"Tjuvstart"-markering av Verdensdagen for psykisk helse

Seks damer med effekter om verdensdagen for psykisk helse.
Magnhild Bakk, Ingvild Kårvatn, Trine Lilleås, Solveig Berg, Berit Moan Møkkelgård og Bente Rindal Kvendset.

– Vi må vise oss fram litt, så folk ikke glemmer oss

Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober, men siden den dagen er midt i høstferien så "tjuvstarter" Rindal med en markering  denne uka, 2. oktober. 

Publisert

Ved inngangen til Extra Rindal møter vi et stort banner med en påminnelse om at alle har en psykisk helse, og seks blide damer med verdensdagens logo på t-skjortene. Det er Trine Lilleås og Berit Moan Møkkelgård, som er helsesykepleiere på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten, Bente Rindal Kvendset, fagleder og spesialvernepleier i psykisk helse- og rustjenesten , Magnhild Bakk og Ingvild Kårvatn, spesialsykepleiere i psykisk helse- og rustjenesten, og Solveig Berg, som jobber med master i almennsykepleie og er i praksis på helsestasjonen.

– Vi må vise oss fram litt, så folk ikke glemmer oss, smiler de.

De forteller at mange ikke helt vet hva slags tilbud som finnes innen psykisk helse- og rustjenesten i kommunen, og mange tror nok at man må være syk for å ta kontakt. Men de som jobber med dette er opptatt av å ufarliggjøre tjenesten. De understreker at dette er et lavterskeltilbud, og at det ikke tar lang tid å få hjelp.

6 damer som står og snakker for en skoleklasse i et klasserom.
Dagens startet på ungdomsskolen.
6 damer oppstilt for fotografering. De har på seg t-skjorter med påskrift 'Verdensdagen for psykisk helse'

Årets tema: #gi8minutter

De forteller at de startet dagen på ungdomsskolen, der de besøkte alle klassene og snakket med dem, og viste en liten film om årets budskap for verdensdagen. Nå har de forflytta seg til Rindalstorget, der alle som går forbi får mulighet til å slå av en prat.

Kampanjen i år er "Vi trenger å snakke mer sammen. #gi8minutter". Dette er en oppfordring til å sette av 8 minutter til å ringe noen du bryr deg om - hver dag. Det kan være hvem som helst, og det kan ha stor betydning for den psykiske helsa, både for den som ringer og den som blir oppringt. Det skal ikke så mye til, man trenger ikke nødvendigvis å ha noe spesielt å prate om når man ringer. Denne filmen kan være til inspirasjon:

Berit Moan Møkkelgård kommer med et råd om å ikke gjøre dette stort og vanskelig, ikke tenke at man må legge ungene og gjøre ferdig alt husarbeidet før man ringer. Da blir det kanskje ikke noe av. Man kan ringe mens man går tur, kjører bil eller gjør andre ting også. Selv får hun av og til telefon fra en yngre slektning som ringer mens hun sminker seg. Et veldig godt tips! 

Alle har en psykisk helse. Det handler om det vi har inni oss, av tanker og følelser. Ingvild Kårvatn påpeker at verden har blitt stadig mer digital, og det å ringe noen er ikke like vanlig som for en del år siden. Det blir stadig mer vanlig å bare skrive meldinger, og det har ikke like god virkning på den psykiske helsa. Forsking har vist at vi trenger å snakke med hverandre også. Det er gjerne de eldre som er flinkest til å ringe, naturlig nok. De aller fleste av oss kan nok bli flinkere til å ringe venner og bekjente, om så bare for å høre hvordan de har det. 

Magnhild Bakk påpeker at det er viktig huske at de som sliter ikke nødvendigvis er de du tror. Det er mange som har det vanskelig i hverdagen, og det er slett ikke bare de åpenbare tilfellene.

– Bare ta kontakt!

De som jobber i skolehelsetjenesten og psykisk helse- og rustjenesten i Rindal kommune vil først og fremst understreke at det er lav terskel for å oppsøke dem. Det tar heller ikke lang tid å få hjelp. Mange tror at de først må oppsøke lege og få henvisning, men det stemmer ikke. De som jobber med disse tjenestene kan kontaktes direkte. Telefonnummer finner man under helse og omsorg på kommunens nettsider. Man kan også ta kontakt gjennom "Helsa mi"-appen.

– Det er lurt å snakke med noen hvis livet er litt vanskelig. Det er mange som opplever det. Det er ikke noe å skamme seg over, og det er lurt å få hjelp, sier Berit Moan Møkkelgård. 

Hun understreker at det er bare å ta kontakt hvis man trenger noen å snakke med.  Helsesykepleierne jobber med de som er under 18 år, men de som jobber innen psykisk helse - og rustjenesten tar seg av de voksne som har behov.

Trine Lilleås skyter inn at det selvsagt ikke bare er profesjonelle helsearbeidere som kan være til hjelp hvis livet blir vanskelig. Det kan være kamerat, tante, nabo, eller hvem som helst.

Inspirasjonsforedrag med Une Cecilie Oksvold

Rindal kommune, ved psykisk helse- og rustjenesten, helsestasjons- og skolehelsetjenesten, har invitert Une Cecilie Oksvold som foredragsholder til et arrangement i Rindalshuset 24. oktober. 

Une Cecilie Oksvold er kjent for sine inspirasjonsforedrag, og i Rindal skal hun fortelle om seg selv som "Friluftsfersking med naturen som pusterom". Hun er også kjent for strikkeoppskrifter og strikkekurs. 

Næringsliv og organisasjoner i Rindal sponser arrangementet, slik at det blir gratis for alle. De som støtter arrangementet er Rindal Sparebank, Rindal Røde Kors, Rindal sanitetsforening, Svorka og Lokalt Løft.

Powered by Labrador CMS