Surnadal Næringsforening

Surnadal næringsforening inviterte tirsdag til frokostseminar med dyktige og engasjerte foredragsholdere. Fra venstre: Marit Drøpping fra Indre Nordmøre Opplæringskontor, Birger Johnsen og Mette Sæter Ormset fra Strengen AS, styreleder Bergsvein Brøske, Ronny Andersen og Robin Tellesbø, begge Pipelife Norge AS.

Kampen om kompetansen

Surnadal Næringsforening inviterte tirsdag til frokostmøte på Thon Hotel Surnadal, med videreføring av fokus på kompetanse og utdanning fra siste møte på Hammerstuene. 

Publisert Sist oppdatert

Surnadal Næringsforening inviterte tirsdag til frokostmøte hos Thon Hotel Surnadal, til informasjon og diskusjon rundt arbeidet med å skaffe fremtidas arbeidskraft til regionen. I overkant av 15 representanter fra næringslivet i kommunen var møtt frem . 

Styreleder i Surnadal Næringsforening, Bergsvein Brøske, ønsket velkommen til en ny samling rundt tematikken "Kampen om kompetansen". Brøske fortsetter med at det er en utfordring å rekruttere riktig kompetanse til Surnadal, og det er viktig å ha et kontinuerlig fokus på denne utfordringen. 

Styreleder i Surnadal næringsforening, Bergsvein Brøske innleder.

- Det vart ikkje så verst

- Det vart ikkje så verst, sier Brøske videre, og viser til "Midtsommar i Surnadal" som ble gjennomført i sommer.  

- Vi trenger et slik arrangement.

Næringsforeningen har engasjert Strengen AS til å lage en evalueringsrapport som grunnlag for at felles diskusjonsmøte om hvordan arrangementet kan tas videre. 

Brøske fortsetter videre med å orientere om at det ses på en ny organisasjonsmodell for næringsforeningen. Den driftes idag etter en krevende og sårbar modell. 

Investerer i de ansatte

Først ut av representantene fra næringslivet i Surnadal var Pipelife Norge AS, representert ved konstituert fabrikksjef Ronny Andersen. Med seg hadde han nytilsatt fabrikksjef, Robin Tellesbø. 

Andersen orienterte kort om Pipelife Norge AS, før han gikk inn på automatisering av deleproduksjon, som et eksempel på en suksesshistorie rundt automatiseringen av produksjonen.

Robin Tellesbø og Ronny Andersen fra Pipelife Norge AS

Pipelife Norge As har fokus på heve kompetanse på de ansatte i bedriften, og har et samarbeid med både Surnadal Videregående Skole og næringslivet i regionen. De har også ansatte på desentralisert fagutdanning. De kunne imidlertid ønske seg en lab for å trene operatører i nærområdet. 

Lærlinger er en utfordring å skaffe, men Pipelife Norge As har i dag seks lærlinger, og kan tilby lærlingeplasser innen automasjon, mekanikk og elektrisk. 

Det er viktig å fremsnakke fagarbeideren

Indre Nordmøre Opplæringskontor er samarbeidsorganet for lærlingebedriftene i området, og har i dag 55 bedrifter som medlemmer, innledet daglig leder Marit Drøpping.

Opplæringskontoret følger opp lærlinger og lærebedrifter, og fungerer som et bindeledd oppimot fylkeskommunen, og rekrutterer lærlinger fra yrkesfag. 

Drøpping orienterte videre om læreløpet og hvordan de rekrutterer og følger opp lærlinger. 

- De aller fleste lærlingene kommer fra Surnadal videregående skole, sa Marit Drøpping.

Marit Drøpping, daglig leder i Indre Nordmøre opplæringskontor.

I diskusjonen rundt bordene ble det fremhevet at det er viktig å beholde og fremsnakke fagarbeidere, og viske ut skillet mellom fagarbeidere og høyere utdanning. Lokalt næringsliv er avhengig av fagarbeider-kompetanse. Det ble videre påpekt at det er svært viktig å beholde yrkesfagene på Surnadal videregående skole - samt å rekruttere inn til disse fagene. Det er lærlingetilbud lokalt.

Skal samle kreftene i regionen

Strengen As ble etablert 1.juli 2024, med et styre og to faste ansatte, Birger Johnsen som daglig leder og Mette Sæter Ormset i en prosjektlederstilling.
Pr. i dag er det sju firma på eiersiden, men det jobbes med å utvide eiersiden i en fase to.

Strengen AS skal bidra til å gjøre Surnadal og omegn sterkere i konkurransen om arbeidskraft og kompetanse. Strengen As skal også være bindeleddet mellom lokale bedrifter og kommune, fylkeskommune, prosjekt-finansierende enheter som for eksempel Innovasjon Norge og kompetansemiljøer andre steder i Norge. 

Birger Johnsen og Mette Sæter Ormset i Strengen AS

Strengen AS skal også være et verktøy for bedriftene til å utvikle sine virksomheter og de skal også etablere et forum for bedriftsledere. 

Strengen AS har virkeområde både på Nordmøre og i Trøndelag. Surnadal, Sunndal, Tingvoll, Ytre Nordmøre  og resten av Møre og Romsdal. Rindal. Heim og Orkland på Trøndelagssiden, samt andre deler av landet. 

Strengen skal bistå innenfor næringsområdene industriutvikling, landbruk og skogbruk, reiseliv, rekruttering og utdanning, samt handel og service.

Felles målsetting og strategi

Avslutningsvis understreket styreleder Bergsvein Brøske viktigheten av å ha en felles målsetting og strategi for hvordan næringslivet i Surnadal kan utvikles, og å dele roller og oppgaver på de forskjellige aktørene. 

Han understreket også at det er viktig med dialog med fylkeskommunen i forhold til å opprettholde tilbudet på den videregående skolen i Surnadal,  samt fergetilbudet mellom Surnadal og Sunndal, på dagens nivå.

Brøske takket til slutt alle bidragsytere for gode  innlegg.

Powered by Labrador CMS