Reisebrev:

Fire personer med kofferter på en flyplass.
På flyplassen i Minneapolis, der noen venter på at de andre skal komme gjennom passkontroll for å hente bagasjen sin.

Rapport fra emigrantturen til Amerika - Dag 1

Onsdag 4. september dro et reisefølge fra Rindal og Øvre Surnadal til USA, for å "gå i utvandrernes fotspor". Tor Ålbu sender reisebrev fra turen, som blir formidlet på Trollheimsporten. Dette er fra den første dagen, da de tok flyet over dammen.

Onsdag morgen 4. september rundt klokka 7 startet tre biler opp fra Rindal og Øvre Surnadal med kurs østover. To av bilene satte av de reisende på Bårdshaug. Der tok vi bussen (AtB) til Trondheim, med skifte av buss i Trondheim til Trondheim lufthavn. Mens den tredje bilen kjørte helt fram til Værnes. Andre av deltagerne hadde reist kvelden før til Trondheim for overnatting hos barn, søsken og kjente, og de kom seg derifra til Værnes. 

Alle de 15 påmeldte på Amerika-turen pluss undertegnede som guide var på plass på Trondheim lufthavn til innsjekk og passkontroll før klokken 10. Vi var framme til gate 46 etter cirka 25 minutter, og flyet gikk derifra på oppsatt tid (12.00) til Amsterdam. Flyet landet litt før oppsatt tid (14.20) og gikk inn til terminal B. Vi hadde litt knapp tid og måtte gå nesten så langt som det går an på Schipol, helt til gate E08, og noen av oss ble stoppet til ekstra kontroll to ganger, både ved passkontrollen og ved boardingen. 

Et bagasjebånd på en flyplass.
Fra flyplassen i Minneapolis.

Alle kom seg vel inn på flyet til Minneapolis/St Paul, og beskjed om det ble sendt til reiseleder fra Amerikabussen. Han hadde reist til USA for en uke siden. Flyet var klar til avgang noen minutter etter oppsatt tid (15.20).

Turen over Atlanteren har en flyvetid på ca 9 ½ time, og flyet landet på oppsatt tid (17.45 lokal tid – 00.45 neste dag europeisk tid). Det er en ganske lang flytid, men er vel bare en brøkdel av den tiden emigrantene brukte på reisa på 1800-tallet. Passkontrollen var meget treg, og det gikk nesten en og en halv time før alle var igjennom all sjekkingen (et eneste eple medbrakt fra Norge gjorde at noen måtte bruke den siste halvtimen).

Erling Hanssen fra Amerikabussen sto og tok imot oss der, sammen med en etterkommer av en utvandrer fra Bolme. Etter en rask orientering gikk vi til bussen vi skal bruke på turen, og den kjørte oss til hotellet like utenfor flyplassen, og alle hadde fått nøkkelkort og frokostkuponger når klokka var ca 19.30 lokal tid. I hotell-resepsjonen møtte vi en etterkommer til en utvandrer fra Negård på Skogen, og hun hadde med seg mor og far og en slektning. Alle var temmelig trette etter en reise på ca 21 timer, og de fleste var vel i seng når klokka var 22 lokal tid.

Powered by Labrador CMS