Reisebrev fra USA

Besøk på John Moe farm

Dag 9 – Fargo – Underwood – Fargo

Publisert Sist oppdatert

Vi startet dagens tur kl 08.30 fra Fargo og kjørte via Fergus Falls til Tingvoll Church i Sverdrup Township. Der var Chet Habberstad for å møte oss sammen med sin kone Marlys og 2-3 andre kvinner som hadde laget klart kaffe og kaker for oss. Vi fikk et hyggelig samvær med omvisning i alle rom i kirkebygget og vi gjorde oss kjent med navnene på gravene på kirkegården: Moe, Moen, Bjornstad, Sande, Harrang, Torvik og Randall var navn som er fra våre områder.

Tingvold kirke
Mennesker rundt et bord med pappkrus
Tingvold kirke
Tingvold kirke
Tingvold kirke
Tingvold kirke

Turen startet med en kort kjøretur forbi farmene til Torvik og Bergem ned til Sande-lånna som Peder Pederson Sande, broren Tore Pedersen og deres far Peder hadde bygget. Vi ble tatt imot av to hyggelige damer som viste oss alle rom i huset og fortalte at de bruker det som fritidsbolig. De kjøpte huset av etterkommerne til Sande-karene i 2013, da de bodde så langt borte at de ikke klarte å vedlikeholde huset lengre. Huset ligger med en fantastisk utsikt over Lake Anna.

Sandefarmen og Sande-lånna
Inne i Sande-lånna

Vi kjørte så i retning tettstedet Underwood og passerte farmen til Nils Aune på veien inn til byen. Der så vi den relativt nye store skolen og kjørte ut til Fort Juelsen som i all hast ble bygd da det var en trussel om et indianeropprør i 1876. 

Fort Juelson
Informasjonstavle Fort Juelson
Utsikt over åker og enger
Fort Juelson
Fort Juelson

I Underwood så vi på det eldste trehuset som ennå står som var bygget i 1869. Like utenfor tettstedet kjørte vi forbi farmen til Jon O. Rindal (Elshaug), og farmene til både sønner og svigersønner til jordmora Ingeborg Aune, d v s Anders T. Bjørnås, Ola Nygaard, Lars Nygaard, Ola T. Børnås, Ola Aune og Ola Fredrikson Løset. Videre så vi farmene til Villik Larsen (Elshaug), brødrene Jon og Ola O. Stomprød ved Strompro Lake. Vi kjørte inn i Everts Township til farmene til Nils O. Dalseggvollen der vi stoppet, og Nils O. Nergård, Gåstjønnmoen. 

Underwood
Dalseggvoll

Vi kjørte tilbake samme vei og kom til stedet Rindal kirke hadde stått, og videre til Rindal Cemetery (Gravplass), der vi hadde en lengre pause, og dit kom Blair Olsen og hans far som stammer fra Peder G. Bjørnstad og fulgte oss videre forbi farmen de stammet fra. 

Bilde av minnstein med inskripsjon Rindal church
Stedet hvor Rindal church hadde stått
Bilde av portal til Rindal Cemetry
Rindal Cemetry
Rindal Cemetry
Rindal Cemetry
Rindal Cemetry
Gravstein med inskripsjon Dennen
Rindal Cemetry

Guiden Chet Habberstad hadde hus som var fradelt den farmen og vi kjørte rett forbi hjemmet hans før vi kjørte inn på John Moe Farmen, der vi skulle spise lunsj.
Farmen drives nå av Justin Moe (forkortet fra Lillemo) og hans kone Jessica. Far hans, John C. Moe, var nå lenket til en rullestol, men han ville komme og hilse på oss. Vi fikk først en utmerket lunsj, før vi fikk en gjennomgang av hvordan farmen blir drevet, og her var det store dimensjoner. Han sådde og høstet ca 200 000 dekar med mais og soyabønner, og han eide halvparten og leiet like mye jord. Maisen ble tørket i enorme anlegg med oppvarming av gass og fraktet utover i de ulike siloene. Det hele ble styrt i et styrerom, og det måtte passes på 24 timer i døgnet i de mest hektiske tidene av året. I et enormt redskapshus stod en maistrøsker av enorme dimensjoner til en kostnad av 1 000 000 $, og en stor traktor til ca 600 000 $, i tillegg til flere større og mindre redskaper og kjøretøy. Gårdplassen og tørkeanlegget og de andre bygningene var så store at det ville arealmessig tilsvare en ganske stor norsk gård.

John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm
John Moe farm

Deretter kjørte vi til farmen til Fredrik I. Stomprød som var gift med Gjertrud Rindalsholt og gjorde en kort stopp der, før vi kjørte forbi farmene til broren Ola I. Stomprød, Ole J. Rønning og Mikkel J. Roen. De siste var brødre fra Rønningen under Yttgarden. Neste farm var startet av Even J. Dahl (Rindal, Dalen) og etter hans død tok Jon G. Bjørnstad over. John T. Sande – gift med Anna J. Rindal fra Dalen startet en farm som Johan (John) Aune tok over, og den siste var startet av Johannes J. Rindal som brukte navnet John Randall.

Etter alle gårdsbesøkene kjørte vi til Phelps Mill. Der var det tidligere en stor mølle som gårdbrukerne i nærheten brukte. Mølla er vedlikeholdt slik at maskineriet er klart til bruk, og området omkring er fine parkområder.

Phelps mill
Phelps mill
Phelps mill - informasjonstavle

Deretter kjørte vi til Tingvoll kirke og tok avskjed med guiden Chet Habberstad og hans kone, før vi kjørte til hotellet.

Bare en halvtime senere reiste vi til Kringen lodge av Sons of Norway i Fargo. Der spiste vi middag, og fikk en gjennomgang av deres lokaler og samlinger av mye norsk litteratur

Powered by Labrador CMS