Vellykket workshop for hyttenæringa
Rindal Næringsforum er initiativtaker for et nytt kompetansehevingskurs for hyttenæringa i Rindal. Sju lokale bedrifter deltar, og det er rådgivningssselskapet Lokalverdiskaping - Nyli AS som står for kursopplegget.
Rindal Næringsforum har fått 487 000 kroner fra BIO Trøndelag for å gjennomføre kompetansehevingskurset, så det er gratis for bedriftene å delta. Bedriftenes egenandel er den tida de bruker på kursopplegget, og det er godt anvendte timer med tanke på bedriftsutvikling, mener daglig leder i Rindal Næringsforum Tom Godtland.
Øistein Lindmark og Henning Nybo fra rådgivningsselskapet Nyli AS var foredragsholdere på Hytteseminaret på den store hyttedagen i Rindal i fjor høst. Nyli AS har nå ansvar for de to første samlingene i kurset, og de tar seg av oppfølgingen av hver enkelt bedrift. I tillegg blir det ei samling om sirkulærøkonomi med Helen Hartel Rådgivning AS fra Kyrksæterøra, forteller Tom Godtland. Når man jobber med markedsføring må man også tenke bærekraft.
– Dette er et stort løft for noen av de bedriftene som er leverandører til hyttefolket i kommunen. Målet er at de skal ble enda bedre til å serve hyttefolket og bli mer synlig, sier Gotland.
God stemning på workshop
Tirsdag kveld ble den første av tre samlinger gjennomført, i form av en workshop. Det var god stemning, og deltakerne fortalte at de fikk noen nye ideer, sier Godtland. Nå skal det jobbes videre med ideene.
Bedriftene som deltar er Byggmester Lars Helgetun, Solgardiner, Elshaug Renhold, Bunnpris Rindal, 3 venner, Gardsbakeriet Hæmstelt og Inga Dalsegg. Det er altså flere ulike bransjer som er representert,
Øistein Lindmark forteller at de bruker et standard kursopplegg i utgangspunktet, men det tilpasses til hver enkelt bedrift som deltar. De følger opp med en digital samling, og så kommer de to kursholderne tilbake til Rindal om to uker. Etter dette starter arbeidet en-til-en med hver av bedriftene. Arbeidet skal etter planen fortsette ut året, og skal ende opp med en detaljert markedsplan for hver bedrift.
– Vi kommer blant annet til å se mye på samarbeidsformer, som er veldig nyttig i mange bedrifter, sier Lindmark.
De ulike bedriftene kan samarbeider seg imellom, eller de kan delta i samarbeid på et enda større plan. I kurset jobbes det mye med praktiske eksempler, og med å høste erfaringer.
Nyli AS har mange års erfaring med markedsføringsarbeid og kompetanseheving i næringslivet, og de har jobba med over hundre ulike bedrifter i ulike bransjer bare de to siste åra. De synes det er givende å være til inspirasjon.
– Det gir en god følelse å snakke med folk her i Rindal. Vi opplever en glød, at folk brenner for å få til noe, sier Lindmark.
Potensialet er hyttefolket
Han påpeker at folk tilbringer stadig mer tid på hytta. Derfor er det viktig å tilrettelegge for fritidsaktiviteter, blant annet. Han viser til at noen lever godt av å ta med utenlandske turister ut i marka og tenne bål, grille pølser og fiske. Dette gjør man for eksempel i Ustaoset, forteller Lindmark, og fortsetter:
– Potensialet for næringslivet i Rindal er jo hyttefolket, og ikke bare hyttefolk i Rindal, men også de som har hytte i nærliggende kommuner.
Det som er mest spesielt for Rindal er kanskje at det er stor positivitet og vilje til samarbeid, tror han.
Tom Godtland skyter inn at rindalingene virkelig er gode på samarbeid mellom bedrifter, og ikke minst på det å unne hverandre suksess.
– Dette har vært veldig inspirerende for meg. Det er derfor jeg har blitt så engasjert også, sier han.
Godtland har jobba i Rindal i tre år, og påpeker at det ikke har vært noen konkurser i kommunen i løpet av den tida han har vært her. Typisk for rindalsbedrifter er nøktern drift, god kvalitet på produktene, og man står sammen for å løse utfordringene, sier han.