Massevaksinering av risikogrupper i Surnadal:
Vaksinering på løpende bånd
Denne uka foretas det influensavaksinering i stor stil i Surnadal. Kommunen følger rådene fra Folkehelseinstituttet, og sørger for god avstand i Idrettshallen.
Tirsdag starta vaksineringa mot influensa i Surnadal. I år er det opplagt til massevaksinering av de i risikogruppen det vil si over 65, eller med tilleggssykdeommer.
– Vi er heldige som har slike lokaler, sier kommuneoverlege Bjørn Buan. Dermed kan vi følge Folkehelseinstituttets anbefaling med å ha et luftig lokale med to meters avstand.
Tirsdag er det folk i grendene som skal vaksineres, onsdag er det de som bor i sentrumsområdet. Tordag er det oppsamling for de sok ikke hadde aneldnige de første to dagene.
Ledende helsesykepleier Heidi Elnes Fiske har, ifølge Bjørn Buan og einingsleiar Gunn Bredesen, hatt den største jobben med organisering av opplegget. Bestilling av vaksiner ble gjort allerede i vår, men det er særlig den siste måneden det har vært jobbet mye med forberedelser, sier Elnes Fiske.
Hun er takknemlig for samarbeidet med Surnadal Røde Kors og Surnadal Sanitetsforening, og trekker også fram det gode samarbeidet de har hatt med skolene. Hun roser også de mange som følger oppfordringen om å bruke munnbind.
– Og så vet jeg at det er noen som bruker hallen til treninger som er litt misfornøyd med at de ikke får komme hit denne uka. Men litt alternativ trening går sikkert bra, smiler Elnes Fiske.
Trafikkavvikling
Det er mange hundre elever som skal til og fra skolen. I periodene der presset er som størst, har skolen assistert med trafikkavviklingen. At skoleområdet delvis er en byggeplass, har ikke gjort situasjonen lettere, sier Elnes Fiske.
– Det har vært litt fullt her innimellom, men det har gått veldig greit, sier Elin Bøklepp Kvande fra Røde Rors, som har fått jobben som trafikkdirigent. Hun har løpende kontakt med Reidar Brøske gjennom walkietalkie. Brøske er på post nede ved hovedveien, og overvåker innkjørselen. Folk oppfordres til å parkere nede ved parkeringsplassen på undersida av kirka.
– Vi har lagt lapper i vinduene på bilene til de som parkerer her ved idrettshallen til vanlig, med oppfordring om å parkere nede ved veien disse dagene, smiler Gunn Bredesen. Dette gjelder stort sett lærere ved skolene og elever ved Surnadal Videregående .
Buan, Bredesen og Fiske er enige om at det ikke hadde gått så glatt om det ikke hadde vært for de frivillige fra Røde kors og Sanitetsforeningen som stiller opp på dugnaden. I tillegg er de ansatte ved Familiens hus med. Gunn Bredesen beregner at det rundt 30 personer i sving i Idrettshallen, og at halvparten er frivillige.
Soner
Hallen er delt opp i soner. Når en kommer inn, er det registrering og betaling, før de blir geleidet til ventearealet. Der blir de ropt opp etter tur, og inn i stikksonen hvor selve vaksineringen foregår. Her er det plass til seks vaksineringer på en gang. Helsesykepleier Marianne Hansen Røv, som bemanner en av stasjonene, forteller at når det var på det meste med folk, var alle stasjonene opptatt. Deretter er det en ventesone, der en skal sitte i 15 minutter, før en kan gå ut.
Dette er dersom noen skulle få reaksjoner på vaksinen. Rom og utstyr står klart til bruk dersom noen skulle bli dårlig, og ambulansen har fått beskjed, og kan komme på kort varsel. Det er imidlertid meget sjelden dette skjer.
- Jeg har vært med på vaksinering siden 2006, men har aldri opplevd at noen er blitt dårlig, sier Gunn Bredesen.
- Fornøyd
Det er gode tilbakemeldinger å få fra brukerne. Selv om de må holde god avstand til de andre, og det er lite anledning til småprat. Vaksineringen går fort unna.
Svein Olav Svinvik er en av de som har benyttet anledningen til å vaksinere seg tirsdag. Han er fornøyd med opplegget.
- Tidligere har jeg vært nede på ungdomsskolen for vaksinering, der gikk det treigt, sier Svinvik. Her var det ingen ventetid i det hele tatt.
Gunn Bredesen forteller at det er innkjøpt 1100 vaksiner. De regner med å bruke 700-800 i løpet av uka. Ellers skal også beboerne på Sjukeheimen og en del ansatte i helsetjenesten vaksineres. Allerede klokken 12 på tirsdag er det brukt 150 vaksiner.
- Vi vil helst bruke opp alle vaksinene, sier Bjørn Buan. Vi har et lite brukslaget, men vi er ikke interessert i å sitte igjen med store mengder . Flest mulig vaksinerte innbyggere, og minst mulig restopplag er målet.
Influensavaksinering er viktig også for å forenkle smittesporing ved koronasmitte i kommunen. Side symptomene er såpass like, er det greit å få eliminert influensa raskt.
For tiden er det ett smittetilfelle av korona i Surnadal. Det gjelder en gjestearbeider som kom fra utlandet. Han er i karantene, det samme er en annen person som har hatt nær kontakt med vedkommende. Buan forteller at Folkehelseinstituttet var raskt i gang med smittesporing, og har klarlagt hvilke personer som var i samme fly, og setenummer.
I morgen, onsdag er det vaksinering for de som bor i sentrumsområdet. Torsdag er det oppsamlingsdag, og lokalet er åpent til kl 13. Heidi Elnes Fiske forsikrer imidlertid om at de som ikke har mulighet torsdag gjerne kan møte opp onsdag, selv om de bor utenfor sentrum. I morgen, onsdag, er hallen åpen til klokken 16.