Ettepåski med Jo Sverre og Sigurd Brørs
Avslutta med stil
Rindal skimuseum har feiret tre dager til ende med Treskifestival. Siste arrangementet av de som ble holdt på museet, var konserten Ettepåski med to tidligere skiutøvere som har byttet skiene med gitaren.
I toppen
Lys var tent på trebordene på kaféen på Rindal skimuseum. Når det er treskifestival må det være en unik avslutning, og da var det naturlig å få ingen ringere enn skiveteranene Sigurd Brørs og Jo Sverre til å holde konsert.
Disse to har spilt konsert sammen en gang før. Begge er tidligere langrennsløpere, og begge lager og fremfører musikk. Da var det et veldig godt valg å spørre nettopp dem om å holde konsert under treskifestivalen.
Det ble snakket om langrenn/musikk som en kombinasjonsidrett, og Brørs føler seg ganske sikker på at de hevder seg i verdenseliten i denne idretten.
Brørs prøvde å kartlegge utfordrerne. Oddvar Brå var trener for Brørs noen år. For eksempel hadde det blitt hard konkurranse om Brå var låtskriver på Paul McCartney-nivå, eller om Paul McCartney hadde vært like god som Oddvar på ski.
–Men det er bare det at slik er det ikke, sier Brørs, som er ganske sikker på at Brå ikke har gitt ut noe musikk på noe som helst vis.
–Det er en ganske uvanlig og vanskelig kombinasjon. Jeg mener at jeg har mine ord i behold, at vi er i toppen, sier han med sin lune humor.
Endelig i mål - på museum
Skiskoene er byttet ut med gule joggesko. Brørs tar publikum i kjent, original stil, med FK-caps og matchende gul skjorte når han starter konserten med den eneste låten han hadde fra før, som inneholdt ski.
Sigurd som bor på Dombås, er oppvokst i Surnadal. Han begynte tidlig å gå på ski, og begynte alt som syvåring å tenke taktikk da han gikk renn under Surnadalsmesterskap på Nymoen samme år som det var NM der - i 1976.
Taktikken i skiløypene viste seg snart å gi resultater. Han har vært med på mye gjennom årene og oppnådd mange gode prestasjoner. Det må her nemnes at fire år før han fant gitaren, kom han på tredjeplass i verdenscuprenn i Cogne i Italia i 1992. Gjestene fikk høre gode historier fra langrennskarrieren i den nyskrevne låta"Ei fortid på ski".
Lørdag var det "et motsatt jubileum". Det var nemlig på dagen 28 år siden surnadalingen tok avgjørelsen om å legge opp på ski.
Brørs mener det skal mye til for å komme på museum, men som han sang i en av de nye sangene, så har han nå endelig nådd mål, og feiret nå 0-årsjubileum for å nettopp - endelig - nådd målet med å ha kommet seg på museum.
"De e’kje lett å få kåm på museum, de e’kje nå du bærre kan ringje ho Bodil og be om."
Så musikeren hadde tatt med seg sitt beste klassiskpar - som var laget i 1992 og som han brukte til han la opp skikarrieren i 1996. Han synes skiene også måtte få følelsen av å være på museum.
Engelsk VS surnadalsk
Brørs var på langrennscup i Finland da han tok ned en gitar som hang på veggen. En langrennskollega lærte han e-moll, og dermed var han i gang.
Han begynte snart å lage egne låter.
Brørs mistet nylig sin far, og fremførte en gripende sang som han laget etter han besøkte han da han havnet på sykehuset for to uker siden. Publikum fikk meddelt stemningen og blikket fra far i sykehussengen gjennom sangen "Auån hass far".
Faren likte musikken til Sigurd, men hadde alltid et ønske om at han skulle skrive på norsk. Da faren fylte 80 år, oversatte Sigurd tre låter til surnadalsk, og på selve 81-årsdagen spilte far og sønn inn musikkvideoen "What Dad Said"/Det far sa. Det ble 5-6 timer i gymsalen ved Surnadal ungdomsskule med ulike aktiviteter, og det ble visst mange armhevinger til slutt. Faren vant klassen sin i Birken fra 1980-1985, men måtte naturlig nok til kiropraktor etterpå 81-årsdagens stunt.
Du kan se videoen til "What Dad Said (About The Brørs) på YouTube her. The Brørs - sesong 1.
Brørs har oversatt "E slåttatæja" fra gammelsurnadalsk, med mange metaforer fra utdatert landbruk, til engelsk, noe som må ha vært en stor jobb å få til. Resultatet «Swath of Life» («Livets skår») ble veldig spesielt og fint.
