
Landbruket kan bidra til å redde fuglearter fra utryddelse
Antallet fugler i jordbrukslandskapet i Norge er nesten halvert de siste 25 årene. I Trøndelag kan det gis tilskudd til tilrettelegging for hekking for artene vipe, spove og åkerrikse. Alle disse fugleartene er rødlistet, skriver Statsforvalteren i Trøndelag på sine nettsider.
– Mange av fuglene som lever i jordbrukslandskapet har gått faretruende kraftig tilbake de siste åra. Dette vil vi prøve å snu med å ta bedre vare på reir og matområdene deres i jordbrukslandskapet, sier Anders Mona, som er fylkesagronom i Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren.
Såkalt bakkehekkende fugler, for eksempel vipe, spove og åkerrikse, bygger reiret sitt på bakken; gjerne i høyt gress eller busker eller mellom steiner. Det beskytter dem både mot rovdyr som rødrev, grevling og huskatt, og mot fugler som kråker, måler og trane – for å nevne noen. Landbruksredskap, derimot, beskytter det dem ikke mot, og derfor er det opprettet en tilskuddsordning hvor bønder kan bidra til å bedre forholdene til rødlistede bakkehekkende fugler.
Tilskudd
Alle landbruksforetak kan søke tilskudd for å gjøre miljøtiltak på egen gård eller leiejord gjennom Landbruksdirektoratets regionale miljøtilskudd – kjent som RMP-tilskudd. Statsforvalteren i hvert fylke bestemmer hvilke miljøtiltak du kan få tilskudd for å utføre; basert på hva som er miljøutfordringene i de ulike fylkene.
I Trøndelag kan det gis tilskudd til tilrettelegging for hekking for artene vipe, spove og åkerrikse. Alle fugleartene er rødlistet.
Bønder som enten utsetter førsteslåtten på gras/eng, tilpasser våronna for å ivareta reir eller tar areal ut av drift, kan søke Statsforvalteren om tilskudd. Tiltaket må sette av minst et halvt dekar; og inntil 2 dekar per reir, avgrenset opp til 10 dekar med høy tilrettelegging, pluss 10 dekar med lav tilrettelegging.
Vilkårene finner du i forskriften § 15 for vilkår på Lovdata.
Siden ordninga ble innført i 2023, har Statsforvalteren godkjent 28 søknader og betalt ut til sammen 353 000 kroner. I overkant av halvparten av tilskuddene gjelder vipe.
Her kan du lese meir om og søke på tilskuddet.
Søknadsfristen er 15. oktober 2025.