Trollheimsportens lille hageserie:

Ildri Skuggevik viser oss raust rundt i den flotte hagen sin på Glærum.
Ildri Skuggevik viser oss raust rundt i den flotte hagen sin på Glærum.

Hageprat med Ildri Skuggevik

Publisert Sist oppdatert

Sommeren er godt i gang, og flere av oss bruker mange timer på å ordne i hus og hage. Vi har tatt en prat med noen hageentusiaster som villig deler av sine gleder, utfordringer og tips når det gjelder hageliv i vårt distrikt.

Første hage vi har besøkt tilhører Ildri Skuggevik, Glærum i Surnadal.

- Har hagen din noe tema?

- Nei, her styres det meste etter innfallsmetoden. Men jeg er veldig glad i varierte teksturer, farger og fine blader. Favorittfargen er lilla, rosa, hvitt og blått, så det blir en del planter i den fargepaletten, forteller Skuggevik. - Jeg er også opptatt av å ta vare på humlene, og velger bevisst planter som de liker. Det skal ikke være nystriglet plen over alt, her får kløveren stå ei god stund før vi klipper den. Jeg har også sådd engfrøblanding i stedet for vanlig gress. Da slipper vi å slå så ofte, humlene får mat og så er det jo utrolig fint med blomstereng!

Bladverk i ulike farger sammen.
Ildri er glad i ulike farger og teksturer på blader, og kombinerer dem gjerne med hverandre.

- Har du noen hagefavoritter?

- På førsteplass må jeg nesten si Hosta, de har så mange vakre farger og blader. De passer inn i kombinasjon med det meste, så dem finner du mye av i hagen min. Alunrot kommer på en god andreplass, av samme årsak. Deretter følger roser, de blir jeg bare mer og mer glad i, forteller Skuggevik. Hun er godt fornøyd med sine kanadiske buskeroser som er remonterende, slik at de blomstrer igjen og igjen gjennom sommeren. Og så må jeg også nevne Afrikalilje og Peoner, de er så vakre.

Vakker rosa kanadisk buskerose i regnet.
Vakker kanadisk buskerose i regnet.

- Hva har du lykkes med?

- Det jeg er mest fornøyd med er utsikten mot fjord og fjell! Så plasseringen av hagen er helt på topp, selv om mye av tomta er veldig bratt. Jeg liker å se sjøen, og at vi kan gå rett ned bakken og bade.

- Men hagestuen er selvsagt en favoritt. På sommeren lar vi de store glassdørene stå åpne, og kan nyte hagen hele døgnet. Men det er kanskje enda mer stas å være her på vinterstid, når snøstormen suser utenfor og vi kan kose oss inne i varmen. Vi har lagt inn gulvvarme, så det er en helårsstue som er mye brukt. Og så er det veldig hyggelig å sitte her og kikke på fuglene på fuglebrettet. En trenger ikke tv da, smiler hun.

Hagestue i tilknytning til huset.
Hagestuen er bygd sammen med huset, og gir et ekstra oppholdsrom i alle sesonger.

- Og så gjelder det å se de små gledene. Min favorittårstid er mai og juni, når jeg kan gå rundt i hagen og fryde meg over det som titter opp av jorden. Det er ingen selvfølge at ulike planter overlever i vårt klima, men så lar jeg meg ofte friste til å prøve likevel. Afrikalilje er et sånt eksempel, den både klart å overvintre og nå blomstrer den på andre året! Så noe må jeg ha gjort rett, sier hun fornøyd.

Afrikaliljer og georginer gir en fargerik og frodig kombinasjon.
De vakre blå Afrikaliljene har klart å overvintre i hagen på Glærum. Her i en frodig kombinasjon med Georginer.

- Hvilke utfordringer har du i hagen din?

- Brunsnegler! Det er en evig kamp her. Jeg går flere runder daglig og klipper dem i to. Da bruker jeg en lang hagesaks, så jeg slipper å bøye meg. Vi har et område utenfor hagen med mye vegetasjon, så det er nok håpløst å bli helt kvitt dem. Men det hjelper å holde gresset kort og fjerne dem fortløpende. En snegle kan legge inntil 400 egg på en sesong, kan du tenke deg? Så hver snegle man fjerner hjelper faktisk. Vi burde alle deltatt på en nasjonal stordugnad og fått dem bort, mener Skuggevik.

- Og så er det jo dette med svartelistede arter. For mange år siden tok jeg med meg noen avleggere av Rynkerose og satte på nedsiden av gårdsplassen. Den er meget villig og sprer seg i naturen. Til mitt forsvar handlet jeg i uvitenhet, men må ta konsekvensene for det nå. De må vekk så snart jeg får ork til å begynne med det. Jeg har også gullregn, men det er en hybrid som ikke skal spre seg til naturen.

Steppetuja på nordsiden av huset.
På nordsiden av huset har Ildri plantet Steppetuja. Den dekker godt og har en flott tekstur.

