Kvinnehelse 2021
«Er det noe å mase med?»
Mandag kveld inviterte Surnadal Sanitetsforening til foredrag med Kari Løvendahl Mogstad, i kantina på Surnadal videregående skole. Temaet for foredraget var kvinnehelse og forskningen rundt dette.
Kari er opprinnelig Surnadaling. Hun er lege, forfatter og samfunnsdebattant, og som fastlege driver hun praksis sammen med to kollegaer i Trondheim. Her kommer hun tett på kvinner i alle aldere med ulike helsemessige utfordringer. Utfordringer som kanskje veldig få kjenner til, men som ofte er mulig å behandle.
- Mange kvinner unngår å dra til legen, og går rundt med smerter eller ubehag som det ofte kan gjøres noe med, forteller hun.
Kari presenterte for de rundt 40 tilhørerne flere ulike, men vanlige, sykdommer relatert til kvinners underliv, syklus og livsløp. Her fikk de også en gjennomgang av flere mer ukjente kvinnesykdommer, som det i dag har blitt mer fokus på.
Hun snakket i tillegg om diagnostisering, behandling og medisinering av hjertesykdommer blant kvinner, og presiserte at mye tidligere hjerteforskning har stort sett vært rettet mot menn. For eksempel har kvinner og menn forskjellige symptomer på hjerteinfarkt.
Hun dro også frem samfunnsmessige problemstillinger, som aldersangst, ytre press om skjønnhetsidealer, virksomheter som profiterer på kvinners usikkerheter, og spiseforstyrrelser, for å nevne noen.
Ny kunnskap
De siste årene har det blitt mer forskning på nettopp kvinnehelse og kvinnerelaterte sykdommer. Dette er mye takket være hjelp fra Norske Kvinners Sanitetsforening, som har vært med og samlet inn over 20 millioner kroner til denne type forskning. Dette har ført til mye ny kunnskap rundt kvinners helse.
- Sanitetskvinnene gjør en fantastisk innsats. Tenk på det neste gang du ser damene som selger fastelavnsris. Selv er jeg sanitetskvinne, og dette er mitt bidra til det arbeidet de gjør, sa Kari.
Kari hadde en klar oppfordring til alle de tilstedeværende kvinnene: Ikke vær redd for å oppsøke legen! Veldig ofte er de smertene og ubehaget du kjenner på noe som er fullt mulig å få behandling for, og en skal ikke gå rundt å ha unødig vondt, selv om mange tror at dette er helt normalt.
Så, er det noe å mase med? Ja, så absolutt!