Her kan du høre Sigurd Brørs i "Fjell og vilje" i denne spillelisten på YouTube. Musikk og video: Sigurd Brørs. "Fjell og vilje" er en sang som ble laget til utgivelsen av romanen Høgfjellsmeldinga skrevet av kona hans Guri Sørumgård Botheim.
Jordnært, rindalsk og vakkert
Brørs introduserte Jo Sverre´s første låt som sangen familien hans alltid må starte bilturen med - og vi fikk høre en vakker duett av "Revolusjon".
Jo Sverre serverte en rekke av sine vakre sanger med rindalske, jordnære tekster om tanker fremover og gode barndomsminner.
"Vækk me opp" når alt e sagt og gjort, handler blant annet om alderdom og pensjon, og å leve mens man kan. Men som han synger i sangen, så er det ikke så enkelt å hoppe fra tieren for en enkel mann.
En av de splitter nye låtene laget for arrangementet, var en som Jo Sverre hadde skrevet og som handlet om da han gikk på ski i barndommen, da han skulle bli skiløper og gikk runde på runde rundt Tjønna mens han tenkte på gitarspilling og musikk.
Rindalingen husker tilbake til morgener med skirenning. Det skulle ikke mye hvitt til på bakken for å kunne ta frem skiene, og det var viktig å få flest mulig runder mens det var rim på gresset.
Jo Sverre sang om å være liten og å ha fremtidsplaner om å bli best på ski mens han gikk rundt et bolighus og dagdrømte om å vinne OL-gull - det å gå på ski med fantasi. Det ble veldig godt mottatt av publikum.
Det kom flere barndomsminner i "Mykju stær" med tilbakeblikk på minner fra hvor han vokste opp, hvor alt var så mye større - eller var det bare han som var mindre før?
En av de siste sangene var det positive og energiske "Ostoppele" av Jo Sverre, som ble sunget tostemt med 60 hender som klappa i takt.
Her kan du høre sanger fra Jo Sverre på Spotify.
Utfyllende duo
Med to stemmer og to kassagitarer holdt skiveteranene publikums oppmerksomhet i to timer, med et kvarters pause.
–To økter om dagen er det som må til, sa Brørs da de entret scenen etter pausen.
Musiker-/skiveteranduoen vekslet godt mellom humor, alvor og nostalgi og skapte en god stemning. Snakkingen mellom sangene krydret konserten og fikk publikum til å henge godt med i tekstene i sangene, og gjorde det lett å forstå hvorfor tekstene er skrevet. Og flere låter var faktisk laget kun for anledningen. Dette gjorde at det ble mange urfremføringer, og alle ble veldig godt mottatt av publikum.
Det var tydelig at disse to mennene gav treskifestivalen en verdig avslutning, og som Jo Sverre sa før siste sang "Ka om":
–De e gøttj me treskifestival. Håpa det fortsett.
Suksess
Konserten var det siste arrangementet som ble gjennomført på museet denne festivalen. Sist det var arrangert Treskifestival i Rindal var i 1997. Etter tre vellykkede dager med fullt program, kan avdelingsleder på Rindal skimuseum Bodil Børset bekrefte at de er glade for at det ble en ny festival i år og at de er veldig fornøyde.
-Vi er så glade og det var så god stemning over alt. Alle gikk og smilte hele tiden, sier en meget takknemlig avdelingsleder.
Museet har jobbet opp mot festivalen som en del av økt vintersatsing hvor de får ta ut mer av potensialet hele året, samtidig som de bedre får utnytte den fine beliggenheten skimuseet har.
Avdelingslederen forklarer at skimaking og gode treski-opplevelser er fine kilder til erfaringsbasert kunnskap, og drar frem skituppbøying som et eksempel. Det er en gammel tradisjon som er mer omfattende enn man først kan tro, og som mange ivrige barn nå har lært om gjennom å bruke mange sanser.
-Vi vil nå et mer mangfoldig publikum, særlig familier og barn og unge. Festival gir god samhandling, positiv utvikling og samhold i bygda og liv og røre i sentrum, smiler hun.
Børset forteller at de har hatt godt besøkte arrangementer med flere hundre besøkende gjennom festivalen.
-Vi har ikke fått de endelige tallene ennå. Nå skal vi evaluere hva som funka, hva som kan gjøres annerledes og hvordan vi kan tenke oss veien videre i vintersesongen.
Etter denne suksessen, øyner vi et håp om at det ikke blir 27 år til neste treskifestival. Kanskje kan vi tore å håpe på at det blir allerede neste år?