– Interessant og spennende arbeid

Ola Myklegard Aarnes er rådgiver for skog og miljø i Rindal kommune, en jobb som omfatter mye mer enn tittelen tilsier. Ola er også veldig aktiv på fritida, både med idrett, friluftsliv, jakt og fiske.

Det er et stort ansvarsområde som er tillagt rådgiverjobben i kommunen, med skog, miljø og viltforvaltning, for å nevne noe. Ola forteller at han også skal bidra i arbeidet med revidering av kommuneplan og den kommende trafikksikkerhetsplanen for kommunen.

Det er omtrent ett og et halvt år siden Ola begynte å jobbe på fulltid i Rindal kommune. Han forteller at det et trivelig arbeidsmiljø, og at de som jobber på kommunehuset setter seg litt inn i hverandres fagområder, for å være bedre rustet ved sykdomsfravær og slikt.

– Det er alltid noen å snakke med hvis man lurer på noe. Vi prøver å hjelpe hverandre så godt vi kan. Det er vi avhengige av, vi som jobber i små kommuner, sier han.

Oppvokst på Årnes, med aner fra Lomunddalen

Ola har nylig flytta til Buhagen i sentrum av Surnadal, for å korte ned arbeidsvegen litt, men har fortsatt sterk tilknytning til familiegarden på Årnes, der han vokste opp og har bodd mesteparten av livet. De siste åra var det sauedrift på gården, forteller han, og det er fortsatt skogsdrift. Interessen for fagområdet han jobber med kommer fra oppveksten, med mye friluftsliv, fiske på sjø og fjell, jakt og teltturer med kamerater.

Ola har aner fra Rindal også. Han forteller at mor hans opprinnelig er rindaling, og at han ofte var på besøk hos bestemor i Lomunddalen i oppveksten.

Master i naturforvaltning

Med stor interesse for friluftsliv er det et naturlig å valg å studere naturforvaltning, og Ola tok bachelor i naturforvaltning på Steinkjer. Det er ei ganske brei utdanning, sier han. Etter dette flytta han til Ås, der han tok master i naturforvalting ved NMBU. Der benytta han muligheten til å velge fag som var retta mot viltforvaltning og skog.

Mens han studerte ved NMBU dukka det opp ei ledig stilling i Rindal kommune, som passa han veldig bra. Han søkte og fikk jobben, og begynte å jobbe deltid allerede da han var midtveis i masterstudiet. Slik fikk han også en overlappingsperiode med sin forgjenger i stillingen, og det kom godt med når han kom rett fra skolebenken, sier han. Ola begynte å jobbe på fulltid i Rindal kommune da han var ferdig med masterstudiet, for ett og et halvt år siden.

Mange oppgaver

I disse dager er kommunen i gang med å revidere kommuneplanen, og det er et ganske omfattende arbeid. I kommuneplanen har det ikke stått så mye om klima og miljø før, men nå vil dette få en større plass i samfunnsdelen, forklarer han. Som et ledd i dette skal den tidligere energi- og klimaplanen nå oppdateres og bli en del av kommuneplanens samfunnsdel.

Ola jobber også med forvalting og kontroll av økonomiske virkemidler i skogbruket, som å gi tilskudd til planting og ungskogpleie. Etter hogst er det foryngelsesplikt innen tre år, og kommunen må kontrollere at plantingen blir utført.

– Det er veldig interessant og spennende arbeid, der man møter en del folk. Det er litt arbeid i felt i sommerhalvåret, og det er fint å komme seg litt ut, sier Ola.

Siden han er alene med dette fagfeltet i Rindal, så er samarbeidet med nabokommunene viktig. Han forteller at han er med i ei gruppe i nettverkssamarbeidet i Trøndelag sørvest, som møtes et par ganger i året. Der har han fått en del hjelp i startfasen, og han ser på det som en fordel å ha noenlunde felles retningslinjer på skog, da det er de samme midlene man forvalter .

Spennende viltforvaltning

Viltforvaltninga i kommunene er i stor grad styrt av rettighetshaverne, som for Rindal sin del er organisert i Rindal storviltforvaltning. Ola forteller at kommunen utarbeider felles mål og retningslinjer sammen med Orkland og Rennebu, i samarbeid med rettighetshaverne i disse kommunene. Retningslinjene for viltforvaltninga ble revidert i fjor, og han synes det er veldig greit at de tre nabokommunene har felles ønsker og mål for bestandsutvikling. Han forklarer at storviltforvaltningen i kommunen utarbeider en treårig bestandsplan, som kommunen til slutt godkjenner. Det skal Ola gjøre for første gang i år. Det er stadig noe nytt å sette seg inn i, og det synes han er spennende.

