Barnas sommermuseum:

Ei dame heller rømme i ei kinne
Det ble brukt 5l rømme per kinning.

Lærer barn å lage smør

Torsdag denne uka arrangerte Rindal skimuseum "Barnas sommermuseum", med kinning av smør på agendaen. Med greit vær og sommerferie var det flere som tok turen innom museet for å lære seg å lage smør på gammelmåten.

Publisert Sist oppdatert

Skimuseet har arrangert "Barnas sommermuseum" flere torsdager nå, og de vil fortsette ei stund til med det. Opplegget går ut på å lære barn den gamle måten å utføre diverse oppgaver på. Denne gangen ga de et lynkurs i kinning av smør.

Mange folk i forskjellige aldre står samlet for å hente seg ei 'hylkak'
Det var mange som var ivrige på å få seg ei nystekt "hyllkak".

Selv om det var kinning av smør som var i fokus, ble det servert nystekte "hyllkaker", saft og kaffe kokt på kjel til alle som møtte opp. En kunne bestemme selv hva en ville ha på "hyllkaka", men en ting var likt for alle. Alle hadde fersk, nykinnet, smør på. 

Ei dame steker 'hylkak' på ei takke.
Det ble stekt hyllkaker til alle som møtte opp.

"Hyllkak" ble lagd som kaffemat før i tiden, og består orginalt av bygg, melk og salt. Her ble det brukt kjernemelk i røra, og halvt om halvt av hvetemel og byggmel. Kjernemelk er melken som blir igjen etter smørproduksjon. På denne måten slipper de å kaste helt brukbar mat. Kakene ble så stekt på ei takke, før de ble spist ferske. 

Ei jente stør på sukker på ei 'hylkak'
Man kunne fritt velge toppingen på "hyllkaka" si.

Etter serveringen begynte de å kinne. Etter at rømmen ble helt i stavkinnen, ble det brukt håndkraft for å kinne smøret. Det tok litt tid, men etter litt arbeid ble det til slutt smør. Av fem liter rømme blir det regnet å få omtrent cirka ett kilo ferdig smør. Til sammen ble det brukt førti liter melk for å lage ti liter rømme, og tilslutt to kilo smør. Det er en grei tommelfingerregel at tjue liter melk blir et kilo smør, og ti liter melk blir en kilo ost, ble det fortalt.

to damer samarbeider for å helle smør og melk i ei bøtte.
Litt samarbeid må til!

Etter at alt av smør ble silt, ble det samlet i lag på et brett for å vaskes. Smør må ikke nødvendigvis vaskes, men ved å vaske får du skilt ut melk, og da blir holdbarheten lenger. 

To blokker med uvasket smør
Dette er skulle bli omtrent 800g ferdig smør fra 5l rømme

Smøret ble vasket totalt fire ganger, eller til vannet var helt klart, før det kunne saltes og formes til fine former. 

Ei dame heller over rent vann fra ei bøtte over ei blokk med smør for å vask ut melkerester
For å ha bedre holdbarhet, må smøret vaskes. Det er fordi smør er fett, og fett råtner ikke. Så ved å vaske vekk melken, har du kun fettet igjen. Fett blander seg ikke med vann, og derfor er det veldig effektivt å vaske med vann.

Å lage smør er håndarbeid. Når salt skal tilsettes, må det knas inn som en bolledeig. Man kan og la være å salte smøret, hvis man skal bruke smøret i for eksempel baking, hvor oppskriften ber om usaltet smør.

Ei dame knar inn salt i en blokk med smør
Smøret må saltes for å smake enda bedre.
Bildet av et bord med en piknikkduk. På bordet er det tre blokker med smør, og ett par smør-blokker
Når man har lagd smør, kan man forme det ved hjelp av smør-blokker

Dette var meget lærerikt, og man fikk veldig lyst til å lage smør selv når man fikk smake hvor stor forskjell det er på hjemmelagd smør, i motsetning til kjøpt.

Hvis man vil lage smør selv kan man ta ei kjøkkenmaskin, eller god-gammaldags visp, og piske enten fløte eller rømme lenge nok til at fettet og melken skiller seg, og man tydelig ser at det er smør. Det kan være en fordel å velge melk som ikke er homogenisert, fordi homogeniseringen gjør at fettet ikke skiller seg like lett fra kjernemelka. Det er noen meierier som selger ikke-homogenisert melk.

Powered by Labrador CMS