- Hvor mye tid bruker du på hagen?

- Tja, nå i sesongen går det kanskje 5-6 timer i uka. Det innebærer vanning, luking, tynning, snegleplukking, handleturer og det å få inspirasjon. Så det er en nokså altoppslukende hobby i sommerhalvåret.

- Hvor henter du inspirasjon?

- Jeg har stor glede av å være med i Hageselskapet. Både lokalt, og som vara i fylkesavdelingen. Der kan jeg spørre om alt, og får høre andres erfaringer om stort og smått. Vi møtes ca 3-4 ganger pr vår og et par ganger på høsten. Da besøker vi ofte hverandres hager og får masse god inspirasjon. Her i Surnadal er vi en fin gjeng, og det er veldig kjekt å treffe folk med samme interesse, forteller Suggevik. - De av oss som ikke har snegler kan også dele avleggere med hverandre. Det er en stor fordel, for da vet vi hva som vil trives i samme habitat. På forsommeren arrangerte vi planteloppis på Skei, det var stor suksess!

- Jeg har en nokså fri stil i hagen, men jeg lar meg inspirere av "Cottage garden"-stilen. Der kan jeg nevne Hellen Fredholm, hun er virkelig inspirerende. Hun har en besøkshage på Skreia på Toten, og har en flott instagramkonto.

- Hva er neste prosjekt?

- Jeg har stadig nye prosjekter. Heldigvis er mannen min veldig flink til å sette planene mine ut i livet, og han er en driftig hobbysnekker. Han har blant annet laget de fine grønnsakskarmene, snekret hagemøbler, pergola, tregangene og hagestuen. Så dette er en interesse vi deler, forteller Skuggevik fornøyd.

- Neste prosjekt nå er å lage nytt inngangsparti i hovedetasjen, og fjerne overvokste planter på nedsiden av verandaen.

Grønnsaker i karm.
Grønnsaks-karmene er et nylig ferdigstilt prosjekt. Flisen rundt skal hindre sneglene i å finne veien opp i kassene.
Pergola, et ekstra rom i hagen med sofa og bålpanne.
Da ungene ble for store til trampoline og sandkasse, fikk Ildri endelig realisert drømmen om en pergola. Den har flott utsikt mot fjord og fjell.

- Hva er ditt tips til andre som vil lykkes med egen hage?

- Generelt vil jeg si at det å ha hage er som en reise. Den blir til mens en går, og det nytter ikke å få alt perfekt med en gang. Noen ganger blir en skuffet, og så blir en ekstra glad når det blir fint. Derfor liker jeg ikke TV-programmer som serverer kjappe løsninger, der man kan kjøpe seg til en fin hage på kort tid. Det fine er jo nettopp det å kunne skape noe selv. Og så er det veldig fint å ha med ungene på hagearbeid mens de er små. Det er gledelig å se at mange barnehager dyrker grønnsaker og planter blomster.

- Og så vil jeg tipse om å bruke tang. Da jeg anla grønnsakskarmene fylte jeg opp med grener, kompostert hestemøkk og masse tang fra fjæra nedenfor her. Jeg henter tørr tang i trillebår, skyller den og knuser den i småbiter som jeg blander inn i jorda. Det gir utrolig næringsrik og god jord, helt gratis!

- Jeg dyrker ikke så mye i hagestuen i år. Men jeg har laget meg noen kjekke selvvanningskar til tomatplantene. Det er rett og slett to murerbaljer oppi hverandre med hull og vann under. Da fyller jeg kanskje vann 2 ganger pr sesong, og har flotte planter gjennom sommeren. I fjor spiste vi enorme mengder agurk fra bare et par planter, det var artig.

Hagestuen er møblert.
Hagestuen er møblert og innbyr til en hvil eller en tekopp mellom slagene. Her stortrives også agurk og tomat om våren!

- Legg lista etter hvor mye tid og krefter du har til å arbeide med hagen. Når jeg blir eldre, vil jeg gå mer over til blomstrende busker og sorter som krever lite stell. Man må ikke bruke hele sommeren på å luke, det handler om hvordan man legger det opp, mener hun. - Syrinhortensia er godt alternativ hvis man vil ha noe som blomstrer uten for mye innsats. Jeg tenker sånn, at her vil jeg bli gammel! Da bygger vi heller om huset og tilrettelegger hagen, slik at vi kan holde på her uavhengig av helse og alder. Jeg tror man får litt ekstra glød av å holde på med noe en liker, hage er en sunn interesse.

Det er vakre detaljer og frodig blomstring over alt i hagen på Glærum.
Peoner i dyp rosa farge
Peonene sukker litt over regnet, men de overdådige blomstene er vakre så lenge de varer!
Klatrehortensia
Klatrehortensiaen vokser (litt for) villig langs gjerdet på verandaen. Vakker er den i hvertfall!
Powered by Labrador CMS