp en liten del av skiten og vend deretter posen rundt prøven. Knyt igjen. Husk kun én prøve per pose! forklarer Jan Paul Bolstad, seksjonsleder i SNO.

Posen merkes med funnstedet og prøven tas med hjem og om mulig leveres direkte til en rovviltkontakt. Om ikke, bør skiten oppbevares fryst fram til overlevering til SNO. Sørg for å holde skiten adskilt fra andre nedfrosne varer.

Hårprøver skal behandles litt annerledes, og det er viktig at de ikke fryses ned. Hårprøver kan også oppbevares i en pose under turen, men bør legges over i en tørr konvolutt når man kommer hjem, fram mot overlevering til SNO.

For ytterligere informasjon se nettsidene til Rovdata.

Fakta om overvåkingen av jerv i Norge

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • To metoder: Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede prøver fra arten (ekskrementer, hår, sekret, urin og vev)
  • Resultatene brukes blant annet til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av prøver i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • DNA-prøvene fra hele landet analyseres ved genetikklaboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • Ut fra identifiserte individer beregnes den totale populasjonen i Norge (inkludert ikke-registrerte individer) med fangst gjenfangst-metodikk. Beregningene utføres av prosjektet RovQuant, som ledes fra Norges Miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Powered by Labrador CMS