Snart i mål med miljøprosjektet i Rørdalen:

Ei ung jente som padler på ei elv.
Kanalen mellom Litj-vatnet og Rørvatnet er åpnet opp, og den har allerede blitt et populært turmål for padlere. Her er det Ida Storholt som tar turen gjennom kanalen.

Padletur gjennom kanalen

Etter flere år med planleggging, og et par år med praktisk arbeid, er kanalen mellom Rørvatnet og Litjvatnet i Rørdalen i Rindal ferdig restaurert, og dyre- og fuglelivet har begynt å komme tilbake. John J. Storholt tar oss med på padletur gjennom kanalen.

Publisert Sist oppdatert

Fra 03:40 ute i videoen under hører vi Morten Muus-Falck fortelle om hvordan dyre- og fuglelivet har kommet tilbake til kanalen, etter at den ble åpnet opp. Området har fått nytt liv, og det er allerede mange som padler og ror gjennom kanalen.

I flere år har hytterindalingen Morten Muus-Falck jobba for å få åpna opp kanalen mellom to vatn i sitt barndomsparadis Rørdalen i Rindal. Kanalen hadde vært gjengrodd i nærmere 30 år. 

Rørvatnet Vel ble med på prosjektet, og etter hvert lyktes de med å finansiere et prøveprosjekt med ei amfibiemaskin som kunne dra opp vannplanter med rota fra kanalen. Sommeren 2022 starta prosjektet med å fjerne siv og annen vegetasjon. Denne typen miljøarbeid er ganske nytt i Norge, og har ikke vært testa ut så mange steder før. Kanalprosjektet i Rørdalen er sannsynligvis landets største prosjekt for restaurering av vassdrag i privat regi så langt. 

I januar 2023 meldte Rørvatnet Vel at målet med å åpne opp kanalen var innen rekkevidde. Finansieringen av prosjektet var i ferd med å komme på plass. Prosjektet har naturlig nok vært dyrt og arbeidskrevende, for dette er det ingen som har mye erfaring med fra før, men prosjektet ble etter hvert fullfinansiert, og i september i fjor var arbeidet godt i gang.

I november i fjor fortalte Morten Muus-Falck til Trollheimsporten om status på prosjektet. Planene var da langt på vei klare for arbeidet i sommer, og for åpningen av kanalen til høsten, 10. september. Rindal kommune er også involvert i arbeidet, og blir med som vertskap på åpningen. Da kommer blant annet en statssekretær fra Klima- og miljødepartementet, og forhåpentligvis flere fagfolk. Morten Muus-Falck forteller i videoen over at de har fått på plass en sti og en gapahuk med bålplass, blant annet. Det gjenstår litt arbeid med fiskeplassene, men alt skal være ferdig til åpningen i september.

Ei hytte ved et vann.
En gapahuk ved et vann.
Ei hytte ved et vann.
Ei ung jente som padler i en plastkano.
Ida Storholt på padletur.
Powered by Labrador CMS