Pressemelding fra Inatur AS:
Hytteeiere kan sitte på en gullgruve
Mange tror det er vanskelig å få leid ut hytta si utenom høysesong. Det stemmer ikke, spesielt for noen bestemte typer hytter. Dette sier Marianne Tveito, hytteansvarlig i Inatur AS.
I påska og om sommeren er det høysesong for å reise på hytta. Resten av året derimot står de aller fleste hytter tomme. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er cirka 445.000 hytter og fritidsboliger i Norge, disse hyttene og boligene står i snitt helt tomme 305 dager i året.
Da kan det være kjekt å vite at de fleste under 35 år er interessert og positive til deling og leie.
Dette skriver Inatur AS i sin pressemleding.
– Flertallet av de ti mest populære hyttene på Inatur har ikke innlagt strøm og vann, men solceller og utedo. Beliggenhet og nærhet til naturen ser ut til å være viktigere for våre kunder, enn hytter med boligstandard.
Populært å nyte naturen på en ny måte
Etter koronapandemien har interessen for å være ute i naturen og ønsket om å leie en hytte økt. Man ser på tall fra før pandemien og etter at det har blitt større etterpøsel og tallene øker for hvert år. Dette ser man også er en vedvarende trend.
Spesielt hytter ved vann og sjø, og ikke langt fra byer eller tettbefolkede områder gjør det godt innenfor utleie.
I 2022 ble det omsatt 4% færre hytter og fritidsboliger enn i 2019, dette ser vi på tall fra Prognosesenteret.
I en tid hvor mye har blir dyrere har nordmenn blitt mer åpen for deling og å bo i andres hytter uten at dette føles rart.
Mange hytteeiere ser også på dette som noe positivt, ved at hytta som de kun har mulighet til å bruke en liten del av året kan bli hyppigere brukt og i tillegg glede andre og flere kan nyte den.
Inatur har 10 tips til deg som vil leie ut hytta:
- Rydd og vask hytte og inventar skikkelig en gang i året.
- Sjekk madrasser, dyner og puter. Vask og bytt hvis nødvendig. Legg på rene beskyttelsestrekk og ha gjerne ekstra, rene sett liggende i hytta.
- Legg personlige eiendeler som sko, klær og hygieneartikler i kasser som du stuer bort og merker med «Privat».
- Sørg for at det finnes et lite lager med dopapir, men be uansett gjestene ta med forbruksartikler selv.
5. Sjekk at tekniske og praktiske installasjoner fungerer. Ordne og erstatt det som er ødelagt.
6. Sørg for at det er nok ved og eventuelt gass. Stearinlys og ekstra lyspærer er også greit å ha liggende.
7. Lag en detaljert liste over hva leietaker må sjekke og ordne ved ankomst og avreise, inkludert rydde- og vaskeliste. Legg listen lett synlig i hytta.
8. Sørg for at det finnes tilstrekkelig med rengjøringsmidler, bøtter, kluter, langkost, støvsugerposer m.m
9. Ta gjerne en prat med leietaker på telefon før ankomst. Informér om nøkkel og annet som er verdt å vite.
10. Be leietaker om å sende deg en sms ved ankomst slik at du vet at alt er på stell. Be om beskjed hvis noe mangler eller er ødelagt slik at du kan videreformidle til neste leietaker hva de må ta med. Eventuelle utlegg er smart å refundere så fort som mulig.
- Noen av disse rådene krever litt innsats, men det gir også fornøyde leietakere, som med stor sannsynlighet behandler hytta di bra og kommer tilbake.