- Det handler om raushet og tålmodighet
Ansatte ved Rindalshuset deltok onsdag på kurset "Demensvennlig samfunn" for å kunne yte best mulig service til personer med demens.
Rindal kommune inngikk i mars en samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen om et demensvennlig lokalsamfunn. Som en del av den avtalen inngår opplæring av ansatte i privat og offentlig servicenæring. Onsdag kveld deltok ansatte ved Rindalshuset på kurset "Demensvennlig samfunn". Med på kurset var også ordfører Mildrid Kattem Aune. Instruktør på kurset var Aud Gunvor Helgetun som er demenskoordinator i hjenmmesykepleien i Rindal kommune.
Demensvennlig samfunn
Kurset består av en en innføring i hva et demensvennlig samfunn er, om demens og sykdommens utfordringer, hvordan den utvikler seg, samt råd og veiledning i hvordan en kan imøtekomme personer med sykdommen i hverdagen.
Helgetun viser til at de fleste som har demens bor i eget hjem, men kan trenge litt hjelp fra omgivelsene for å klare seg i dagliglivet. Etter hvert som sykdommen utvikler seg trenger man mer hjelp, og mange er på sykehjem i siste fase av sykdommen.
Et demensvennlig samfunn handler om at personer med demens blir møtt med åpenhet, respekt og forståelse. Det er også viktig å legge til rette slik at mennesker med demens kan få være aktive, mestre og ta vare på det gode i livet sitt så lenge som mulig.
Kurset inneholder korte filmer som på en god måte illustrerer og forklarer hva demens er, hvordan det oppleves å være dement og hvordan en kan gi best mulig service og kommunisere med personer med demens.
- Hvis alle kan litt mer om demens, vil hverdagen bli mye bedre for de som er berørt, sier Aud Gunvor Helgetun.
- Denne kunnskapen kan føre til at personer med demens blir tryggere og kan oppleve verdighet.
En interessert og vitebegjærlig forsamling
Kurset inneholder videre informasjon om vanlige symptomer ved demens og, ikke minst, hvilke konsekvenser demens får for de som blir berørt. Her ble det gode diskusjoner og deling av egne erfaringer i møte med personer som har demens, og hvordan de ansatte sammen kan løse utfordringer som oppstår i hverdagen. Det handler om å være tålmodig, se litt stort på ting og være raus, var noen av rådene som kom frem under diskusjonen.
Kurset var stipulert til 1,5 time, men de gode diskusjonene gjorde at kurset nok gikk godt over den tiden, noe som vitner om at dette er et viktig tema som engasjerer mange. På spørsmål om kurset var nyttig, var konklusjonen at det var det absolutt. Alle kan møte demente med utfordringer, ikke bare på jobb, men også ellers i hverdagen.
- Å delta på et slikt kurs gjør at en er mer forberedt på å hjelpe til i situasjoner i møte med personer med demens, sier ordfører Mildrid Kattem Aune. Aune oppfordrer bedrifter, lag og foreninger til å ta kurset for skape et mer demensvennlig samfunn.
Da kurset var ferdig fikk Rindalshuset og de ansatte sine synlige bevis på at de ansatte har kunnskap om demens. Både et klistremerke til oppslag i Rindalshuset og "buttons" som kan bæres av den enkelte.