Gjensidige melder:

Høst og høysesong for viltpåkjørsler

Nesten halvparten av påkjørsler i Surnadal og Rindal skjer nå siste tre månedene av året. Dette skriver Gjensidige i en pressmelding mandag.

I fjor ble det registrert 72 viltpåkjørsler i Rindal og Surnadal. Det tilsvarer materielle skader for rundt 4 millioner kroner. De siste årene har flere enn 4 av 10 viltpåkjørsler skjedd de tre siste månedene av året. Trafikanter bør være ekstra på vakt fremover.

– I tiden fremover må trafikanter være ekstra oppmerksomme på at det plutselig kan dukke opp dyr i veibanen. Det er en markant økning i antall kollisjoner med vilt den siste delen av året, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Hittil i år har det vært 37 sammenstøt mellom motorkjøretøy og vilt i Surnadal og ingen registrerte i Rindal ifølge Hjorteviltregisteret. Kollisjon med rådyr står for flesteparten av sammenstøtene.

- Økningen på høsten kan forklares med at det blir kortere dager, vanskeligere føreforhold både for dyr og trafikanter, og sesongtrekk og høstjakta som fører til at dyra forflytter seg mer, sier Eklo.

Store summer og stygge skader

En beregning som forsikringsselskapet Gjensidige har gjort, viser at en viltpåkjørsel i gjennomsnitt koster rundt 60 000 kroner i materielle skader. I tillegg kommer eventuelle personskader. 

- En ting er de materielle skadene, men verre er personskadene. I møte med store hjortedyr kan det gå virkelig ille. Marerittet er å få en hjort eller elg over panseret og inn gjennom frontruta. Sparkende klover og tyngden på dyret i fart kan gi stygge skader, sier Eklo.

Hovedfartsårer mest utsatt

Veier med mye trafikk kommer naturlig nok høyt på listen over hvor det oftest skjer påkjørsler. Men også her er enkelte strekninger mer utsatt enn andre.

– Spesielt der det er skiltet med viltovergang eller fare for vilt bør en ta det med ro. Tidspunkt på dagen har også noe å si. Flest ulykker skjer mellom klokken 7 og 9 på morgenen, og etter klokken 16, sier Eklo.

Meld fra hvis du kjører på dyr

Eklo understreker at kjører du på dyr, har du plikt til å melde fra. Å etterlate skadde dyr er straffbart. Skadde dyr vil ofte gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Kontakt Politiet, de varsler viltnemda. Merk stedet der du kjørte på dyret slik at det blir enkelt å starte søket, sier Eklo.

Gode råd:

  • Demp farten på utsatte vegstrekninger og utsatte tider på døgnet.
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye spor etter dyr og mye vegetasjon nær veien.
  • Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.
  • Meld fra hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr.
  • Skader på eget kjøretøy dekkes av kaskoforsikringen på bilen, og man slipper bonustap ved påkjørsel av dyr.
Staistikk fra Hjorteviltregisteret
Powered by Labrador CMS