Reisebrev:
Dag 3 – Rochester til Eau Claire
Reisebrev fra den tredje dagen av emigrantturen til Amerikas forente stater. Dette er innsendt av Tor Ålbu.
Vi sjekket ut av hotellet i Minneapolis og var klar til avgang kl 08.30. Ferden gikk sørover til den 3. største byen i Minnesota, Rochester, og vi var framme litt før klokken 10. Vår reiseleder, Erling Hansen fra Rennebu, bor delvis i denne byen, og hans kone barn bor der nå permanent. Han er ikke amerikansk statsborger, men har såkalt «Green card», det vil si at han har en rekke rettigheter i USA, men han har ikke stemmerett. Han hadde avtalt med Mayo-klinikken at vi skulle på en omvisning som startet kl 10. Da vi kom fram så vi at den omvisningen var avlyst for dagen, og vi måtte vente litt før han klarte å få noen til å guide oss.
Denne klinikken ble grunnlagt av en lege ved navn Mayo som ble valgt til å behandle pasienter i forbindelse med den amerikanske borgerkrigen i 1860-åra sammen med en nonne som var sykepleier. Han og hans to sønner som begge ble leger, utviklet virksomheten og som resulterte i et av verdens beste behandlingssteder og forskningsinstitusjoner innen medisin i hele verden. De behandler pasienter fra de fleste land i verden, og når statsledere blir syke er det ofte hit de drar for å få den beste behandling som er å oppdrive. I utstillinger kunne vi se at de aller fleste av presidentene i USA hadde vært til behandling der og hadde skrevet takkebrev etterpå.
Etter litt problemer i starten fikk vi en utmerket guide som ga oss en god innføring i historien og utviklingen av Mayo-klinikken til det det er i dag. Det er i dag ca 40000 ansatte i Rochester, byen har ca 120 000 innbyggere. I tillegg er det også en Mayo-klinikk i Minneapolis som er spesialister på idrettsmedisin, denne så vi utenfra dagen før. Byen er i stor grad preget av denne institusjonen og er en av de hurtigst voksende byer i Minnesota.
Etter besøket på Mayo besøkte vi et lite bryggeri til en omvisning og en lunsj med smaksprøver fra produksjonen. De fortalte at de kun hadde lov til å selge ølet de lagde på stedet, men de kunne eksportere til Europa, og de har eksport til både Norge, Sverige og Danmark. En av bryggerne het Jevne og var i slekt med skiløperen Erling Jevne. Han hadde besøkt Trondheim og hadde vært der på 17. mai.
Vi avsluttet besøket i Rochester med å kjøre gjennom byen for å se hjemmet til vår guide, Erling, og arbeidsplassen til hans kone. Vi satte så kursen mot Eau Claire, og var framme der etter ca 2 timers kjøring. Da vi kjørte inn til hotellet kl 16 var det allerede kommet noen som ville møte oss. Det var 4 stykker som stammet fra utvandrere fra Almbergsbakken, og etter hvert kom det mange som var etterkommere etter utvandrere fra Romundstad, Bogen, Storholt og Elshaug. Noen måtte vi gjøre avtaler med for hva som skal skje på dag 4, og de var i stor grad fra samme familie som ikke møttes så alt for ofte, slik at de i stor grad snakket sammen for utveksling av opplysninger.
Vi var til tider nesten 35 personer i ett lite rom slik at støynivået ble ganske høyt, og jeg måtte flere ganger gå ut på gangen slik at den jeg snakket med kunne høre hva jeg sa.
Etter hvert tok noen avskjed og reiste hjem, men praten gikk for min del helt til kl 22.30. Rommet vi hadde fått av hotellet var langt fra ideelt for at alle skulle få det beste utbyttet.