Reisebrev

Siste felles måltid i Amerika

Dag 11 og 12 – Fargo – Alexandria – Minneapolis – Værnes

Publisert Sist oppdatert

Vi startet hjemturen på lørdag kl. 1000 fra hotellet i Fargo, og fulgte Interstate 94 mot Minneapolis. Vi hadde et lengre stopp på veien i byen Alexandria.

Der var det et marked (farmer’s marked) med mulighet til å kjøpe en rekke landbruksprodukter som tomat, gresskar, squash, epler etc, og produkter som kunne lages av disse, samt ulike blomsterplanter. 

Mennesker foran salgsbod på marked
Farmer´s market i Alexandria
Mennesker foran salgsboder
Farmer´s market i Alexandria

Like ved stod en statue av en viking (Big Ole). På andre siden av veien var et museum som i tillegg til hovedattraksjonen- Kensington Runesteinen – var det utstillinger som viste stedets historie. Det var gode utstillinger om indianerne, den tidlige pionertiden, og historien til Fort Alexandria, og en god del bygninger på et stort uteområde.

Statue av viking
Big Ole
Vegg med informasjonskart
Informasjonskart Alexandria
Bilde av bygninger og en eng
Runesteinsmuseet i Alexandria
Bilde av gamle hus og eng, og en mann som tar foto
Runesteinsmuseet i Alexandria - Big Ole i bakgrunnen
Bilde av oppslag med forklarende tekst til Runesteinen
Runesteinsmuseet
Runestein i glassmonster
Runestensmuseet

Vi hadde også reservert bord for gruppa på et spisested like ved museet. Maten var meget god, men det tok mye lengre tid enn beregnet.

Vi kom oss på veien videre ca. kl. 1500 lokal tid og beregnet ankomst til Minneapolis måtte endres noe til noe over 1700. Vi hadde nemlig en avtale med en som skulle ta opp resten av de eksemplarer av utvandringsboka mi jeg hadde tatt med til Amerika på parkeringsplassen til IKEA like ved flyplassen.

Det var så mye veiarbeid på veien at det var vanskelig å finne riktig avkjørsel fra hovedveien, og det viste seg at vi kjørte feil og kom helt ut av kurs. Heldigvis kunne vi begge komme oss til det hotellet vi bodde på de første dagene, så vi avtalte å møtes der så raskt som mulig. Dette gikk bra og bøkene ble overlevert, før vi kjørte inn på flyplassen. Der tok vi avskjed med vår lokale bussjåfør, og ble ledet av vår reiseleder, Erling Hansen fra Amerikabussen, helt fram til innsjekkingsområdet, og vi tok avskjed med ham der. Han og samme sjåfør skulle reise til New York om noen dager og lede en litt større gruppe på en reise tvers over hele USA til San Fransisco. Den turen varer hele 3 uker, og han kommer ikke tilbake til Norge før i slutten av oktober.

Vi kom oss gjennom innsjekkingen og sikkerhetskontrollen uten dramatikk. Vi gikk i samlet flokk til gate F14 hvor flyet vårt var oppsatt til avreise kl.2120. Vi hadde god tid og de fleste fikk seg et mindre måltid på flyplassen, før ombordstigningen startet en liten time før avgang.

Reisa over Atlanteren tok 7 ½ time og med en tidsforskjell på 7 timer var beregnet ankomst i Amsterdam kl. 1235 europeisk tid eller kl. 0435 etter tida vi hadde brukt i Midtvesten. Vi landet et kvarters tid før oppsatt tid, og vi hadde over 2 timer til flyet til Trondheim skulle gå. Det var god tid til å gå gjennom passkontrollen og finne den riktige gaten. Flyet til Trondheim gikk på oppsatt tid kl. 1420, og landet på Værnes kl. 1630. Det var ingen problemer med bagasjen vår og etter at alle hadde funnet sin koffert tok vi avskjed før vi gikk gjennom tollen. Der kunne jeg ikke se noen betjenter og alle kunne gå gjennom uten noen sjekk av bagasjen.

Det var ingen felles transport hjem derifra, men jeg tror de fleste kom seg hjem til Trondheim, Rindal og Øvre Surnadal før kl. 1930 søndag kveld.

Powered by Labrador CMS