Rindal skimuseum

Gutt og dame skjærer i poteter
Eirik Møklebust og Tove Børset Patterson lager potet-trykk på nett under familiedagen på Rindal Skimuseum.

Høst på skimuséet

Høstferien er en travel uke på Rindal skimuseum. I år var det det familiedag på onsdag med tema "Potetferie" og tradisjonell potetnattvore på torsdag kveld. 

Publisert Sist oppdatert

Potetferien har lange tradisjoner i Trøndelag, og under høstferien var nettopp den tematikk da Rindal Skimuseum inviterte til familiedag på onsdag. Da var det blant annet muligheter for å prøve bake og steke potetkake på takke, lage potet-trykk på handlenett, samt uteaktiviteter som lafting.

Søskenbarna Evald og Rasmus i full gang med lafting.

Potet-trykk på Halloween-nett

Tove Børset Patterson og Eirik Møklebust var på høstferie hos besteforeldre, og hadde tatt turen til skimuséet på onsdag. De satt med potet-trykk på nett og skulle lage et Halloween- nett og et PC-nett. De bor til daglig i Bergen.

Stina Hedlund og Aria Bolme hadde tatt turen fra Bjørnli til Rindal for å delta på familiedagen på skimuseet. De har vært her flere ganger. De synes det er så mye bra aktiviteter ved museet, og så trivelige folk.

Her trykkes det på nett. Fra venstre Stina Hedlund, Aria Bolme, Helle Steinshamn Fredriksen, Oda Steinshamn Fredriksen og Lene Steinshamn Fredriksen.

Avdelingsleder Bodil Børset ved Rindal skimuseum er godt fornøyd med at så mange som rundt 50 gjester la turen innom innom skimuseet på onsdag.

To jenter og en dame sitter ved et bord med potet-trykk på nett
Ronja Solheim Romundstad, til venstre, og Helle Brauten lager potet-trykk på nett sammen med Anna Kristine Holm på Rindal Skimuseum
Her er noen av de mange nettene med potet-trykk som ble produsert på onsdag.
Jente og voksen dame baker og steker potetkaker på takke
Helle Brauten baker potetkake sammen med Aud Kari Elshaug.
To damer står og baker og steker potetkaker ved en takke
Aud Kari Elshaug og Johanne Løset fra venneforeningen baker og steker potetkaker

Potetnattvore

Poteferien ble avsluttet med potetnattvore på Rindal Skimuseum. Bodil Børset, avdelingsleder ved muséet ønsket et 40 talls gjester velkommen, og årets svært så kortreiste poteter ble servert på tradisjonelt vis med, med smør, flatbrød og kulturmelk - eller vanlig melk for de som ønsket det. Smøret var hjemmekinna av rømme. Som vanlig var det Rindal Skimuseum sin venneforening som stod for trakteringen.

Kafèen på skimuséet var fullsatt til torsdagens potetnattvore
Ingen tvil om at årets nypoteter smakte

Kveldens foredragsholder, Anne Skjølsvold, måtte pent vente til gjesten hadde fått servert måltidet, da det fra avdelingslederens side ble påpekt at å holde foredrag for sultne gjester nok ikke var spesielt heldig. 

I Rindalingenes fotspor

Etter at alle hadde spist potetnattvore og fått kaffe i koppen, holdt Anne Skjølsvold et engasjerende foredrag, med både bilder og video, fra utvandrer-turen til USA tidligere i høst. De 16 deltakerne fra Rindal og Øvre Surnadal besøkte steder hvor nordmenn, og særskilt utvandrere fra Rindal og Surnadal, slo seg ned i USA.  Reiseruten gikk innom byer og steder i statene Wisconsin, Minnesota og Nord-Dakota. 

Anne Skjølsvold viser, for anledningen med skistav som pekestokk, reiseruten for årets utvandrertur

Vi fikk blant annet høre om besøk i Romundstad Valley, besøket på gården som Lars Romundstad reiste, samt gårdene til John Moe og Jeff Bolme, som begge har slektninger i Rindal. Vi fikk avslutningsvis høre om, og se bilder, fra gården til  Mikkel Haltli, som vokste opp i Romundstadbygda og utvandret til USA som 20-åring. Mikkel kom senere tilbake og bosatte seg i Rindal i 1970.

Powered by Labrador CMS