Kommunen krever inn fellingsavgift fra jaktlagene. De betaler fellingsavgift for hvert dyr de feller. Disse pengene settes inn på kommunens viltfond, og det blir årlig betalt ut en andel av dette til storviltforvaltningen. Tidligere har midlene blant annet blitt brukt til beitetaksering, GPS-merkeprosjekter osv. Ved beitetaksering går takstmenn igjennom utvalgte beiteområder for elg, gjerne litt eldre hogstfelt, og registrerer hvor mye elgen har beitet på ulike treslag i området. I Rindal benyttes «Solbraa-metoden», og dette gir et øyeblikksbilde på dagens beitetrykk. Ellers brukes statistikk fra hjorteviltregisteret, der jegerne selv melder inn og registrerer dyr som blir sett og skutt i løpet av en jaktdag. Dette er også data som kan brukes til å si noe om hjorteviltets bestandsutvikling. Ola forklarer at hvis elgbestanden blir for stor, så kan det blant annet gå ut over skogens foryngelse. Det er en hårfin balansegang der, påpeker han.

Jakt og friluftsliv

Ola forteller at han har alltid har vært interessert i jakt, fiske og friluftsliv. Han var med på storviltjakt på Årnes fra han var ganske liten. Allerede før han tok jegerprøven var han med og jaget under jakta.

– Det ble litt adrenalin når man hørte skudd, og det var spennende å komme fram på post og se hva som lå der, smiler han.

Fisking har han også interessert seg for, og han forteller at han har vært mye på teltturer opp gjennom åra. Han har vært mye ute på sjøen sammen med naboene og fiska, og en del fjellfiske har det også blitt. Han har drevet både med storvilt- og småviltjakt på hjemtraktene, og har fast plass på jaktlag. Storviltjakta varer til jul, og det har blitt en tradisjon på Årnes å dra ut på jakt lille julaften, forteller han.

– Det er ei sunn interesse. Man kommer seg mye ut og får naturopplevelser, og det er ikke minst sosialt når flere jakter sammen.

Fotball i Rindal IL

En annen stor interesse er fotball. Da Ola begynte å jobbe i Rindal for ett og et halvt år siden ble han med på fotball i Rindal IL, hvor han spiller både på første- og andrelaget. Trening og kamper tar også en del tid, og det blir en del reising, forteller han. I forrige sesong spilte de blant annet kamp på Alvdal, mens de fleste av kampene er nærmere, gjerne i Trondheimsområdet. Men han har mistet noen jakthelger på grunn av fotballen, så her må det prioriteres.

– Det blir en del trening og kamper, og da holder man seg i form. Det er litt av grunnen til at jeg er med også, da er jeg i form til jakta. Jeg har begynt med reinsjakt de siste åra, og da må man gå mye, sier han.

Store naturopplevelser

Han forteller at det ikke er lett å få tak i jaktkort for villreinjakt. Man må søke, og ikke alle får det innvilget. Men man kan være heldig å få kjøpt jaktkort av andre, som ikke får anledning til å dra ut. Han har ikke fått tak i jaktkort hvert år, men han har vært på jakt i villreinområdet på Snøhetta, og på Hardangervidda. I fjor var han på Sølnkletten i Alvdalsområdet.

– Hva er det som er spesielt med reinsjakt?

– Det er litt mer med det, og det er kanskje litt mer krevende. Man kommer over tregrensa og får se mye mer, det er mange flotte naturopplevelser. Jaktsituasjonen kan vare mye lenger, og så liker jeg å overnatte i telt, sier Ola.

Man kan dra alene på reinsjakt, om man vil. Man er ikke avhengig av å være flere. Men Ola har ofte hatt med en kamerat, og brukt et par langhelger på reinsjakta. Det er ingen selvfølge at man får skutt dyr, for man kan gå i dagevis uten å se rein. Værforholda har også mye å si.

Han forklarer at villreinjakt på mange måter er mer utfordrende enn hjortejakta. Først må man finne dyra. Da må man finne et bra område å plassere seg i, og da kan man sitte og speide etter dyr i timevis. Om man ser dyra tidlig om morgenen, så klarer man kanskje ikke å felle før utpå kvelden. Det gir spenning over mye lenger tid, sammenlignet med hjortejakt, synes han. På hjortejakt tar det kanskje bare noen sekunder fra dyret kommer, til det er borte igjen.

Reinsjakta starter i august, og varer bare en måneds tid, med litt ulike jakttider i de forskjellige områdene. Og når reinsjakta er ferdig er det snart tid for hjortejakt og elgjakt igjen…

Powered by Labrador CMS