Reisebrev fra USA
Dag 8 – Thief River Falls – Rindal church – Agassiz - Rindal – Sundal – Fargo
Thief River Falls er ifølge siste folketelling den byen med størst innslag av norskættede i hele USA – 50% av de ca. 5000 innbyggerne oppga at de var av norsk avstamning i den siste folketellingen. Det arrangeres en norsk uke i mai hvert år for å hedre den norske innflytelsen i området.
Vi kjørte fra hotellet kl 08.30 nordover til Rindal kirke og gravplass i New Solum Township i Marshall County. Kirka var blitt betydelig utvidet i de senere år, og uteområdet var også oppusset og endret. Kirka var åpen og der kunne vi se hvordan menigheten har fått et nesten dobbelt så stort kirkerom, og en kjeller med gode lokaliteter for kirkekaffe.
På selve gravplassen var alle graver listet opp alfabetisk på en oppslagstavle med angivelse av hvor de ulike gravene ligger. Det var en egen liste over de som var gravlagt på den gamle Rindal kirkegård noen km lengre nord. Vi skrev oss alle inn i ei gjestebok som lå framme. Det var mange navn fra Rindal, men mest fra Skjølsvold (litt ulike skrivemåter) og Bjørnstad.
Ingrid Løfaldli sin bestefar hadde en kvittering for land som vi sendte til noen kjente i Amerika, og vi fikk lokalisert hvor han hadde sin farm. Det er i Section 7 i Eckvoll Township. Vi hadde også fått tilsendt kart over området og det viste seg at området nå ligger inne i et naturreservat (Agassiz National Wildlife Refuge). Dette ligger like øst for Rindal kirke, og vi fikk vite at det var et 30 m. høyt tårn som var mulig å klatre opp i. Vi håpet å kunne se utover til eiendommen Lars A. Løfaldli hadde startet en farm på. Da vi passerte tårnet på vei til besøkssenteret i naturreservatet var tårnet låst, men vi fikk lånt nøkkel til å åpne låsen. Vi var 7 stykker som klatret helt opp til observasjonsplattformen som både brukes til fugleobservasjoner og for å se etter skogbranner.
Betjeningen på besøkssenteret ville prøve å finne et kart som viste alle settlere og eiendommene deres før området ble vernet, og når vi kom tilbake var kartet funnet og vi kunne ta bilder av det, men vi kunne ikke få det med oss.
Vi hadde godt utsyn fra tårnet, men det kunne ha vært bedre da det lå en dis over området som skyldes røyk fra de store skogbrannene i Canada. På kvitteringen som han trolig fikk i forbindelse med at staten kjøpte området tilbake for å opprette reservatet stod han med adresse Golden Valley, og på kartet var det like ved hans land, og der var det også en skolebygning markert på kartet.
Vi kjørte da tilbake til Thief River Falls og stoppet ved hotellet og benyttet en bensinstasjon til å gjøre innkjøp av litt å spise, samt å gå på toalettet. Når vi kom på veien igjen, ble kursen satt mot det eneste stedet der det står Rindal på det offisielle veikartet over Minnesota. Det er et lite sted i Normann County og vi så navnet på et skilt like før vi skulle svinge av til stedet, og det var skrevet på veggen på et nedlagt meieri. Stedet har fått navnet sitt etter gården Rindal i Vingrom like sør for Lillehammer, og har ikke noe med stedet vi kommer fra.
Vi kjørte deretter til Sundal kirke og gravplass like i nærheten, og den plassen har fått dette navnet etter Sunndal på Nordmøre. Der møtte vi to frivillige i menigheten som drev å malte kirka, og de var svært snakkesalige og var etterkommere av norske emigranter, men ikke fra våre nærområder. På gravplassen fant vi emigranter fra Aune, Utistua og Oppistua i Rindal mellom de mange med navn fra Sunndal kommune.
Vi forlot Sundal med kurs for det største indianerreservatet i Minnesota med byen Mahnomen der vi har et Casino med navn «Shooting Star». Der skulle vi spise lunsj. Vi fikk ekstra store porsjoner, og det var langt fra alle som klarte å spise opp alt det som kom på bordet, men maten var meget god. Jeg tror ikke det var noen i gruppa som satset noen dollar for å vinne på de mange spillmaskinene vi passerte.
Derfra gikk turen rett til Fargo, og en ny delstat – Nord Dakota. Vi kom fram dit kl 17.00.