Tre damer står foran bunader. Ei dame leverer en bunadsskjorte til ei dame.
Husfliden Surnadal, her ved daglig leder Kari Nordvik, sponset stoff og tråd til bunadsskjorta mens Mary Moen sydde den. Her overrekker de gaven som er sydd etter mål til vinner Mary Gravvold.

Vant bunadsskjorte med personlig preg

Publisert

Rindal husflidslag og Surnadal husflidslag arrangerte "Bunaden vår" på Surnadal kulturhus i oktober. Det var utlodning av mange flotte gevinster hvor hovedgevinsten var en bunadsskjorte i tellelin med stoff og tråd sponset av Husfliden Surnadal. Den skulle saumast av Mary Moen, etter vinnerens mål - en skjorte med verdi på 12.990 kroner.

Saumet etter mål

Under "Bunaden vår" fikk besøkende en unik mulighet til å lære mer om bunadene våre gjennom kåseri om Nordmørsbunaden og Rindalsbunaden. Der var også utstilling av gammel og nyere Nordmørssøm og ulike bunader her fra distriktet.

Husflidslagene i Surnadal og Rindal har fått mye positiv respons etter kvelden, og de setter stor pris på oppmøtet på utstillinga og forestillinga, og er takknemlige på alle som støttet opp om utlodningen. Folk var rause til å ta lodd.

Hovedgevinsten fra lotteriet - en nordmørsbunadsskjorte med tellesøm, saumet etter mål - var naturlig nok ikke ferdig den oktoberkvelden, men nå er den klar og overrakt til den heldige vinneren Mary Gravvold.

–Husfliden sponset stoff og tråd, jeg sponset bare tid. Tid, det er ikke noe når man er pensjonist, ler den beskjedne bunadssømeren Mary Moen, som ikke har noen grunn til å være beskjeden. Hun har sydd utallige bunadsskjorter etter hun sydde sin første, egne bunadsskjorte for 40 år siden, noe som tilsier at det er mange "Mary-skjorter" i dalstrøket.

Personlig preg

Mary Moen - som også er leder i Surnadal husflidslag - har respekt for at bunadsskjortene betyr veldig mye for eieren. Et eksempel er skjorta Gravvold har fra før, som er etter hennes mor.

Mary Moen forteller at Bjørg "Gjera (Heggsetgjerdet)" Heggset saumet for Husfliden tidligere, og at hun er mor til bestevenninna til vinneren. Moen benyttet sjansen til å gjøre den nye skjorta mer personlig for Gravvold, og brukte et mønster som Heggset saumet, et mønster som hun hadde fått fra Helga Kristiansen oppi Heggsetråa.

Daglig leder i Husfliden Surnadal Kari Nordvik og Mary Moen forklarer at det er mye fin kvitsaum i dalføret, og at det er mange variasjoner. De er usikre på hvilket distrikt mønsteret hun brukte på skjorten er fra - hvilken gard, grend eller slekt det tilhører. Om noen kjenner til mønsteret som er på bildet lenger ned i saken, ønsker de gjerne tilbakemelding på det.

Tips og råd

Det er mange finesser for å holde skjortene hele og hvite.

Før Gravvold fikk med seg skjorta hjem, fikk hun også tips fra Nordvik og Moen om stryking, generell vask og flekkfjerning, hva man bør unngå og hva man bør gjøre før og etter bruk for å unngå gulning og for å bevare skjorta best mulig.

Trenger noen råd om hvordan de tar godt vare på skjortene sine, er det bare å stikke innom Husfliden for tips.

Fornøyd vinner

Hovedgevinstvinneren forteller at hun har bunadsskjorta etter sin mor, og at den er slitt og at det passer veldig godt å få en ny nå.

Syersken synes det er godt å overlevere den til noen som trenger den og som hun vet kommer til å ha stor glede av den ved å bruke den under framtidens store begivenheter.

–Jeg ønsket vottene, men vant hovedgevinsten, smiler en fornøyd vinner.

Hun turte trolig ikke håpe på den, men skjorta kommer godt med.

–Dette var gøy. Jeg trengte skjorte, så denne vil bli brukt, smiler Gravvold.

Her kan du lese mer om arrangementet "Bunaden vår!" i denne forhåndsomtalen fra Trollheimsporten.

Bunadssøm
Kjenner noen til dette mønsteret og hvor det hører til?
Powered by Labrador CMS