Barnas sommermuseum:
Lærer barn å lage smør
Torsdag denne uka arrangerte Rindal skimuseum "Barnas sommermuseum", med kinning av smør på agendaen. Med greit vær og sommerferie var det flere som tok turen innom museet for å lære seg å lage smør på gammelmåten.
Skimuseet har arrangert "Barnas sommermuseum" flere torsdager nå, og de vil fortsette ei stund til med det. Opplegget går ut på å lære barn den gamle måten å utføre diverse oppgaver på. Denne gangen ga de et lynkurs i kinning av smør.
Selv om det var kinning av smør som var i fokus, ble det servert nystekte "hyllkaker", saft og kaffe kokt på kjel til alle som møtte opp. En kunne bestemme selv hva en ville ha på "hyllkaka", men en ting var likt for alle. Alle hadde fersk, nykinnet, smør på.
"Hyllkak" ble lagd som kaffemat før i tiden, og består orginalt av bygg, melk og salt. Her ble det brukt kjernemelk i røra, og halvt om halvt av hvetemel og byggmel. Kjernemelk er melken som blir igjen etter smørproduksjon. På denne måten slipper de å kaste helt brukbar mat. Kakene ble så stekt på ei takke, før de ble spist ferske.
Etter serveringen begynte de å kinne. Etter at rømmen ble helt i stavkinnen, ble det brukt håndkraft for å kinne smøret. Det tok litt tid, men etter litt arbeid ble det til slutt smør. Av fem liter rømme blir det regnet å få omtrent cirka ett kilo ferdig smør. Til sammen ble det brukt førti liter melk for å lage ti liter rømme, og tilslutt to kilo smør. Det er en grei tommelfingerregel at tjue liter melk blir et kilo smør, og ti liter melk blir en kilo ost, ble det fortalt.
Etter at alt av smør ble silt, ble det samlet i lag på et brett for å vaskes. Smør må ikke nødvendigvis vaskes, men ved å vaske får du skilt ut melk, og da blir holdbarheten lenger.
Smøret ble vasket totalt fire ganger, eller til vannet var helt klart, før det kunne saltes og formes til fine former.
Å lage smør er håndarbeid. Når salt skal tilsettes, må det knas inn som en bolledeig. Man kan og la være å salte smøret, hvis man skal bruke smøret i for eksempel baking, hvor oppskriften ber om usaltet smør.
Dette var meget lærerikt, og man fikk veldig lyst til å lage smør selv når man fikk smake hvor stor forskjell det er på hjemmelagd smør, i motsetning til kjøpt.
Hvis man vil lage smør selv kan man ta ei kjøkkenmaskin, eller god-gammaldags visp, og piske enten fløte eller rømme lenge nok til at fettet og melken skiller seg, og man tydelig ser at det er smør. Det kan være en fordel å velge melk som ikke er homogenisert, fordi homogeniseringen gjør at fettet ikke skiller seg like lett fra kjernemelka. Det er noen meierier som selger ikke-homogenisert melk.