Tre damer og en mann med kaffekopper ved et bord.
Gunn Elin Sæther Lesund, kreftkoordinator Kari Øyen, Maj Aina Bøe og Ingebrigt Røen ønsker velkommen til kaffetreff for kreftrammede på frivilligsentralen den siste torsdagen i hver måned.

Inviterer til kaffetreff for kreftrammede

For et par uker siden ble det arrangert et uformelt kaffetreff for kreftrammede, det vil si folk som har eller har hatt kreft, på frivilligsentralen i Surnadal. Det ble veldig godt mottatt, så nå ønsker initiativtakerne å spre budskapet til alle i målgruppa, og inviterer til månedlige treff framover.

Publisert Sist oppdatert

Det var godt oppmøte på det første treffet, og flere har gitt utrykk for at dette er et tilbud de har savnet, så initivativtakerne har fått til et samarbeid med Surnadal kommune/Frivilligsentralen om regelmessige treff framover. 

De ønsker å nå ut til alle i målgruppa i kommunen, og gjerne i nabokommunene også, slik at alle som har behov for noen å snakke med, eller bare være sammen med andre og lytte, skal vite at de er velkommen. Døra på Frivilligsentralen står åpen kl 18 den siste torsdagen i hver måned, det blir kaffe og enkel servering, og det er gratis og helt uforpliktende å delta. 

Lavtersketilbud

Tilbudet skal ha så lav terskel som overhodet mulig. Det er ingen krav til de som deltar, og man kan komme og gå som man vil. Hvis det er slik at man bare orker å komme innom i fem minutter, så er det helt greit. Her møter man full forståelse for ulikheter, både når det gjelder sosiale behov og energinivå.

Kari Øyen, som er lokal kreftkoordinator i Surnadal, er veldig glad for at dette tilbudet nå er på plass. Hun har fått spørsmål flere ganger tidligere om det finnes et slikt tilbud, men det har ikke vært mulig å få til før nå. Det er avhengig av at noen ildsjeler er med og driver tilbudet, og de ildsjelene er på plass nå. Da kan også kommunen bidra litt til å holde hjulene i gang.

Skrikende behov

Inntrykket fra det første møte er at dette er et etterlengtet tilbud for mange. Ildsjelene konkluderer med at det har vært et skrikende behov for en slik møteplass. Aldersspennet på de oppmøtte var stort, fra ca 45 til 80 år, og her er det ingen aldersgrenser. 

Mange har gitt uttrykk for at de har følt seg alene med sykdommen og/eller ettervirkninger, og har savnet å få prate med andre som er i en lignende situasjon. Det er ikke lett for de som står en nær å forstå hvordan sykdommen, behandlingen og situasjonen oppleves, og i tillegg kan det være veldig vanskelig å formidle det til folk rundt seg. Som kreftrammet kan man føle seg veldig alene, selv om man har mange rundt seg. 

Man møter en helt annen forståelse fra folk som har gjennomlevd mye av det samme selv, så en slik uformell møteplass kan få stor betydning for den enkelte. Det er stor forskjell på hvordan folk opplever sykdommen og behandlingen, hvordan de reagerer og hvordan de takler det. Derfor kan det være til stor hjelp å få mulighet til å utveksle råd og erfaringer.

Det er hjelp å få!

På det første møtet var kreftkoordinatoren og folkehelsekoordinatoren i kommunen til stede. De formidlet litt informasjon om hvor og hvordan man kan få støtte og hjelp. Mange kreftrammede er ikke klar over hvilke tilbud som finnes. Mange opplever at "hodet ikke fungerer som før", at man får problemer med konsentrasjonen og med hukommelsen, og sliter med å fokusere, i tillegg til de fysiske plagene.

På noen av treffene framover vil det bli  tatt opp ulike tema som er relatert til kreft, og det vil alltid bli tid og mulighet for å prate sammen. Det skal være god stemning, og alle skal selv velge hvor mye de ønsker å dele, eller om de vil dele noe i det hele tatt. Det er også mulighet til å ta seg en liten spasertur sammen, to og to eller i mindre grupper, for å snakke mer privat.

Det er oppretta ei Messenger-gruppe for deltakerne, og det vil selvsagt være mulighet for å ta kontakt med andre i gruppa for å møtes, for å spørre om noen vil bli med og gå en tur, for eksempel.

Ildsjelene forteller at de planlegger å lage en enkel brosjyre med nyttig informasjon til den som blir rammet av kreft. En slik brosjyre kan fastlegene ha til utdeling. De har også snakket om å få sendt noen på kurs i regi av Kreftforeningen, for å bli såkalte likepersoner. Det tror de er givende for de som tar kurset, og veldig nyttig for kreftrammede som tar imot et slikt tilbud. På sikt kan det også bli aktuelt å ordne med et tilbud til pårørende.

Velkommen på treff!

Kreftrammede som ønsker å være med på treff, eller vurderer det og ønsker mer informasjon, kan ta kontakt med Gunn Elin, Maj Aina, Ingebrigt eller Kari. Det er også helt greit å bare møte opp på ett av kaffetreffene. 

Dersom man blir usikker på dag og tid, så finner man det på Surnadal frivilligsentral sin arrangementskalender.

---

Podkast med kreftkoordinatorene

I januar ga Trollheimsporten ut en podkast-episode med kreftkoordinatorene i Surnadal og Rindal. Den kan du lese om og høre her.

Powered by Labrador CMS